Έντυπη Έκδοση

«Ρίζα του προβλήματος, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών», υποστηρίζει το Ταμείο

Το ΔΝΤ συνεχίζει να πυροβολεί. Μετά την έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ήρθε χθες η εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπου λίγο πολύ λέει πως η ρίζα του προβλήματος είναι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της οικονομίας, ενώ το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι τράπεζες και κυρίως αυτές της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση του επιχειρηματικού τους μοντέλου ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η έκθεση ανέλυσε το μοντέλο 300 τραπεζών σε αναπτυγμένες οικονομίες και διαπίστωσε ότι το 40% των περιουσιακών τους στοιχείων δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να παρέχει επαρκείς πιστώσεις σε καθεστώς ανάκαμψης. Στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αναλογία γίνεται 70%. Παρ' όλο που οι τράπεζες κρατούν περισσότερα κεφάλαια από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, πολλές εξ αυτών δεν είναι «σε φόρμα» και οι δυνατότητές τους περιορίζονται από τα ανεπαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια» ή την κερδοφορία τους.

Ενδεικτικά, το 35% των τραπεζών στο δείγμα δεν μπορούν να στηρίξουν πιστωτική ανάπτυξη της τάξης του 5% ετησίως. Στην Ευρώπη, τα stress testς της ΕΚΤ είναι μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπιστούν αυτές οι θεμελιώδεις αδυναμίες.

Παρ' όλο που το ΔΝΤ δεν αρνείται την αναγκαιότητα των χαμηλών επιτοκίων στην παρούσα συγκυρία, προειδοποιεί πως το φθηνό κόστος δανεισμού μπορεί να οδηγήσει σε νέες πιστωτικές ανισορροπίες, εκτροχιάζοντας την παγκόσμια ανάκαμψη. Εξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στην επεκτατική νομισματική πολιτική των αναπτυγμένων οικονομιών που δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ρευστότητας, που και αυτή δεν διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία.

Αν, από τη μία πλευρά, τα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αποθαρρύνουν την ανάληψη ρίσκου στην πραγματική οικονομία με μεγαλύτερες επενδύσεις και απασχόληση, από την άλλη δίνουν κίνητρα χρηματοπιστωτικής υπερβολής, καθώς παρατηρείται ταυτόχρονη αύξηση των τιμών σε μια πληθώρα επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές και ομόλογα υψηλού κινδύνου, λόγω της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές. Το Ταμείο συνιστά επαγρύπνηση, καθώς πέραν αυτών, οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης ενισχύονται στην πλευρά του λεγόμενου σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Μετά την κρίση, οι κεφαλαιαγορές έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος στην παροχή πίστωσης, εξηγεί η έκθεση. Ενδεικτικά, οι δέκα μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων κρατούν περισσότερα από 19 τρισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Το ΔΝΤ συνιστά σε όσους χαράσσουν χρηματοοικονομική πολιτική να θωρακίσουν τα συστήματα εποπτείας και θεωρεί «εξίσου σημαντικό να έχουν το κουράγιο να δράσουν ακόμα και εάν τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κύριο θέμα
Λιτότητα για άλλα πέντε χρόνια προβλέπει το ΔΝΤ