Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ» ΜΕ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

«Κοκκίνισαν» οι σχέσεις Δένδια - Χαρδούβελη

Το «κόκκινο» στις σχέσεις των υπουργών Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναδεικνύει η εμπλοκή με την τρόικα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, παραμονή της ψηφοφορίας επί του αιτήματος επαναβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης.

Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά... Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά... Η ασυνεννοησία μεταξύ των δύο υπουργείων αναγκάζει το Μαξίμου να αναλάβει ρόλο αμήχανου πυροσβέστη, καθώς η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή και δεν υπάρχει βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο σε ένα ζήτημα, που φερόταν να έχει λυθεί εδώ και ένα μήνα.

Ενοχλημένος

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται αύριο κατά την ομιλία του στη Βουλή να αναφερθεί εκτός από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (που επίσης πάντως βρίσκεται ακόμη εν μέρει στον αέρα) και στα «κόκκινα» δάνεια, επιχειρώντας να δώσει το κεντρικό πολιτικό στίγμα. Αλλά και προχθές, κατά τη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς, προφανώς ενοχλημένος από την έλλειψη συντονισμού και την ύπαρξη μίας εκκρεμότητας στο παρά πέντε της πρώτης φάσης της αξιολόγησης, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να συγκαλέσει νέα συνάντηση με την τρόικα, παρουσία και του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στην οποία παρ' όλα αυτά δεν δόθηκε παρά μόνο παράταση στο θέμα, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία, χωρίς πάντως κατά όλους τους εμπλεκομένους από ελληνικής πλευράς (Μαξίμου, Οικονομικών και Ανάπτυξης) να υπάρξει και διαφωνία.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διέψευδαν πάντως και χθες ότι η τρόικα ζήτησε συνολική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως είχε διαρρεύσει μετά την τελευταία συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών (υποστήριζαν ότι η τρόικα είχε ενστάσεις όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις) και υπενθύμιζαν ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο κ. Λαζαρίδης ως «μάτι» του Μαξίμου. Οσον αφορά το έλλειμμα συνεννόησης, οι ίδιες πηγές διεμήνυαν πως τα «κόκκινα» δάνεια ανήκουν στη δική τους αρμοδιότητα, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες στο Οικονομικών.

Οι σχέσεις του κ. Δένδια με τον κ. Χαρδούβελη δεν είναι οι καλύτερες δυνατές από την επίσκεψη του πρώτου τον Αύγουστο στο Βερολίνο και την προβολή του ως συνομιλητή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η εξέλιξη της συζήτησης για τα «κόκκινα» δάνεια αναδεικνύει όμως το βαθμό της αμοιβαίας ψυχρότητας.

Το Μαξίμου βεβαίως διατείνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αποφεύγοντας να αδειάσει τον υπουργό Ανάπτυξης ενόσω είναι ανοιχτή ακόμη η διαπραγμάτευση με την τρόικα, και δηλώνοντας βεβαιότητα για τη θετική τελική έκβαση. Δεν λείπουν πάντως στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο σχόλια για «προσωπικές πολιτικές στρατηγικές υπουργών», τα οποία αποτελούν έμμεση αναφορά στις υποτιθέμενες αρχηγικές φιλοδοξίες του κ. Δένδια.

Φρένο στον Δένδια

Ορισμένοι μάλιστα στη Ν.Δ. ερμήνευσαν την απόφαση να ανοίξει τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ως μήνυμα όχι τόσο στήριξης του προερχόμενου από το ΛΑΟΣ στελέχους όσο ως «φρένο» στον κ. Δένδια.

Το γεγονός ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων παραπέμπεται για μετά τις 26 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών, επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για «ανακούφιση που θα νιώσει η οικονομία αμέσως», χωρίς πάντως να είναι σαφές εάν διαχωρίζει τη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις από το σχέδιο για τα στεγαστικά. Δήλωσε επίσης ότι επιτυγχάνεται συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες με «πολλές, φιλικές, εφικτές» δόσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Ανάπτυξης
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Δάνεια
Υπουργείο Οικονομικών