Έντυπη Έκδοση

«Δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό», δηλώνει ο Ρέντσι

Μπορεί η έγκριση των μεταρρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας από την ιταλική Γερουσία, που έλαβε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, να είχε στην πραγματικότητα μόνο συμβολική αξία για την κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το σίγουρο όμως είναι ότι υπήρξε εντυπωσιακή.

...Ούτε και οι διαδηλωτές, κατά της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων... ...Ούτε και οι διαδηλωτές, κατά της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων... Χθες, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Κινήματος των 5 Αστέρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός προκειμένου να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, προχώρησαν σε προσωρινή κατάληψη της Γερουσίας.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Πιέτρο Γκράσο, ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Κινήματος, Βίτο Πετροτσέλι, να εγκαταλείψει την αίθουσα. Τότε, πέντε γερουσιαστές του Κινήματος του Μπέπε Γκρίλο δημιούργησαν με το σώμα τους ασπίδα γύρω από τον Πετροτσέλι και τελικά οι υπάλληλοι της Γερουσίας δεν μπόρεσαν να τον υποχρεώσουν να απομακρυνθεί. Χαρτιά κι ένα βιβλίο εκσφενδονίστηκαν μάλιστα εναντίον του προέδρου και η κατάσταση εκτροχιάστηκε.

Οι απολύσεις

Ωστόσο, η αναμενόμενη επιβεβαίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι ικανή να γεφυρώσει τις σοβαρές πολιτικές συγκρούσεις που έχει πυροδοτήσει η επιμονή του Ιταλού πρωθυπουργού να προωθήσει με κάθε κόστος την εργασιακή μεταρρύθμιση. Μεγάλο αγκάθι παραμένει το επίμαχο άρθρο 18, που προβλέπει επαναπρόσληψη σε περίπτωση αυθαίρετων απολύσεων και το οποίο προβλέπεται να καταργηθεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Ομάδα 26 γερουσιαστών και 9 βουλευτών από το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού, διαχώρισαν με έγγραφό τους τη θέση τους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επίσης, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Γερουσία, μέλη του πεντάστερου Κινήματος διέκοψαν επανειλημμένα τον υπουργό Εργασίας, Τζουλιάνο Πολέτι, επικρίνοντας αποδοκιμαστικά τη μεταρρύθμιση.

«Δεν κάνουμε πίσω ούτε κατά ένα εκατοστό. Θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σήμερα, τις ερχόμενες εβδομάδες και τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, πριν μεταβεί στο Μιλάνο, προκειμένου να λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για την απασχόληση.

Οταν η υπουργός Μεταρρυθμίσεων, Μαρία Ελένα Μπόσκι, ζήτησε έγκριση για την εργασιακή μεταρρύθμιση, διαμαρτυρίες κι ένα παρατεταμένο ειρωνικό χειροκρότημα ακούστηκαν από τα έδρανα του Κινήματος του Γκρίλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία