Έντυπη Έκδοση

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εμειναν για να μπλοκάρουν τα «κόκκινα» δάνεια

Αδιέξοδο με το θέμα των «κόκκινων» δανείων προέκυψε την ύστατη ώρα, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να συγκαλέσει νέα σύσκεψη με την τρόικα χθες βράδυ, αν και νωρίτερα χθες το μεσημέρι είχε ενημερώσει ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων.

Η λύση-πακέτο που ζήτησε η τρόικα για επιχειρηματικά - ιδιωτικά «κόκκινα» δάνεια σε συνδυασμό με τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο, όπως είπε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να μην «ριχθούν» ούτε οι τράπεζες, ούτε οι εφορίες, ούτε τα ταμεία, οδήγησε την κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής λύσης, ώστε να μην φύγει η τρόικα από την Αθήνα με την αίσθηση ότι έχει προκληθεί ακόμα μία εμπλοκή.

Από την έκτακτη σύσκεψη προέκυψε ότι απομακρύνεται χρονικά η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά μένει ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για το σκέλος ρύθμισης οφειλών προς εφορίες - ταμεία έως την Παρασκευή, αλλά με προσαρμογές έπειτα από προτάσεις της τρόικας.

Στην ουσία, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια γράφεται από την αρχή, καθώς αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής, για να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις. «Η διαρκής ανταλλαγή απόψεων μας φέρνει πιο κοντά» ανέφερε ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «όποια λύση βρεθεί, πρέπει να κουμπώνει» επιχειρηματικά και δάνεια ιδιωτών, αλλά και το σκέλος των οφειλών.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, «περπατήσαμε αρκετά αλλά δεν θα έρθει άμεσα η ρύθμιση». Ανέφερε ότι έγινε καταγραφή και προσπάθεια τεκμηρίωσης με στοιχεία που ζήτησε η τρόικα, και σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες είναι αδύνατον να κατατεθεί το νομοσχέδιο, δίνοντας ως χρονικό ορίζοντα συμφωνίας την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση ώστε να μείνουν εκτός ρυθμίσεων για τα δάνεια οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τις υψηλότερες οφειλές, ενώ θα διευρυνθούν τα κριτήρια που αφορούν τον τζίρο των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση· οι πληροφορίες λένε ότι από 900.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο μπορεί να φτάσει έως τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μετά τις 26 και βλέπουμε τη «λύση πακέτο»

Μετά την εορτή του Αγίου Δημητρίου και τρόικας επιτρεπούσης η... περιβόητη πλέον «λύση πακέτο» για τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν, πιθανότατα, μετά την ανακοίνωση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 26 Οκτωβρίου. Και αυτό, παρά το ότι συμφώνησαν με το επείγον του θέματος που είχε προτάξει η ελληνική πλευρά.

Η ουσία είναι πως έπειτα από τρεις (και πλέον) μήνες συζητήσεων δεν κατέστη τελικά δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς όμως να καταγραφεί και ουσιώδης διαφωνία. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες είχαν καλλιεργηθεί από την Αθήνα μεγάλες προσδοκίες για μία συμφωνία, που όχι μόνο δεν ήλθε, αλλά εκθέτει το ευρύτερο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό γιατί από τα τέλη Αυγούστου ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας εν όψει και της ΔΕΘ έστελνε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της ρύθμισης, που ετοίμαζε η κυβέρνηση. Μάλιστα λίγες μέρες αργότερα από τη ΔΕΘ έλεγε το περίφημο, πως η ρύθμιση δεν θα αποτελεί συγχωροχάρτι για τους... μπαταχτσήδες.

Μάλιστα το υπ. Ανάπτυξης προχωρούσε πολλά βήματα παραπέρα προκρίνοντας παρεμβάσεις και στον τομέα των ιδιωτικών δανείων καταναλωτικών και στεγαστικών, πέραν των όσων προέβλεπε ο κώδικας της καθ' ύλην αρμόδιας Τραπέζης της Ελλάδος. Αρχές Σεπτεμβρίου ο Νίκος Δένδιας δήλωνε πως το τελικό κείμενο της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι έτοιμο πριν από τη ΔΕΘ, αν και θα εκκρεμεί η έγκριση της τρόικας, εκτιμώντας μάλιστα πως δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του (μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο) ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωνε πως η ρύθμιση δεν συνδέεται με τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γιατί το σχέδιο -όπως ανέφερε- δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Εκτός οικονομικού τόπου και τραπεζικής πραγματικότητας δηλώσεις υπουργού αρμόδιου με τον ευρύτερο παραγωγικό χώρο στη δυσχερέστερη συγκυρία για την πραγματική οικονομία και το εγχώριο επιχειρείν.

«Μύλος» λοιπόν με τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς για πολλοστή φορά η ελληνική πλευρά βιάζεται να πανηγυρίσει στην αγωνιώδη προσπάθεια της συγκυβέρνησης να επικοινωνήσει μία θετική είδηση, να διαφημίσει μία ενθαρρυντική εξέλιξη για τη χειμαζόμενη οικονομία. Ωστόσο οι δανειστές είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο και καθοριστικότερο λόγο, μη διστάζοντας να «αδειάσουν» για πολλοστή φορά υπουργό της συγκυβέρνησης.

Η τρόικα αποφασίζει

Συνεπώς η τρόικα θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της μετά τα stress tests της ΕΚΤ, γιατί προφανώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων της Κεντρικής Τράπεζας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την τελική μορφή που θα έχει το τελικό πλαίσιο.

Ωστόσο το θέμα των «κόκκινων» δανείων καταδεικνύει την -για μία ακόμη φορά- ασυνεννοησία συναρμόδιων υπουργών, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να «αδειάζει» τον Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι «υπήρξε σύγκλιση στο θέμα, ωστόσο οι δανειστές θέλουν συνολική λύση, η οποία όμως μπορεί να καθυστερήσει την τελική ρύθμιση».

Οι αναφορές του υπουργείου Οικονομικών για την εμπλοκή στα «κόκκινα» δάνεια οδήγησαν συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης να πουν ότι ουδέποτε τέθηκε στον Νίκο Δένδια θέμα λύσης πακέτου επιχειρηματικών και ιδιωτικών δανείων από την τρόικα. Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός ανέφερε ότι το υπ. Ανάπτυξης έχει κάνει εξαιρετική προσπάθεια στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τους δανειστές να έχουν συμφωνήσει παραπάνω από μία φορά στο θέμα. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, άλλοι παράγοντες δεν μας επέτρεψαν να νομοθετήσουμε αυτές τις ημέρες.

Οπερ σημαίνει, η όποια ετυμηγορία των δανειστών μετατίθεται για μετά του Αγίου Δημητρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δάνεια
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τράπεζες
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Σε δόσεις η έγκριση για τις δόσεις