Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Επαναληπτικές κάλπες και στη Μάνδρα

Κάλπες θα στηθούν και πάλι, όπως όλα δείχνουν, στους δήμους της Καισαριανής και της Μάνδρας μετά τις αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίες ακύρωσαν την εκλογή των δημάρχων Γ. Κοντόσταυλου και Γ. Δρίκου που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Δύο ψηφοδέλτια με διακριτικά που κρίθηκαν άκυρα στην Καισαριανή και το μήκος του ψηφοδελτίου στη Μάνδρα που κατέβασε ο συνδυασμός του κ. Δρίκου και δεν ήταν όσο προβλέπει η εκλογική νομοθεσία στοίχισαν την εκλογή των νυν δημάρχων, αν και το ζήτημα αναμένεται να κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ετσι, στις επαναληπτικές εκλογές για το θώκο του δημάρχου Καισαριανής θα αναμετρηθούν ο Γ. Κοντόσταυλος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ηλ. Σταμέλος που κατεβαίνει με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Την προσφυγή στις κάλπες στην Καισαριανή προκάλεσε ένσταση του υποψηφίου του ΚΚΕ κ. Σταμέλου, ο οποίος δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα να υπερισχύσει ο πρώην δήμαρχος Αντ. Καμπάκας. Στην ένστασή του, που έγινε δεκτή από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, κρίθηκε ότι κακώς δεν ήταν διεκδικητής της δημαρχίας ο κ. Σταμέλος, αφού κατά την καταμέτρηση των ψήφων ακυρώθηκε ένα ψηφοδέλτιο υπέρ του και προσμετρήθηκαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια υπέρ του κ. Καμπάκα.

Οσον αφορά στο δήμο Μάνδρας, η εκλογή του κ. Δρίκου, που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ., ακυρώθηκε, λόγω μεγέθους των ψηφοδελτίων του, έπειτα από ενστάσεις των υποψήφιων δημάρχων Ιωάννας Κριεκούκη και Θανάση Πανωλιάσκου που βγήκαν δεύτερη και τρίτος.

Στο μεταξύ, εισήγηση ενώπιον του Εκλογοδικείου που ακολουθεί την πάγια νομολογία του δικαστηρίου, δίνει σφραγίδα νομιμότητας στην καθιέρωση του εκλογικού μέτρου του 3% που πρέπει να συγκεντρώσει ένα πολιτικό κόμμα για να μπει στην Ευρωβουλή.

Ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου, θα υποστηρίξει ότι το πλαφόν του 3% που θεσπίζεται με το νόμο 4255/2014 είναι συμβατό με τη συνταγματική πρόβλεψη για ίση μεταχείριση των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα. Κατά τον κ. Παπαγεωργίου το όριο του 3% δεν θίγει ούτε την αρχή της αναλογικότητας και δεν παραβιάζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής βούλησης.

Με αυτή την επιχειρηματολογία ο εισηγητής θα προτείνει να ακυρωθούν οι ενστάσεις κατά των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014 που έχουν κατατεθεί στο Εκλογοδικείο, μεταξύ των οποίων και αυτή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διαφθορά
Εκλογές