Ηλεκτρονική Έκδοση

Στα Προπύλαια στις 6 μμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό της Ροζάβα

«Να μην επαναληφθούν στο Κομπάνι τα εγκλήματα του Σενγκάλ»

Τελευταία ενημέρωση:

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον λαό της Ροζάβα (περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το πολιορκούμενο από τους τζιχαντιστές Κομπάνι), είναι σε εξέλιξη από τις 6 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Η διαμαρτυρία, με πρωτοβουλία της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης (Τουρκία και Κουρδιστάν) της Αθήνας, ξεκίνησε από τα Προπύλαια και αυτή την ώρα οι εκατοντάδες Κούρδοι και αλληλέγγυοι βρίσκονται στη Βασ. Σοφίας στο ύψος των λουλουδάδικων.

Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης Στην ανακοίνωση – πρόσκληση συμμετοχής οι διοργανωτές επισημαίνουν πως «ό, τι γίνεται σήμερα στην πόλη αυτή, η οποία ακούστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο και είναι ένα από τα τρία καντόνια της Ροζάβα, είναι ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.»

«Η Ροζάβα», προστίθεται στην ανακοίνωση, «είναι μια αυτόνομη περιοχή στην οποία το κουρδικό έθνος είχε αρχίσει να οργανώνεται με άξονα τα εθνικά του αιτήματα, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία. Η περιοχή αυτή αποτελείται από τρία καντόνια: το Κομπάνι, το Αφρίν και το Τζιζίρε.»

Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης Επίσης παραθέτουν τα εξής:

«Όταν μιλάμε για τη Συρία, μη σας παραξενεύει η λέξη «καντόνι». Η αυτόνομη περιοχή που οικοδομήθηκε από το κουρδικό έθνος οργανώθηκε σε «καντόνια». Εκεί έγινε μια δημοκρατική επανάσταση για την οποία λίγα γνωρίζετε. Σε μια περιοχή που αιχμαλωτίζονται και πουλιούνται οι γυναίκες, οι ανταρτίνες της YPJ-Star, της γυναικείας κουρδικής αντάρτικης οργάνωσης, παίρνουν μέρος, με το όπλο στο χέρι, στην υπεράσπιση του λαού, όπως και στην κεντρική κυβέρνηση, μαζί με άντρες του YPG, του κουρδικού στρατού της Ροζάβα. Ενώ στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν οι εθνο-θρησκευτικές διαμάχες και δολοφονίες, στη Ροζάβα Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι, Ασσύριοι ζούνε μαζί ειρηνικά και κυβερνούν από κοινού το καντόνι.

Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η δολοφονική συμμορία του Ισλαμικού Κράτους επιτίθεται στην περιοχή. Αλλά αυτό, μεταξύ των άλλων, εγκυμονεί τον κίνδυνο να επαναληφθούν στο Κομπάνι τα εγκλήματα που έγιναν στο Σενγκάλ, όπως δολοφονίες αμάχων γυναικών και διαφόρων ειδών βαρβαρότητες.»

Καταλήγουν, δε, σημειώνοντας: «Να μην ξεχνάμε: το ΙΚ υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές, όπως και από το τουρκικό κράτος, για την ανατροπή του Άσαντ. Τώρα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια επέμβαση στη Συρία. Το ΙΚ, πριν να καταλάβει τις πετρελαϊκές πηγές στη Μοσούλη και να δολοφονεί τους λαούς, δεν ήταν στην επικαιρότητα. Τώρα, με την πολιτική που ακολουθεί, από τη μια νομιμοποιεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και από την άλλη οργανώνει δολοφονίες ενάντια σε θρησκευτικές και εθνικές ομάδες, ενάντια σε γυναικόπαιδα.»

Newsroom Enet

Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης Φωτογραφία : Αλέξανδρος Μηχαηλίδης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Συρία
Ισλαμικό Κράτος
Διαδηλώσεις
Κούρδοι
Για το ίδιο θέμα
Αιματηρές διαδηλώσεις Κούρδων κατά Ερντογάν με 18 νεκρούς