Ηλεκτρονική Έκδοση

Νόμπελ Χημείας στην ανάπτυξη της οπτικής μικροσκοπίας

Με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2014 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ερικ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ και ο Γερμανός Στέφαν Χελ, για την ανάπτυξη της μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Ακαδημία.

"Το καινοτόμο έργο τους έφερε την οπτική μικροσκοπία στην νανοδιάσταση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.

Οι εργασίες τους επιτρέπουν στους επιστήμονες "να έχουν οπτική επαφή με το εσωτερικό των τοιχωμάτων των μεμονωμένων μορίων εντός ζώντων κυττάρων".

Προηγουμένως, ήταν αδύνατη η εξέταση των ζώντων κυττάρων στις λεπτομέρειές τους. Οι τρεις επιστήμονες που βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2014 ανέπτυξαν δύο μεθόδους που την επιτρέπουν, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και του Χάντινγκτον.

Ο Στέφαν Χελ δήλωσε αιφνιδιασμένος και έκπληκτος. "Πρέπει να πω ότι μού χρειάστηκε λίγη ώρα για να το συνειδητοποιήσω", δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι η ανακάλυψή του, το μικροσκόπιο STED, συνέβαλε "στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του κυττάρου και του τι συμβαίνει όταν το κύτταρο πάσχει με κάποιον τρόπο, εάν κάποια ασθένεια εγκαθίσταται".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία Νόμπελ
Χημεία