Έντυπη Έκδοση

Τους νοιάζει η πειθαρχία, όχι η ανεργία...

Αντί να μιλήσουν για το θέμα τους, την απασχόληση των νέων, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη αναλώθηκε σε συζητήσεις για τον προϋπολογισμό

Σε φόρουμ ανταλλαγής των διαφορετικών θέσεων Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας για την οικονομική πολιτική και τη λιτότητα εξελίχθηκε η χθεσινή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο παρουσία 20 ηγετών της Ε.Ε. και άλλων αξιωματούχων.

Αν και το βασικό θέμα της ατζέντας ήταν οι μηχανισμοί για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό κονδυλίων, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική πειθαρχία, τις πολιτικές ανάπτυξης και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως προέκυψε και από την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι.

Οι τρεις ηγέτες παρέμειναν κατά βάση προσηλωμένοι στις βασικές τους θέσεις, προσπαθώντας πάντως να στείλουν το μήνυμα ότι υπάρχει κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης. Ετσι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση μετά την ανακοίνωση του γαλλικού προϋπολογισμού του 2015 που δεν τηρεί τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα στη διάσκεψη ήταν «η απασχόληση, η ανάπτυξη και όχι ο προϋπολογισμός, αν και οι προϋπολογισμοί μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη». Είπε ακόμη ότι η Γαλλία θα φροντίσει «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να χρησιμοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες ευελιξίας» σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος απειλείται με απόρριψη από την Κομισιόν.

Προσερχόμενος ωστόσο στη Διάσκεψη είχε εμφανιστεί πολύ πιο δυναμικός όσον αφορά την ανάγκη μείωσης της λιτότητας υπέρ της ανάπτυξης, προειδοποιώντας ότι «εάν όλοι εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης», με συνέπειες για όλη την Ευρώπη.

Ο οικοδεσπότης Ματέο Ρέντσι τάχθηκε μεν υπέρ της ανάπτυξης -όπως απαιτεί η κοινή γαλλοϊταλική γραμμή στο εν λόγω θέμα- αλλά φρόντισε από την άλλη να τονίσει ότι η χώρα του θα τηρήσει το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και ότι θα προχωρήσει στις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Η Μέρκελ

Χρησιμοποίησε άλλωστε τη Διάσκεψη για να προβάλει την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί και που επρόκειτο να ψηφιστεί χθες από τη Γερουσία, λαμβάνοντας μάλιστα συγχαρητήρια από την κ. Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της, που παραμένει ακλόνητη στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αρκέστηκε να εκφράσει την πεποίθηση ότι «στις δύο αυτές χώρες θα γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις» και ότι «καθεμιά τους θα έχει επίγνωση των ευθυνών της».

Κι ενώ συνδικάτα, φοιτητές και άνεργοι διαδήλωναν έξω από το χώρο της Διάσκεψης με αίτημα «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες απασχόλησης και τερματισμό της λιτότητας», η ίδια η συνάντηση δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, πέραν της επισήμανσης ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως τα 6 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε τον Απρίλιο του 2013 να διατεθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Ο κ. Ολάντ, που φτάνοντας στο Μιλάνο είχε ζητήσει αύξηση του κονδυλίου στα 20 δισ., ευθυγραμμίστηκε τελικώς με την κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η απορρόφηση των διαθέσιμων κεφαλαίων.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-Reuters)

Αισιοδοξία... από τον πάτο του βαρελιού

Ως πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απευθύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση στο Μιλάνο ο Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας όμως... αισιόδοξος, «γιατί οι Ελληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στο δρόμο της Ανάπτυξης».

Χαρακτήρισε επίσης ενθαρρυντικό στοιχείο ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο, «λίγο, αλλά σταθερά», όπως είπε, και επικαλέστηκε την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ταχύτερη αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας (εθνικό σχέδιο για την απασχόληση, παρεμβάσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ για 145.000 ανέργους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Εγγύηση για τους Νέους» για 240.000 ανέργους ηλικίας έως 24 ετών και το πρόγραμμα «voucher» εισόδου στην εργασία για ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών), δημιουργώντας την εντύπωση ότι απευθύνεται μάλλον στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο.

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε σημειώνοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «κλειδί» για την επιτυχή ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 και πρόσθεσε: «Απαιτείται όμως η Ε.Ε. να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς διασκέψεις
Ημερίδες/Διασκέψεις
Απασχόληση και ανεργία
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση