Έντυπη Έκδοση

«ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

«Αποκλεισμός, αν αποσχιστείτε»

Ενα μήνα πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η Μαδρίτη χτυπάει τους Καταλανούς στο μαλακό τους υπογάστριο: «Η Μπάρτσα θα αποκλειστεί από το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, εάν υπερψηφιστεί το σχέδιο της απόσχισης».

Σαφέστατο το μήνυμα προς τους Καταλανούς... Σαφέστατο το μήνυμα προς τους Καταλανούς... Δεν το είπαν ανώνυμοι «κύκλοι» ούτε κάποιος κατσαπλιάς των ερτζιανών. Η απειλή εκστομίστηκε από τα χείλη του προέδρου της ποδοσφαιρικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέβας. «Οι ομάδες της Καταλονίας, όπως η Μπαρτσελόνα και η Εσπανιόλ, θα χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα της Ισπανίας», προειδοποίησε ο λεγάμενος. «Μόνο αν αλλάξει η νομοθεσία θα υπάρξει παράθυρο».

«Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, η μοναδική χώρα για την οποία προβλέπεται εξαίρεση είναι η Ανδόρα», υπενθύμισε ο Τέβας. «Πιθανές αλλαγές θα πρέπει να συζητηθούν στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ώστε να ερωτηθούν όλοι όσοι επηρεάζονται».

Η Μπαρτσελόνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο ισπανικό περιοδικό «Interviu», η διοίκηση του συλλόγου ανιχνεύει την πιθανότητα συμμετοχής στη γαλλική Λίγκα, στα χνάρια της Μονακό. Το έντυπο είναι σκανδαλοθηρικό και κυκλοφορεί με φωτογραφίες γυμνόστηθων μοντέλων στο εξώφυλλο, αλλά η πληροφορία ουδέποτε διαψεύστηκε. Η διαρροή αποδόθηκε στις (κρατικές) μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας εξαγγέλθηκε επίσημα από τον πρόεδρο της επαρχίας, Αρτούρ Μας, για την Κυριακή 9 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση Ραχόι το θεωρεί παράνομο και απειλεί να το μπλοκάρει, αλλά η διεξαγωγή του θα κριθεί από Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ακόμα κι αν διεξαχθεί κανονικά η ψηφοφορία, το αποτέλεσμά της δεν θα είναι δεσμευτικό για την κεντρική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα κατέβασαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων 1,8 εκατομμύρια Καταλανούς. Ωστόσο, τα γκάλοπ δείχνουν ότι ένας στους δύο υποστηρίζει το σημερινό status quo ή μία ενισχυμένη μορφή της σημερινής αυτονομίας.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα ευλογεί χωρίς ενδοιασμούς τις αλυτρωτικές εκδηλώσεις των οπαδών της. Η στολή με τις κιτρινοκόκκινες ρίγες, στον πρόσφατο αγώνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο (όπου εμφανίστηκαν και οι Βάσκοι με τα δικά τους εθνικά χρώματα) εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο. Τα ντόπια αστέρια της ομάδας (Τσάβι, Φάμπρεγας, Μπουσκέτς κ.ά.) συμμετέχουν κανονικότατα και εμφανίζονται τακτικά στους αγώνες της άτυπης Εθνικής Καταλονίας, αδιαφορώντας για τις ψιθυριστές αντιρρήσεις της Μαδρίτης και της FIFA.

Στις κερκίδες του Καμπ Νόου εμφανίζονται τακτικά κιτρινοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας και πανό που απαιτούν απόσχιση από την υπόλοιπη Ισπανία. Σε κάθε αγώνα, οι φίλαθλοι τραγουδούν εν χορώ το σύνθημα «Independencia» («ανεξαρτησία») στο 18ο λεπτό, όταν το χρονόμετρο γράψει 17:14. Η επαρχία προσαρτήθηκε στο ισπανικό στέμμα το έτος 1714, ακριβώς πριν από από 300 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνή Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο