Έντυπη Έκδοση

Ανοικτή επιστολή στους νέους δημάρχους

Από νησιά λουλουδιών μεταβλήθηκαν -κάποιες περιοχές μας- σε νησιά σκουπιδιών

Φίλος δήμαρχος, με ενθουσιασμό για την προκοπή της περιοχής του, φιλομαθής και πρακτικός, καλωσορίζοντάς με πρόσφατα στην τελευταία επιστροφή μου από Ελβετία, μου ζήτησε να του πω τι νοσταλγώ από την ωραία αυτή χώρα.

Του απάντησα: «Οργάνωση, συνέπεια, καθαριότητα. Μόνο!». Γνωρίζοντας τη σταθερή άποψή μου ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα καλύτερη κι από την Ελβετία», με παρακάλεσε να αναλύσω, επίκαιρα πια τώρα, στον ίδιο και στην παρέα-συνεργάτες του πώς η Ελλάδα μπορεί να το κατορθώσει. Επανέλαβα, κι αυτή τη φορά, τις δύο θέσεις μου λακωνικά:

Α) Να βάλουμε όλοι κάποια τάξη στην καθημερινότητά μας, σεβόμενοι περιβάλλον και κανόνες επι- και συγκοινωνίας, και

Β) Κάτι άμεσο και πρακτικό, να μάθουμε να μη ρίχνουμε όπου τύχει τίποτε, ποτέ και πουθενά. Συμπεριφορές που, ενώ δεν κοστίζουν τίποτε, μπορούν να έχουν τεράστια και πολλαπλά οφέλη.

Επικαλέστηκε τα οικονομικά της Ελβετίας, αλλά γρήγορα πείστηκε καταλήγοντας ότι: «Αλλα, κι όχι τα χρήματα, προέχουν», παρακαλώντας με για κατάλληλους ψυχολογικά τρόπους δράσης.

Συνοψίζω, εδώ, βασικές επισημάνσεις μου. Ορισμένα πρακτικής-οργανωτικής, κυρίως, υφής μέτρα.

1. Ο έπαινος, η προβολή-ανάδειξη, συμβολική αμοιβή κ.τ.λ. του προσεκτικού και συνετού στη συμπεριφορά του, με δημιουργία αντίστοιχων ευκαιριών.

2. Η συνετή και άμεση υπόδειξη για διόρθωση με φράσεις-επιγραφές.

3. Το παράδειγμα των υπευθύνων και μεγαλυτέρων.

4. Η εμφανής εξασφάλιση συνθηκών-μέτρων πρόληψης απερίσκεπτης συμπεριφοράς, π.χ. επαρκείς κάδοι-καλάθια απορριμμάτων σε κατάλληλες θέσεις.

Παρόμοιες, ανέξοδες σχεδόν, διαδικασίες κυριαρχούν σε άλλες χώρες. Αυτονόητη η συνεργασία δήμων, υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης. Αντίστοιχη αφύπνιση-εγρήγορση όλων!

Ελάχιστοι δήμαρχοι -προφανώς φίλοι των έργων κι όχι, ως συνήθως, των λόγων- εφάρμοσαν κάποια από αυτά, έστω και στοιχειωδώς, και έχουμε ήδη μερικά αξιοπρόσεκτα παραδείγματα και την καταξιωμένη επανεκλογή τους. Αντίθετα, λυπηρή και εξοργιστική είναι, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση σε κάποιες περιοχές και κυρίως νησιά, που «από νησιά λουλουδιών μεταβλήθηκαν σε νησιά... σκουπιδιών»(!), για να χρησιμοποιήσω τη συνηθισμένη μου φράση, με πολλή μάλιστα λύπη κάθε φορά. Αποτέλεσμα: Οι δήμαρχοι «απολύθηκαν»... με την πρόσφατη ψήφο των πολιτών, αλλά και οι επισκέπτες με αισθητική και με περισσότερα χρήματα (υπόψη όσων ενδιαφέρονται, μόνο, γι' αυτά!)... περιορίστηκαν! Προτίμησαν, και θα προτιμούν συνεχώς, άλλα καθαρά μέρη...

Παράλληλα και ορισμένες ενέργειες και μέτρα-κριτήρια ψυχολογικής και κοινωνικής, κυρίως, υφής.

5. Μετονομασία των «Πνευματικών Κέντρων» σε «Πολιτισμικά Κέντρα», ώστε να τονιστεί και να αποτελέσει κύριο στόχο ο πρακτικός χαρακτήρας τους, που είναι και το ζητούμενο. Στο πλαίσιο αυτών:

6. Ουσιαστική δραστηριοποίηση πρακτικών, κυρίως, τομέων ζωής και σύγχρονου πολιτισμού, οργάνωση συναντήσεων προβληματισμού και -γνήσια δημοκρατικής- ανταλλαγής εμπειριών, με εισηγήσεις ειδικών και έμπειρων επιστημόνων σε κάθε δήμο. Είναι καιρός τώρα με την κρίση, που δεν ξεκινά από τα λίγα οικονομικά μας αλλά από την πολλή απερισκεψία μας (!), ο μέσος Ελληνας:

α. Να αποβάλει την άμετρη απερισκεψία του.

β. Να υιοθετήσει τον απαραίτητο αυτοέλεγχο και μια διακριτή αυτοπειθαρχία στη συμπεριφορά του και

γ. Να φροντίζει σε καθημερινή βάση το περιβάλλον, τη χώρα του. Ετσι θα αναγκάσει, άμεσα μάλιστα, και τον ξένο επισκέπτη να είναι προσεκτικότερος στη χώρα φιλοξενίας του. Σύγχρονη, δηλαδή, περιβαλλοντική αγωγή, μέσω διαρκούς κατάλληλης, όχι προστακτικής, υπενθύμισης.

Θα μπορέσουμε έτσι να αξιοποιήσουμε πράγματι την απαράμιλλα ποικίλη φύση, το κλίμα, το γαλανό ουρανό, τον αστραφτερό ήλιο, την κυρίαρχη στη χώρα γοητευτική και πλούσια θάλασσα, τον πολιτισμό μας, τη λαϊκή μας παράδοση, την ιστορία και τα τόσα μνημεία μας. Ετσι θα μεταβληθεί η Ελλάδα σε μια μοναδική χώρα για τους πολίτες και για τους επισκέπτες της.

Επιγραμματικά: Οφέλη πολλά και πολλαπλά (συνειδητή η επανάληψη) με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Επίμονη η προτροπή του δημάρχου: «Να τα γράψεις, κ. καθηγητά, όλα αυτά, για να τα προσέξουν κι άλλοι κι όχι μόνο συνάδελφοί μου...». Με χαρά δεν απέφυγα τον κόπο και ολόψυχα το εύχομαι...

Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω, από την πλευρά μου, ως αυτοκαταστροφική, σε έσχατο προφανώς βαθμό(!), και εγκληματική τη συνήθεια-αρρώστια του απέλπιδος «ωχαδερφισμού» μας και τη ραστώνη που σκοτώνει και εξουθενώνει, ύπουλα, άτομα και κοινωνίες. Δεν διευκολύνει, όπως α-νόητα νομίζουμε, παρά προσωρινά και απατηλά. Και μη νομίσει κανείς ότι έχουμε χρόνο για όλα αυτά! Τα καθημερινά και απλά, αλλά τόσο σημαντικά... που πράγματι μπορούμε!...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις