Έντυπη Έκδοση

Οι αιμορροφιλικοί, τα 73 εκατ. και η αλήθεια

Με αφορμή το ρεπορτάζ του Γιάννη Ντάσκα, με τίτλο «73 εκατ. ευρώ σε κούτες για το... Κόσοβο» («Ελευθεροτυπία» 23.8.2014), ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών έστειλε επιστολή στην εφημερίδα όπου αναφέρει:

*Δεδομένης της φύσης της παθήσεως της Αιμορροφιλίας (διαταραχή της πήξης του αίματος), η πιθανότητα ακατάσχετης αιμορραγίας ή εσωτερικής αιμορραγίας σε ζωτικά όργανα, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί -λόγου χάρη- μετά από ένα σοβαρό τροχαίο, θα απαιτούσε τεράστια ποσότητα χορήγησης φαρμάκου, εν προκειμένω αντιαιμορροφιλικού παράγοντα. Ο αντιαιμορροφιλικός παράγοντας συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ακριβών φαρμάκων, οπότε τα ποσά τα οποία αναφέρονται για την περίθαλψη των ασθενών δεν αποκλείεται να είναι πραγματικά.

- Η ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη αλλοδαπών ασθενών από ελληνικά νοσοκομεία προκύπτει από οδηγία του ΥΥΚΑ (Αριθμ. Πρωτ.: Υ4α/ ΓΠ/οικ. 48985/3-6-14) και δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση ούτε να χρησιμοποιείται σαν μέσο πίεσης με ρατσιστικό υπόβαθρο η περίθαλψη ενός Κοσοβάρου αιμορροφιλικού.

- Ο κος Ντάσκας θεωρεί αδύνατο το γεγονός πως ένας αιμορροφιλικός μπορεί να μεταγγίζεται μόνος του. Ενημερωτικά, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητο κτήμα της ενήλικης ζωής ενός ατόμου με Αιμορροφιλία, προκειμένου να έχει μία ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από τη συχνή παρουσία στο νοσοκομείο καθημερινότητα. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η γνώση της συγκεκριμένης διαδικασίας μεταφέρεται από το νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων αιμορροφιλικών.

- Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως ο εισαγγελέας διαθέτει στη δημοσιότητα στοιχεία από την έκθεσή του, στην οποία αναφέρονται ονόματα αιμορροφιλικών, προτού ακόμα τελεσιδικήσει η υπόθεση.

- Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε αναχρονιστικές, λαϊκίστικες και κίτρινων αποχρώσεων μετατροπές ευρώ σε δραχμές (!), προκειμένου να παρουσιαστούν με μεγαλύτερη έμφαση τα ποσά τα οποία αναφέρονται στο ρεπορτάζ.

Εν μέσω περιόδων όπου αντιμετωπίζουμε ΗΔΗ προβλήματα με τη χορήγηση της -απαραίτητης για τη βιωσιμότητά μας- θεραπείας, διαπιστώσαμε πως δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια εκ μέρους του συντάκτη για να προστατευθεί η πλατιά μάζα των ατόμων με Αιμορροφιλία, που βρίσκεται μακριά από οποιεσδήποτε σκευωρίες και υποθέσεις παράνομων χρημάτων.

Σαν ΣΠΕΑ, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως επιθυμία μας είναι να τελεσιδικήσει η συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, εφ' όσον αποδειχθεί πως υπάρχουν. Είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας αλλά και τη γνώση μας τη Δικαιοσύνη, αφού τέτοιου είδους "θόρυβος" μόνο κακό κάνει στην προσπάθεια του ΣΠΕΑ για τη διασφάλιση των προνομίων και της αξιοπρεπούς ζωής των Ελλήνων αιμορροφιλικών».

* Απάντηση Γιάννη Ντάσκα:

Οι πραγματικά πάσχοντες έχουν και την κατανόηση και τη συμπαράστασή μας. Οι συντάκτες της επιστολής συνέταξαν μια επιστολή η οποία κατά το περιεχόμενό της είναι απλά συκοφαντική, δυσφημιστική και υβριστική. Μας εκπλήσσει, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε τους λόγους. Μακριά από μας κάθε είδους ρατσισμός. Αυτές οι συκοφαντίες και οι ύβρεις θα κριθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία και θα προσφύγουμε χωρίς φυσικά οικονομικό αίτημα, αλλά για να εξηγήσουν εκεί και να αποδείξουν εκεί τα (δήθεν) γεγονότα στα οποία αναφέρονται κ.λπ. κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν