Έντυπη Έκδοση

Σε τεντωμένο σχοινί

Παραμονή της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, η προχθεσινή εμπλοκή με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια ανέδειξε νέες αρρυθμίες στην κυβέρνηση. Η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης Ν. Δένδια και Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη φέρνει το μέγαρο Μαξίμου σε ρόλο αμήχανου πυροσβέστη.

Enet,gr Enet,gr Η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή, βολικός αποδιοπομπαίος τράγος δεν φαίνεται ότι υπάρχει και το ζήτημα εξελίσσεται σε νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, όταν μάλιστα η ίδια ήταν που εδώ και καιρό το εμφάνιζε ως λυμένο. Μοιραία, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο σε δύσκολη θέση προσερχόμενος στη Βουλή για την ομιλία του. Δεν υπολόγιζε στους σχεδιασμούς του τέτοια εκκρεμότητα, στο «παρά πέντε» της διαπραγμάτευσης.

Οι σχέσεις των δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης δεν φέρεται να είναι οι καλύτερες δυνατές, ειδικά μετά την επίσκεψη του πρώτου στο Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο και τη διακεκριμένη προβολή του ως συνομιλητή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η εξέλιξη της συζήτησης για τα «κόκκινα» δάνεια αναδεικνύει και το βαθμό της αμοιβαίας ψυχρότητας των δύο υπουργών.

Το μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει προσπάθειες να υποβαθμίσει το ζήτημα. Αποφεύγει να αδειάσει τον υπουργό Ανάπτυξης, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί να εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας περί θετικής έκβασης. Ωστόσο, συμβαίνει την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κυβερνητική αρρυθμία και στο παρασκήνιο ήδη εκφράζονται σχόλια περί προσωπικών στρατηγικών από υπουργούς.

Η εμπλοκή στην υπόθεση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά κυρίως οι ενδοκυβερνητικές τριβές, που τη συνοδεύουν, έρχονται να δείξουν ότι η συγκυβέρνηση κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Αδυνατεί να επιδείξει την εικόνα ενός αρραγούς μετώπου, όπως επιχειρεί μέσω του αιτήματος για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Και παρ' ότι ισχυρίζεται ότι βάζει «φρένο» στις πρόωρες εκλογές, το κλίμα κατά τη συζήτηση στη Βουλή αναδύεται έντονα προεκλογικό.

Οι εταίροι της συγκυβέρνησης θα παίξουν τα τελευταία τους χαρτιά σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας δεν αλλάζει -αποκαλυπτική είναι και η έκθεση του ΔΝΤ-, τα αδιέξοδα στην κοινωνία παραμένουν και καμία προοπτική για ελπίδα δεν μπορούν να εμπνεύσουν. Ο πολιτικός χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο