Ηλεκτρονική Έκδοση

Συναγερμός για τον ιό στην Ισπανία

Aρνητικός στο τεστ για Έμπολα Ισπανός ταξιδιώτης από τη Νιγηρία

Αρνητικός στο τεστ για τον ιό του Έμπολα βρέθηκε ισπανός που είχε ταξιδέψει από τη Νιγηρία -όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές- ενώ αρνητική στους ελέγχους βρέθηκε και μία νοσοκόμα. Μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου όπου είχαν νοσηλευτεί οι ιεραπόστολοι με Έμπολα βρίσκεται σε καραντίνα και παρακολουθείται. Σε καραντίνα είναι επίσης η ισπανίδα νοσοκόμα που νόσησε, ο σύζυγός της και άλλα τρία άτομα. Μιλώντας στην εφημερίδα El Mundo η νοσοκόμα δήλωσε ότι ακολούθησε με ακρίβεια το πρωτόκολλο και δεν είχε ιδέα ότι προσβλήθηκε από τον ιό.

Η νοσοκόμα δήλωσε επίσης ότι  "παρέμεινε ως επί το πλείστον στο σπίτι της" στη Μαδρίτη μετά την εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών συμπτωμάτων καθώς το κρίσιμο διάστημα που θα μπορούσε να μεταδώσει τη νόσο ήταν σε άδεια.

Η νοσοκόμα συμμετείχε στην ομάδα που περιέθαλψε δύο ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί απο τον ιό Εμπολα και επαναπατρίσθηκαν από τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στις 12 Αυγούστου και τις 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα και στη συνέχεια πέθαναν. Σε συνέντευξή της στην El Mundo απάντησε ότι τήρησε το πρωτόκολλο νοσηλείας των μολυσματικών ασθενών και ότι δεν έκανε κάτι ικανό να της προκαλέσει ανησυχία ως προς την πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ABC, η νοσοκόμα παρέμεινε επί ώρες στην αίθουσα αναμονής Επειγόντων Περισταστικών του νοσοκομείου Αλκορκόν, στο οποίο απευθύνθηκε αρχικά, πριν διακομισθεί στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ, όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά του ιού Εμπολα.

Εκτός από την ισπανίδα νοσοκόμα, σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης παραμένουν ο σύζυγός της και άλλα τρία άτομα ενώ άλλοι πενήντα άνθρωποι στην Ισπανία παρακολουθούνται για να διαπιστωθεί εάν νοσούν. 

Παρά τα σύγχρονα συστήματα περίθαλψης είναι πιθανό να σημειωθούν και άλλα κρούσματα Έμπολα σε αναπτυγμένες χώρες, κυρίως σε άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία, προειδοποιεί ανώτατος σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(Πηγή:Reuters, BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ισπανία
Για το ίδιο θέμα
Έχασε τη μάχη με τον Έμπολα ο ασθενής στις ΗΠΑ