Έντυπη Έκδοση

Γερμανικό φρένο στην ελληνική ανάκαμψη

Η βιομηχανική καθίζηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, φραγμός στις καταναλωτικές προσδοκίες

Τον Ιούλιο σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του τζίρου (1,5%) και του όγκου (4,8%) λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, δίνοντας ελπίδες για την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ΑΕΠ στο β' μισό του έτους.

Ομως, η απότομη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής (-4%) και των παραγγελιών της μεταποίησης (-5,7%) στη Γερμανία τον Αύγουστο καθώς και οι νέες δυσμενέστερες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014.

Συγκεκριμένα, η κατά 1,5% ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο στην Ελλάδα κατανέμεται σε 11,5% αύξηση τζίρου σε καταστήματα βιβλίων-χαρτικών-λοιπών ειδών, σε 8,2% αύξηση πωλήσεων ένδυσης-υπόδησης, 7,4% φαρμακευτικών-καλλυντικών, 3,2% καυσίμων, 0,4% μεγάλων καταστημάτων τροφίμων και -3,5% επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-εξοπλισμού.

Η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε όγκο των λιανικών πωλήσεων (4%) μαρτυρά τη μείωση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο 7μηνο 2014 οι λιανικές πωλήσεις καταγράφουν μείωση 1,6% σε κύκλο εργασιών αλλά αύξηση 1,7% σε όγκο σε σχέση με το πρώτο 7μηνο 2013.

Παρά τη γενικά αισιόδοξη αυτή εξέλιξη για την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης, οι διεθνείς και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές εξελίξεις ρίχνουν τη σκιά τους στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση 5,7% κάμψης των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Αύγουστο δημοσιοποιήθηκε η κάμψη 4% και της βιομηχανικής παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. τον ίδιο μήνα προκαλώντας ρίγη ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση στην Ευρώπη.

Με τη Γαλλία σε μηδενικό επίπεδο ανάπτυξης και τους δείκτες ΡΜΙ να προβλέπουν νέα επιδείνωση στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο δεν είναι καθόλου τυχαίο που το ΔΝΤ μόλις χαμήλωσε τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, εστιάζοντας μάλιστα στην Ευρώπη ως τη μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για παλινδρόμηση σε ύφεση (40% οι πιθανότητες κατά ΔΝΤ).

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει πως ακόμη κι η μετριοπαθής τάση ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας διατρέχει κινδύνους από τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, τη χρόνια οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης και τον εφησυχασμό των αγορών που προκαλούν τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Στις συνθήκες αυτές η τάση αύξησης της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης θα γνωρίσει μεγάλες δυσκολίες να συνεχισθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βιομηχανία