Έντυπη Έκδοση

Με ΧΑλασμένα φρένα προς τις 1.000 μονάδες

Σε χαμηλά 12 μηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.012,05 μονάδες, «επέστρεψε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνεχίζεται η αποεπένδυση ξένων χαρτοφυλακίων, οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών μεγάλης - μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η πολιτική ομηρία (και) της αγοράς υπό τη σκιά των ανησυχιών στις ευρωαγορές για επιβράδυνση και της γερμανικής οικονομίας.

Ωστόσο στο Χ.Α. τα αίτια της συνεχιζόμενης διόρθωσης είναι κατ' αρχάς εγγενή, με το αρνητικό σερί (9 πτωτικές στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις) να αποδίδεται στην πολιτική ρευστότητα, τις επιφυλάξεις των ξένων για την προοπτική της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στην αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ αλλά και την παράδοση της χρηματιστηριακής αγοράς στα «ξένα χέρια».

Τα τελευταία ελέγχουν το 60,9% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο και σε αυτή την περίοδο της διόρθωσης.

Βαρίδι παραμένουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 3,08% (δηλαδή περισσότερο από τον Γ.Δ. και τον FT25), υποχωρώντας στις 135,57 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 μηνών. Πρακτικά ο κλάδος «επιστρέφει» σε τιμές Αυγούστου 2013, «διαγράφοντας» την άνοδο και τα κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ, που είχαν εισρεύσει στις αυξήσεις κεφαλαίου φέτος την άνοιξη.

Στα 107 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση, σχεδόν διπλάσια από της Δευτέρας, τζίρος που παραπέμπει σε γενικότερο «ξεπούλημα» επενδυτικών θέσεων.

Κατά τα άλλα, η τελική εικόνα ήταν και χθες αποκαρδιωτική, με 31 μετοχές να «κλείνουν» ανοδικά έναντι 98 που σημείωσαν απώλειες, ενώ για 25 η διόρθωση ξεπέρασε το 5% σε κλείσιμο. Χαμηλότερες τιμές 52 εβδομάδων καταγράφηκαν για τις μετοχές της ΔΕΗ, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ενώ προς τα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε έως το 0,289 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών