Έντυπη Έκδοση

«Φέραμε τις δόσεις, ψήφο θα δώσεις;»

Ως καλός διαπραγματευτής θέλει να εμφανιστεί η κυβέρνηση

Ως «ισχυρό χαρτί», τόσο εντός της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όσο και κατά την προεκλογική περίοδο, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αναδείξουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις 100 δόσεις στα χρέη των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το κυβερνητικό «όπλο» απέναντι στην αντιπολίτευση σε αυτή την περίπτωση θα είναι ότι «η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται και πετυχαίνει τους στόχους της», αφού κατάφερε, έστω και «κουτσουρεμένα», να πετύχει τις 100 δόσεις για τα χρέη ώς 15.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η πρόταση που είχε καταθέσει ο κυβερνητικό εταίρος (ΠΑΣΟΚ) αφορούσε «οριζόντια εφαρμογή του μέτρου».

Πάντως, ο Ε. Βενιζέλος, έστω και έτσι, φαίνεται να αποδέχεται τα τετελεσμένα με την τρόικα, λέγοντας χθες ότι «θα πάμε σε δόσεις πολλές, φιλικές, εφικτές και η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια θα είναι μια ανακούφιση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας θα κάνει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή αύριο Παρασκευή και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που θα αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους και θα προβλέπει:

** Εξόφληση ώς 100 δόσεις για χρέη ώς 15.000 ευρώ.

** Από 15.001 ευρώ και πάνω η αποπληρωμή θα γίνεται σε 72 δόσεις το ανώτερο.

** Το επιτόκιο των προσαυξήσεων μειώνεται από 8,76% σε 4,5%.

** Θα γίνεται «κούρεμα» 90% των προσαυξήσεων αν η οφειλή καταβληθεί σε 12 δόσεις.

** Αν πληρωθούν σε 24 δόσεις οι προσαυξήσεις θα μειώνονται 85%.

** Το ποσοστό πέφτει στο 80% όταν οι δόσεις είναι 36.

**Μείωση 75% αν η καταβολή γίνει σε 48 δόσεις.

** 70% μειώνονται οι προσαυξήσεις αν το χρέος πληρωθεί σε 60 δόσεις.

** Το ποσοστό μειώνεται στο 65% αν η πληρωμή των χρεών γίνει σε 72 δόσεις.

Τέλος, αν ο οφειλέτης επιλέξει τις 100 δόσεις δεν θα γίνεται καμία έκπτωση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση με μία απλή αίτηση και αν κάποιος δεν καταβάλει μία δόση, θα μπορεί να την πληρώσει με την επόμενη με προσαύξηση 15%.

Με τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο ελπίζει να εισπράξει σημαντικά ποσά, αφού οι οφειλέτες ώς 15.000 ευρώ ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια, ενώ περίπου 450.000 είναι οι επιχειρήσεις που χρωστούν στα Ταμεία ώς 15.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που μαζί με αυτά μπορεί να φτάνουν και τα 20 δισ. ευρώ.

Τα Ταμεία με το σοβαρότερο πρόβλημα είναι δύο: ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, καθώς και στα δύο αυτά Ταμεία έχει καταγραφεί ότι 6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν τα τέσσερα τελευταία χρόνια να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βουλή
Υπουργείο Οικονομικών