Ηλεκτρονική Έκδοση

Aρχηγός κράτους ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έγινε σήμερα ο πρώτος αρχηγός κράτους που εμφανίζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο πλαίσιο της προδικαστικής ακροαματικής διαδικασίας για την έρευνα σε βάρος του, στο πλαίσιο της δίκης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας παρακολούθησαν και δεκάδες οπαδοί του. Ο Κενυάτα διώκεται για το ρόλο που φέρεται ότι είχε στις βιαιότητες που σημειώθηκαν το 2007 και το 2008 στην Κένυα, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και 600.000 εκτοπίσθηκαν.

"Η υπόθεση αυτή έχει φθάσει σ' ένα κρίσιμο στάδιο, γι' αυτό θεωρώ φρόνιμο να είμαι παρούσα αυτοπροσώπως", δήλωσε η εισαγγελέας, η Φάτου Μπενσούντα από την Γκάμπια, στην αρχή της προδικαστικής αυτής ακροαματικής διαδικασίας.Η δίκη του κενυάτη προέδρου επρόκειτο αρχικά να αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013, αλλά αναβλήθηκε επανειλημμένα έπειτα από κατηγορίες για εκφοβισμό μαρτύρων.

Η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κάποια μέρα αυτή η δίκη δεν έπαψε να μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως αφότου η εισαγγελία ζήτησε να αναβληθεί επ' αόριστον, ελλείψει επαρκών αποδείξεων. Οι δικαστές έχουν συγκαλέσει τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο αυτό.

Η εισαγγελέας κατηγορεί το Ναϊρόμπι ότι δεν συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κυρίως επειδή αρνείται να του διαβιβάσει τραπεζικά ή τηλεφωνικά παραστατικά. Τα τελευταία μπορεί να αποδείξουν, σύμφωνα με την ίδια, ότι ο Κενυάτα είχε ενορχηστρώσει ένα μέρος των βιαιοτήτων του 2007-2008.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κένυα