Έντυπη Έκδοση

ΑΠΩΝ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΓΙΑ «ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ», ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΟΝΟΜΑΤΑ

Ελλειμμα εμπιστοσύνης στη Βουλή

Μέσα σε φορτισμένο κλίμα, έντονα προεκλογικό, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου των κυβερνητικών βουλευτών και με μεγάλο απόντα τον πρωθυπουργό ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ενοχλημένος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης (αριστερά) από τις καταγγελίες του Γιάννη Δραγασάκη Ενοχλημένος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης (αριστερά) από τις καταγγελίες του Γιάννη Δραγασάκη Η μη παρουσία του Αντώνη Σαμαρά κατά την έναρξη της συζήτησης έδωσε μάλιστα την αφορμή στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, αμέσως μετά την αναγγελία των διαδικαστικών από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να επιτεθεί προσωπικά στον αρχηγό της κυβέρνησης καταλογίζοντάς του «θεσμική εκτροπή και προσβολή της Βουλής».

Ο κ. Λαφαζάνης, επικαλούμενος τα πρακτικά του Κοινοβουλίου από ανάλογες κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις, υποστήριξε ότι παραδοσιακά όλοι οι πρωθυπουργοί βρίσκονταν εντός της Ολομέλειας και άνοιγαν τη συζήτηση.

«Στο εντευκτήριο»

«Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που τα τελευταία 150 χρόνια αποφεύγει το Κοινοβούλιο και μιλά περισσότερο στο εντευκτήριο, παρά στην αίθουσα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας έντονη δυσφορία στις τάξεις της Ν.Δ., που ήρθε λίγο αργότερα να κορυφώσει η αιχμή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε χωρίς περιστροφές για φίλους του πρωθυπουργού που ακυρώνουν πρόστιμα και νόμους.

«Σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης μεγάλος ή μεσαίος ή ένας φίλος του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου και να ακυρώσει ένα νόμο ή ένα πρόστιμο» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης βάζοντας φωτιά στα υπουργικά έδρανα και στους «γαλάζιους» βουλευτές.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης φανερά οργισμένος πήρε το λόγο απαιτώντας από τον κ. Δραγασάκη να καταθέσει στοιχεία και ονόματα, και τον τελευταίο να απαντά με σκωπτική διάθεση «διακρίνω μεγάλο ζήλο. Κάποιοι είναι ήδη φυλακή» είπε και αναρωτήθηκε με νόημα αν ζει σε άλλη χώρα.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας εξακολούθησε και μετά το τέλος της ομιλίας του Γιάννη Δραγασάκη να ζητεί εξηγήσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία ή μια σοβαρή συκοφαντία και πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εξηγήσει τι από τα δύο είναι.

«Εάν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως να το δούμε. Δεν είμαι εύκαιρος. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε κοιτάξτε τη σειρά των τροπολογιών που ήρθαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή με ευθύνη του κ. Μπαλτάκου», απάντησε ο κ. Δραγασάκης, με τον κ. Σταμάτη να εκφράζει την απογοήτευσή του για τον συνομιλητή του και να τον προκαλεί εκ νέου τονίζοντας ότι αυτός φέρει το βάρος των καταγγελιών που εκστόμισε.

Η γνωστή θεωρία

Γεγονός είναι πάντως ότι ο κ. Δραγασάκης απέφυγε να πέσει στην παγίδα της κυβέρνησης που διά του εισηγητή της κυβέρνησης Ν.Δ. Μάκη Βορίδη επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων, ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διά των βουλευτών και των στελεχών καλλιέργησε με τις απειλές και τις ύβρεις κλίμα τρομοκρατίας ιδίως τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από τη συγκυβέρνηση.

«Μιλήσατε για μίσος; Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν αρχιτέκτονας της θεωρίας των δύο άκρων; Μιλήσατε για εγκλήματα. Ποιοι ήταν οι συνομιλητές της γνωστής οργάνωσης;» περιορίστηκε μόνο να δηλώσει και προτίμησε να αποδομήσει το success story της κυβέρνησης που είχε νωρίτερα προσπαθήσει να «φιλοτεχνήσει» ο κ. Βορίδης, με αποκορύφωμα την αναγγελία ότι το Μνημόνιο θα τελειώσει ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

«Οταν η κυβέρνηση λέει ότι θα φύγουν τα Μνημόνια είναι σαν τότε που λέγαμε ότι θα φύγουν οι αμερικανικές βάσεις», παρατήρησε δηκτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με τις αισιόδοξες κλίμακες του κ. Βορίδη, ο κ. Δραγασάκης χρέωσε στην κυβέρνηση ότι αναζητεί τρόπους για να παραπλανήσει τον κόσμο. «Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εφερε ως παράδειγμα τις απαιτήσεις των δανειστών μας προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση των απολύσεων, απαγόρευση των κινητοποιήσεων, επιστροφή στο λοκ άουτ. «Εχετε καταντήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι» απεφάνθη και προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λαϊκισμός.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για διαρκή και συντονισμένη «λασπολογία». Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματα της συγκυβέρνησης επιλέγοντας πάντως να κρατήσει διακριτές αποστάσεις από τη σύμπλευση του κόμματός του με τη Ν.Δ. «Δεν έχουμε παντρευτεί κανέναν. Συνεργαζόμαστε για την επίτευξη ενός εθνικού στόχου», είπε.

Και άλλοι εισηγητές

Σε ό,τι αφορά τους άλλους εισηγητές:

* Ο Γιάννης Δημαράς από τους ΑΝΕΛ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός πανεθνικού πατριωτικού ενωτικού μετώπου που θα αντιμετωπίσει όλα τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας.

* Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) σημείωσε πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με σταθερό ευρωπαϊκό βηματισμό που θα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ειδικά προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας. Επέκρινε ωστόσο την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα της τρόικας.

* Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) μέμφθηκε την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προκαλούν τεχνητή πόλωση και κάλπικη αντιπαράθεση, που χαμηλώνουν τον πήχυ των λαϊκών απαιτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των υπουργών, πρώτος μίλησε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, που υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διαλύει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που κατακλύζουν με καταστρεπτικά αποτελέσματα τη χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή
Πολιτικά κόμματα