Ηλεκτρονική Έκδοση

Καυγάδες στη Σύνοδο Κορυφής για την Απασχόληση

Στους δρόμους άνεργοι, φοιτητές και συνδικάτα

Τελευταία ενημέρωση:

Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Απασχόληση, σήμερα Τετάρτη στο Μιλάνο, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να αναγκάζεται να τηρήσει αμυντική στάση και τον ιταλό πρωθυπουργό να περνά στην επίθεση ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στη Σύνοδο, που ξεκινά στις 4 το απόγευμα, την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει o πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Την ίδια ώρα το ιταλικό συνδικάτο Fiom- Cgil, φοιτητές και άνεργοι διαδηλώνουν έξω από το μέγαρο της Έκθεσης του Μιλάνου, με αίτημα «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απασχόληση και τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας».

Περί τους είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται σήμερα στο ραντεβού του Μιλάνου, το οποίο θεωρητικά είναι αφιερωμένο στην ανεργία των νέων, αλλά αναμένεται να δώσει την ευκαιρία για μία "πολιτική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση", όπως το έθεσε ο Ματέο Ρέντσι στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε προς τους ευρωπαίους εταίρους του.

Αν και η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ο μοναδικός πρωταγωνιστής της συνέντευξης Τύπου που θα κλείσει τις εργασίες θα είναι ο ιταλός πρωθυπουργός, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ενώπιον των δημοσιογράφων θα παρουσιαστεί τελικά το τρίο Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Αγγελα Μέρκελ.

Η συνύπαρξη, ωστόσο, στην ίδια σκηνή του προέδρου της Γαλλίας και της καγκελάριου της Γερμανίας φαινόταν κατά το τελευταίο διάστημα δύσκολη εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κύριος λόγος, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν να ζητήσει από τη Γαλλία να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2015, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από το 3% για το οποίο είχε αρχικά δεσμευθεί το Παρίσι.

Όμως, ως προς το ζήτημα αυτό, ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μη βρει σύμμαχό του τον Ματέο Ρέντσι.

Ο 39χρονος πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μίας αναπτυξιακής πολιτικής και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη εντός των περιθωρίων που προβλέπει των σύμφωνο σταθερότητας. Όμως στη χώρα του τηρεί απαρεγκλίτως το όριο του 3% του ΑΕΠ ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, αν και το καταγγέλλει ως "ξεπερασμένη παράμετρο".

Ο πληθωρικός ιταλός πρωθυπουργός σκοπεύει επίσης να εκμεταλλευθεί την παρουσία των περισσοτέρων ευρωπαίων εταίρων του, με την ηχηρή εξαίρεση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, για να ανακοινώσει την υιοθέτηση του "Jobs Act" για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ως απόδειξη της ικανότητάς του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ο Ματέο Ρέντσι διευκρίνισε χθες ότι προτίθεται να επιτύχει σήμερα, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης της Γερουσίας, την έγκριση της μεταρρύθμισης του Εργατικού Δικαίου.

Σε μία χώρα όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 44%, το νομοσχέδιο αυτό έχει ως στόχο την προώθηση της απασχόλησης κυρίως μέσω της τροποποίησης του άρθρου 18 του Εργατικού Κώδικα, που προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρηστικές απολύσεις.

"Δεν υπάρχει απασχόληση χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς απασχόληση. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αλληλένδετα", δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι χθες στους δημοσιογράφους προσθέτοντας: "Αύριο θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση".

Το Βερολίνο δίνει την έγκρισή του: "θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η κυβέρνηση Ρέντσι προχωρεί στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τον υποστηρίζουμε".

Έτσι, ο Φρανσουά Ολάντ κινδυνεύει να μείνει μόνος. Η χώρα του φαίνεται ανίκανη να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις, τελευταίο παράδειγμα για την κατάσταση αυτή αποτελεί η απεργία των πιλότων της Air France.

"Τα θέματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων θα βρίσκονται στο μενού της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου", επιμένει γερμανική κυβερνητική πηγή με σκοπό την άμβλυνση της έντασης.

(Πηγή:Deutsche Welle, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία