Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραβιάζεται διαρκώς η εκεχειρία στην Ουκρανία

Νέες μάχες σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ανατολική Ουκρανία, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες και στρατιωτικούς καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνέχισαν τις επιθέσεις με επίκεντρο το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να αναπτυχθούν εκατοντάδες περισσότεροι διεθνείς παρατηρητές στην ανατολική Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η συμφωνία εκεχειρίας και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Π.Ποροσένκο Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Π.Ποροσένκο Σφοδρές εκρήξεις ακούστηκαν από την περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ ενώ υπήρξαν και σφοδρές ανταλλαγές πυρών καθώς οι αντάρτες θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο για να φτάνει πιο εύκολα βοήθεια. Ο ουκρανικός στρατός επίσης ανακοίνωσε ότι απώθησε μια επίθεση των ανταρτών κοντά στη Μαριούπολη, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Παράλληλα, οι αυτονομιστές συνεχίζουν την προσπάθεια να διοργανώσουν εκλογές, ανεξάρτητες από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου στην Ουκρανία. Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αυξήσει από 250 σε 1.500 τους παρατηρητές του που εντέλλονται να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πάνω από 1.200 φορές αφότου κηρύχθηκε και κατά τη διάρκειά της έχουν χάσει τη ζωή τους 88 άνθρωποι, 56 στρατιωτικοί και 32 άμαχοι.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, που πιθανόν θα έχουν μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή στη Μόσχα.

(Πηγή:ΑΜΠΕ, WSJ)
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Γερμανία
Ρωσία