Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Εκαναν... Τούρκο τον Βενιζέλο

Ακόμα μια επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι στράφηκαν εναντίον όλων, έλαβε χώρα χτες το μεσημέρι λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είναι ακόμη αρχή και τα αίματα δεν έχουν ανάψει... Είναι ακόμη αρχή και τα αίματα δεν έχουν ανάψει... Λίγα λεπτά αφότου ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισήγησή του είχε ζητήσει από τους βουλευτές του διπλή ψήφο εμπιστοσύνης, προς τη συγκυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρειάστηκε να ξαναπάρει το λόγο για να διαμαρτυρηθεί με έντονο τρόπο στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι στρέφονται εναντίον του, καταγγέλλοντας παράλληλα «συνωμοσία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανήλθε στην κριτική του για την εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και καταφέρθηκε κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η παρέμβαση αυτή πυροδότησε το κλίμα καθώς προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πήρε αφορμή για να επιτεθεί εμμέσως και στον Γιώργο Παπανδρέου και είπε χαρακτηριστικά. «Πολλά έχουν πει σε βάρος μου τα άλλα κόμματα, αλλά Τούρκογλου δεν με έχει αποκαλέσει κανένας», παραπέμποντας στις επιθέσεις που δεχόταν από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο στην εσωκομματική κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007.

Στο θέμα παρενέβη και ο Απόστολος Κακλαμάνης (προσήλθε με πολύωρη καθυστέρηση, την ώρα που ολοκλήρωνε την εισήγησή του ο Ε. Βενιζέλος), ο οποίος άρχισε να βάλλει σε υψηλούς τόνους κατά πάντων για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι φωνές του πρώην προέδρου της Βουλής ακούγονταν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, ενώ αμέσως μόλις τελείωσε αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα.

Μετά τη δεύτερη παρέμβαση Βενιζέλου, ουσιαστικά η κοινοβουλευτική ομάδα διχάστηκε ακόμα περισσότερο και οι βουλευτές ξιφουλκούσαν ο ένας εναντίον του άλλου ανάλογα με το ποιος υποστήριζε το περιεχόμενο της δευτερολογίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ποιος το αντέκρουε.

«Κακή εικόνα»

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου επέκρινε τους διαφωνούντες ότι αυτοί ευθύνονται για την κακή εικόνα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία.

Το γάντι σήκωσε ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος ανταπάντησε ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται στην κοινωνία και εξέφρασε την «κάθετη διαφωνία» του με τα όσα είπε ο Ε. Βενιζέλος στη δευτερολογία του, σημειώνοντας ότι θα υπερασπιστεί τη διαφορετική άποψη στο ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με όσους θέλουν το ΠΑΣΟΚ ένα μικρό κόμμα με μία μόνο άποψη. Μάλιστα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι συνωμοσιολογία είναι «η 5η φάλαγγα και οι καλικάντζαροι, που εσύ πρόεδρε έχεις αναφέρει κατά καιρούς».

Προσωπικές αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου άφησε και ο Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το τέλος του Μνημονίου και της τρόικας παρουσιάζεται με προεκλογικούς όρους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πείθει ότι πολιτεύεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιης κατανομής των βαρών. Μάλιστα αναρωτήθηκε πώς μπορεί να πείσει για κάτι τέτοιο όταν δεν προχωράνε οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία έχει και προσωπική εμπλοκή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επικριτικός ήταν επίσης ο βουλευτής Εύβοιας και για την εσωκομματική κατάσταση και διερωτήθηκε: «Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς πάμε να κάνουμε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Θα εκλεγεί ηγέτης; Θα είμαστε συνιστώσα; Σε τι διαφέρουμε από την Ελιά; Ο Μόσιαλος έφυγε, ο Λοβέρδος επέστρεψε. Δηλαδή, συμπράττουμε με δυο τρεις κινήσεις που δεν γεμίζουν ούτε ταξί;».

Η εσωστρέφεια

Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια για να μη γίνει ΔΗΜΑΡ του 1% και το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σφοδρή επίθεση, χωρίς ωστόσο να πάρει το λόγο και να απαντήσει, δέχτηκε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από τον Μιχάλη Κασσή, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του.

Υστερα από τη σχεδόν τρίωρη πολεμική ατμόσφαιρα που επικράτησε οι βουλευτές αποχωρούσαν με φανερή διάθεση να αποφύγουν τους δημοσιογράφους και μάλιστα για αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινοβουλευτικής ομάδας απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τα όσα είχαν συμβεί.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε κατά την πάγια τακτική του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος Σηφουνάκης, που είχε «απειλήσει» να καταψηφίσει τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, βρισκόταν στη Λήμνο. Δικαιολογημένα απουσίαζε και η Αντζελα Γκερέκου.

Πάντως μετά τη συνεδρίαση, ανώτατη πηγή του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι «όλα απαντήθηκαν και είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά».

Διπλή η ψήφος εμπιστοσύνης για τους «πράσινους» βουλευτές

Διπλή ψήφο εμπιστοσύνης, προς τη συγκυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τους βουλευτές του και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας του να προσυπογράψει τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Εκδηλη η αμηχανία αλλά και η ένταση, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση Εκδηλη η αμηχανία αλλά και η ένταση, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες το μεσημέρι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σημείωσε ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «για εμάς είναι και μια πρόσθετη μάχη. Δεν είναι μια μάχη για την κυβέρνηση και την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι μια μάχη και για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι είναι «απαγορευτικές από τη συγκυρία της διαπραγμάτευσης» αβέβαιες πολιτικές εξελίξεις και σε μια αποστροφή του λόγου του αναρωτήθηκε «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα αρνηθεί τη συναίνεσή του; Την υπογραφή του; Την έγκρισή του στο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους; Ή θα τους πει η κυβέρνηση είναι χωρίς νομιμοποίηση, η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη, η χώρα δεν εκφράζεται, περιμένετέ με να διαπραγματευθώ; Πώς θα διαπραγματευθεί; Και πού; Στα εστιατόρια του Βερολίνου ή στην αυλή του Βατικανού;».

«Εκνευρισμός»

Ανώτατες πηγές του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια διευκρίνιζαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπονοεί ότι θα ζητηθεί από τους ξένους η υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία, αλλά ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει την ίδια αρνητική τακτική θα προκαλεί εκνευρισμό στις αγορές και θα δυσκολέψει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι αυτή η «συμφωνία» που επιδιώκει η κυβέρνηση θα κρίνει και το πολιτικό κλίμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ποτέ δεν είπε το ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση έχει τους 180 βουλευτές στο τσεπάκι» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τονίσει ότι «ώς το Φεβρουάριο ο καθένας παίρνει την ευθύνη του. Θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση ή θα την παρεμποδίσει; Θα συναινέσει γιατί πρέπει να έχουμε ενιαίο μέτωπο με τους εταίρους μας αλλά και με τις αγορές;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
ΠΑΣΟΚ