Ηλεκτρονική Έκδοση

Έχασε τη μάχη με τον Έμπολα ο ασθενής στις ΗΠΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Λιβεριανός που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί. Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν ήταν ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό εκτός δυτικής Αφρικής. Ασθένησε αφού επέστρεψε στο Τέξας στις 20 Σεπτεμβρίου από τη Λιβερία, όπου είχε πάει να επισκεφτεί μέλη της οικογένειάς του.

Στο μεταξύ όσον αφορά στο πρώτο κρούσμα του ιού στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ισπανία, η ισπανική κυβέρνηση παραδέχτηκε σήμερα ότι οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην αντιμετώπιση ενός κρούσματος του Έμπολα ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση μιας νοσοκόμας, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας των ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μετά την αποκάλυψη ότι η Ισπανίδα νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

"Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων", είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του. "Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας" είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.

Στις Βρυξέλλες, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να έχουν καλύτερη ενημέρωση ώστε να αναγνωρίζουν ευκολότερα τα κρούσματα του Έμπολα, σε αρχικό στάδιο, πρόσθεσε ο Βίνσεντ.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν κρούσματα του Έμπολα. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί "είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν" και για τον λόγο αυτό "χρειάζεται να προστατευθούν και να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα" είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία.

Συνολικά στο νοσοκομείο αυτό παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους συναδέλφους της παραμένουν στην απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό, μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν όντως από Έμπολα.

Ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο είπε ότι ενδέχεται να μολύνθηκε από ένα γάντι που άγγιξε στο πρόσωπό της. Η Ρομέρο ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε.

Η νοσοκόμα, το πρώτο πρόσωπο που μολύνεται από τον ιό εκτός της Αφρικής, νομίζει ότι η μόλυνσή πρέπει να έγινε κατά την πρώτη επαφή μαζί του, από ένα γάντι, είπε ο Χέρμαν Ραμίρες στους δημοσιογράφους διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια του έδωσε την άδεια να δημοσιοποιήσει αυτήν την πληροφορία.

Ο γιατρός είπε ότι επανεξέτασε με τη βοήθεια της ασθενούς όλη τη σειρά των ενεργειών της από τη στιγμή που μπήκε μέχρι και την έξοδό της από το δωμάτιο του ιεραποστόλου. "Είναι πιθανόν να μην επρόκειτο για λάθος καθεαυτό αλλά για ατύχημα. Είναι λογικό να μην το θυμόταν στην αρχή, λόγω της κατάστασης της υγείας της", πρόσθεσε.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πάντως εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, καταγγέλλοντας μια μεγάλη σειρά παραλείψεων στον τρόπο χειρισμού των ασθενών και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F, η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ περιορισμένη, ακόμη και ανύπαρκτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
ΗΠΑ
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Για το ίδιο θέμα
Aρνητικός στο τεστ για Έμπολα Ισπανός ταξιδιώτης από τη Νιγηρία
Καμπανάκι από την Παγκόσμια Τράπεζα για το κόστος της επιδημίας του Έμπολα