Ηλεκτρονική Έκδοση

Ομιλία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στη Βουλή

Διπλή ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Βενιζέλος

Διπλή ψήφο εμπιστοσύνης, προς τη συγκυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τους βουλευτές του και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας του να προσυπογράψει τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σημείωσε ότι η τριήμερη συζήτηση που ξεκινάει απόψε στη βουλή και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης “για μας είναι και μια πρόσθετη μάχη. Δεν είναι μια μάχη για την κυβέρνηση και την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι μια μάχη και για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης για την προοδευτική σταθερότητα” χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη στιγμή ως την την “κρισιμότερη ίσως πολιτική χρονιά αυτής της περιόδου”.

“Τώρα κρίνονται όλα” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση καταφεύγει στη διαδικασία της επαναβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης τόνισε ότι “η χώρα χρειάζεται εθνικό χρόνο” και πρόσθεσε ότι οι πρόωρες εκλογές ή η επίσπευση της προεδρικής εκλογής καθίστανται “απαγορευτικές από τη συγκυρία της διαπραγμάτευσης”.

Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να ξεκαθαρίσει τι στάση του απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία κυβέρνησης και εταίρων. “

Ξεκινάει μια μεγάλη πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην οποία “και η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να πει θετικά ολοκληρωμένα πράγματα και όχι τον αυθαίρετο μονόλογο της Διεθνούς Έκθεσης”.

Βάση της διαπραγμάτευσης, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το σχέδιο οριστικής εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα που θα μετατραπεί σε συμφωνία και αναρωτήθηκε: “τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση; Θα αρνηθεί τη συναίνεσή της; Την υπογραφή της; Την έγκρισή της στο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους; Ή θα τους πει «η κυβέρνηση είναι χωρίς νομιμοποίηση, η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη, η χώρα δεν εκφράζεται, περιμένετέ με να διαπραγματευθώ; Πώς θα διαπραγματευθεί; Και πού; Στα εστιατόρια του Βερολίνου ή στην αυλή του Βατικανού;”

Ανώτατες πηγές του ΠΑΣΟΚ διευκρίνιζαν πάντως ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπονοεί ότι θα ζητηθεί από τους ξένους η υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία αλλά ότι “αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια αρνητική τακτική θα προκαλεί εκνευρισμό στις αγορές και θα δυσκολέψει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους”

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι αυτή η “συμφωνία” που επιδιώκει η κυβέρνηση θα γίνει κρίνει και το πολιτικό κλίμα για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. “Ποτέ δεν είπε το ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση έχει τους 180 βουλευτές στο τσεπάκι”.

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τονίσει ότι “η εκλογή το Φεβρουάριο και ως το Φεβρουάριο ο καθένας παίρνει την ευθύνη του. Θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση ή θα την παρεμποδίσει; Θα συναινέσει γιατί πρέπει να έχουμε ενιαίο μέτωπο με τους εταίρους μας αλλά και με τις αγορές;”.

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διασκεδάσει τις απορίες και τις επιφυλάξεις βουλευτών του κόμματός του ως προς τους χειρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη τονίζοντας ότι “προϋπόθεση κάθε κίνησή μας είναι η προγραμματική συμφωνία στη βάση της αλήθειας και της υπευθυνότητας. Έτσι κινηθήκαμε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.Έτσι θα κινηθούμε και στο μέλλον. Και μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Βουλής που ελπίζουμε ότι θα γίνει τον Ιούνιο του 2016, αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον και μετά ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι συμπληρωματικός, αλλά κεντρικός” είπε και πρόσθεσε ζητώντας να προσεχθεί ιδιαίτερα ότι “το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι μια παράταξη ελευθερίων πολιτικών ηθών, προσκολλημένη στην κυβερνητική εξουσία”.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Ξεκίνησε η συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση