Ηλεκτρονική Έκδοση

Μήνυση για τη νομοθεσία περί παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου

Twitter vs κυβέρνησης των ΗΠΑ

Μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέβαλε την Τρίτη ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter σχετικά με τη νομοθεσία περί παρακολούθησης της δραστηριότητας χρηστών του διαδικτύου.

(Πηγή: AFP/Yasuyoshi Chiba) (Πηγή: AFP/Yasuyoshi Chiba) Όπως ανακοίνωσε το Twitter, δεν έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει αιτήματα που δέχεται από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με άρση απορρήτου συγκεκριμένων χρηστών του για λόγους εθνικής ασφαλείας, και αυτό, τονίζει, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της γνώμης, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι προχώρησε στη μήνυση προκειμένου να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να γίνει πιο ελαστική στα αιτήματα για άρση απορρήτου χρηστών του Twitter.

Με αυτή τη νομική κίνηση η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα απ’ ότι έκαναν νωρίτερα αυτό το έτος πέντε άλλες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας (Google, Yahoo, Microsoft, LinkedIn και Facebook) όταν κατέληξαν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση για την επιτρεπόμενη έκταση εφαρμογής της παρακολούθησης σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας σχετικά με το βαθμό της κυβερνητικής παρακολούθησης.

«Πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ να απαντούμε σε χρήστες μας που ρωτούν σχετικά με τα αιτήματα που δεχόμαστε για άρση απορρήτου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Twitter, Μπεν Λι.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι εξετάζεται το θέμα του Twitter. Σε ανακοίνωσή του η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Έμιλι Πιρς αναφέρει ότι η κυβέρνηση «εργάστηκε συνεργατικά» με άλλες εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία φέτος που θα τους επιτρέψει «να παρέχουν ευρεία ενημέρωση στα κυβερνητικά αιτήματα ενώ παράλληλα θα προστατεύεται η εθνική ασφάλεια».

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Washington Post

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Twitter