Ηλεκτρονική Έκδοση

Βουλή: Πολιτική αντιπαράθεση με ρετρό σε άλλες δεκαετίες

Ρετουσαρισμένα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής περιόδου

Τελευταία ενημέρωση:

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο εκλιπών Λεωνίδας Κύρκος, στις ομιλίες του προσπαθούσε να πείσει ότι οι άνθρωποι του μόχθου δεν κινδυνεύουν από την αριστερά, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της γιαγιάς που φοβάται μην της πάρουν την κατσίκα. Στην επανεμφάνιση τέτοιων επιχειρημάτων ξαναγύρισε το πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενδεδυμένο με διαφορετική φρασεολογία, αφού επιστρατεύτηκαν λόγια του Μαρξ για «απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής», που χρησιμοποίησε σαν επιχείρημα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζουμε ότι λείπει στο Μιλάνο, από όπου δήλωσε ότι αισιοδοξεί παρά την υψηλή ανεργία και θα έρθει στη Βουλή μετά τη λήξη των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. 

Στη Βουλή ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για το "μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον κόσμο: Στη θέση μιας ύφεσης 7% προ διετίας, σήμερα παρατηρείται ανάπτυξη 0,6%, η ανεργία αποκλιμακώνεται (24,5% σε εθνικολογιστική βάση στο τέλος του τρέχοντος έτους, έναντι 25,8% το 2013), η μείωση των εξαγωγών κατά 1,7% έχει δώσει τη θέση της σε μια αύξηση 4%, τα πρωτογενή ελλείμματα έχουν εξαφανιστεί και το πλεόνασμα αναμένεται να ανέβει στο 2%.

Το τραπεζικό σύστημα, είναι σταθεροποιημένο, ανακεφαλαιοποιημένο και έτοιμο να λειτουργήσει" Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα έχουνε ήδη αντίκρισμα για τους πολίτες, όπως καταδεικνύεται από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 500 εκ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες (-380 εκ. ευρώ), τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (-30%), της έκτακτης εισφοράς και των δόσεων. Tο τελευταίο εξάμηνο, καλύφθηκαν πλήρως οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας νοσοκομειακά και φαρμακευτικά, ώστε να μην υπάρχει Έλληνας εκτός ΕΣΥ".

Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης είπε μεταξύ άλλων ότι: "Απέναντι στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής, με έμφαση στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομία, στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τη διγλωσσία του, έχει καταφέρει να πείσει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να τον εμπιστευτεί, έστω και χωρίς μεγάλες προσδοκίες - σημείωσε ο κ. Βορίδης. Στο πλαίσιο αυτό, επέλεξε μάλιστα να αναγνώσει την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πως περιγράφει μια "κομμουνιστική" κοινωνία, χωρίς να την κατονομάζει.

Προχθές ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών "συμπαγές πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης". Τους είπατε ότι θα τους πάρετε τα μέσα παραγωγής τους; Στο πρώτο του συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να εμπνευστούν απ' τα βήματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που ακολουθούν ένα δύσβατο και αντιφατικό δρόμο αποδέσμευσης ή σχετικής ανεξαρτησίας από διεθνείς οργανισμούς. Δεν μας είπατε καν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, αλλά πήγατε στην Λατινική Αμερική!

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν λύσει το ζήτημα, συγκροτώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι ακριβώς προτείνετε στον ελληνικό λαό για θέματα εξωτερικής πολιτικής; Θέλω να παίρνω το ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά, να λέω πως είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και πως μας προετοιμάζει γι' αυτά που θα κάνει. Οι άνθρωποι έχουν πει τι θα κάνουν. Είναι συγκεκριμένοι - και αν υπάρχουν πολίτες που συμφωνούν, τότε δεν έχουν καταλάβει καλά".

 

 
Οι αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης, μεγάλος ή μικρός ή ένας φίλος του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος», ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
 
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους βουλευτές της συγκυβέρνησης από την αναφορά αυτή, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κάλεσε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα αν έχει στοιχεία.
Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στην οποία ο κ. Δραγασάκης ορίστηκε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που συνεχίζονταν συνέστησε υπομονή, να μην προκαλούν και το κόμμα του θα επανέλθει.
«Ο κ. Δραγασάκης διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Είναι ή μια βαριά κατηγορία ή συκοφαντία. Στο χέρι του είναι να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Με ονοματεπώνυμο μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί διαφορετικά, και όχι άδικα, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», αντέδρασε ο κ. Σταμάτης. Και συμπλήρωσε:
«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις αλλά σήμερα μας απογοητεύσατε».
«Αν υπάρξει υπομονή ίσως και αυτό να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης.
«Ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς», του ανταπάντησε ο κ. Σταμάτης.
Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης σχολιάζοντας την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έκανε λόγο για τακτικισμούς και χωρίς πολιτική ουσία που εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς στόχους.
«Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι ζούμε σε μια πρωτοφανή κρίση αντιπροσώπευσης. Μόνο στο λαό μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαφορετικά η κρίση εντείνεται», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Και πρόσθεσε:
«Είναι προφανές ότι σήμερα στη Βουλή δεν συζητάμε για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αλλά για την άσκηση για το πώς θα συμπεριφερθεί η ΝΔ όταν θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμα ότι το πολιτικό μήνυμα από την ομιλία του κ. Βορίδη, είναι πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα προς διαπραγμάτευση.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Προσπαθεί να βρει τρόπο να παραπλανήσει τον κόσμο. Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη. Όταν η κυβέρνηση λέει ότι φεύγουν τα μνημόνια εννοεί ότι η βάση της Σούδας θα είναι εδώ. Όταν λέει ότι όλοι οι περιορισμοί θα τελειώσουν οι περιορισμοί θα είναι εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματος του, ο κ. Δραγασάκης τις χαρακτήρισε ρεαλιστικές ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους της χώρας τόνισε:
«Θέλουμε διαγραφή του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή βοήθεια. Εμείς λέμε υπάρχει το χρέος, το αναγνωρίζουμε, υπάρχει έδαφος για εθνική στρατηγική. Θα βάλουμε στόχους χωρίς να προεξοφλούμε», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
 
«Έρχονται οι στιγμές που θα πάρουμε τις αποφάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και τη βούληση και είναι έτοιμος για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία και θα αναλάβει να ανορθώσει τον τόπο από τις καταστροφές που τον έχετε οδηγήσει», κατέληξε.
 
Στιγμιότυπα
 
Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και αποτρέπει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε πολιτική ανωμαλία, ανέφερε ο Ι. Μιχελάκης. Η ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Ι. Δημαράς. Καταψηφίζει το ΚΚΕ την συγκυβέρνηση, δήλωσε ο εισηγητής του Ν. Καραθανασόπουλος. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσπείρει το φόβο και την ανασφάλεια, προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της» τόνισε ο εκπρόσωπός των ανεξάρτητων βουλευτών, Θ. Παραστατίδης.
 
Μέσα λεκτική αντιπαράθεση, "έξω" ετοιμάζουν διαδήλωση
 
Αν μέσα στη Βουλή άρχισε ήδη η πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να κορυφωθεί, έξω από αυτή και συγκεκριμένα την Παρασκευή το απόγευμα, διαδηλωτές από συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα, δείχνοντας έτσι ποιά είναι η δικιά τους ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
 
 
Σχετική είδηση: Ξεκίνησε η συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Βουλή