Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΠΗΧΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το ΔΝΤ κουνάει το δάχτυλο στην Ευρώπη

Για άλλη μια φορά στο θαυμαστό κόσμο των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, αυτές αναθεωρούνται προς τα κάτω. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του ΔΝΤ να προειδοποιήσει γι' αυτό που όλοι ξέρουν: οι αυξημένοι χρηματοοικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι βάζουν σε δοκιμασία την παγκόσμια ανάπτυξη, η κληρονομιά της κρίσης και η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη ζυγίζουν αρνητικά στις προσπάθειες ανάκαμψης.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διαφέρουν  από χώρα σε χώρα, λέει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος  του ΔΝΤ Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, λέει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ως εκ τούτου, το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος, κατά ΔΝΤ, αναμένεται να αυξηθεί 3,3%, παραμένοντας αμετάβλητο από το 2013 (-0,1% από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουλίου) και για το 2015 3,8% (-0,2% αντίστοιχα). Είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2014 που το Ταμείο «κουρεύει» τις προσδοκίες του.

Περισσότερο από τα νούμερα σημασία έχουν οι διατυπώσεις, όπου η «παγκόσμια ανάκαμψη» συνοδεύεται από τα επίθετα «αδύναμη» και «άνιση», τα οποία τείνουν πλέον να ταυτιστούν με την έννοια της ανάκαμψης.

Καθώς στο λεξιλόγιο των διεθνών οργανισμών εμφανίζεται πλέον τακτικά η φράση «δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές», το ΔΝΤ μπαίνει για άλλη μια φορά στον κόπο να εξηγήσει το ρόλο των δημόσιων επενδύσεων εκεί όπου υπάρχει οικονομική κάμψη και νομισματική επέκταση, καθώς έτσι «θα δοθεί η αναγκαία βραχυπρόθεσμη ώθηση στη ζήτηση και η μακροπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη».

Δημόσιες επενδύσεις

Για το ΔΝΤ, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων μέσω έκδοσης νέου χρέους θα έχει μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με αντίστοιχη αύξηση υπό καθεστώς ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, καθώς είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το ΔΝΤ εγκαταλείπει τις αρχές της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπροληπτικής πολιτικής, καλώντας τις αρχές σε επαγρύπνηση, καθώς βλέπει πολλές χώρες να υποτιμούν φαινόμενα πιστωτικής επέκτασης.

Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα διατύπωση έρχεται από τον ίδιο τον Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, που είπε χθες πως «η πρόκληση τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι να ξεφύγουν από το μάντρα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και να προσσδιορίσουν ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται περισσότερο, ποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά εφικτές». Η γενικότερη διαπίστωση εδώ είναι πως η ανάκαμψη διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Η Ευρωζώνη στα όρια του αποπληθωρισμού τείνει να εξελιχθεί «στο μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία», όπως το έθεσε ο Μπλανσάρ. Η στασιμότητα χτυπάει πλέον και τον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, και σε αυτό το σημείο επεισέρχεται ο παράγων «κληρονομιά της κρίσης», που είναι το βάρος του χρέους και η υψηλή ανεργία.

Μαζί με τη μικρή αναπτυξιακή δυναμική επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Για όσους, πάντως, αρέσκονται στα στοιχήματα, το Ταμείο δίνει 30% για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη του χρόνου και 40% να ξανακυλήσει στην ύφεση.

Ειδικότερα για τη Γερμανία, το ΔΝΤ ζητεί να «ανοίξει το πορτοφόλι της» και να ρίξει χρήματα σε υποδομές. Κενά βλέπει και στις υποδομές των ΗΠΑ, τις οποίες όμως βλέπει σε καλό δρόμο, ανησυχώντας περισσότερο για την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Αγορά τίτλων

Μιλώντας για κεντρικές τράπεζες, το Ταμείο καλωσορίζει την απόφαση της ΕΚΤ για αγορά τίτλων του ιδιωτικού τομέα, αλλά αν συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα πρέπει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook 2014) δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο. Οι 44 σελίδες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας έρχονται λίγες μέρες πριν από τη φθινοπωρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (10-12.10). Την Κυριακή, το Reuters την παρουσίασε ως «Λιτότητα vs Ανάπτυξη version 3.0».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση