Έντυπη Έκδοση

ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ» ΖΗΤΕΙ Η Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Παραινέσεις προς Αγκυρα να σταματήσει τις απειλές

Οι Ευρωπαίοι κλείνουν ουσιαστικά και πάλι το μάτι στην Τουρκία, επικρίνοντάς την για παρεμβάσεις που πλήττουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά συνιστώντας ταυτόχρονα ν' ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να παρασχεθεί ένας συνολικός οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα ανακόπτουν την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης προόδου, εξέφρασε χθες την ανησυχία της για την έλλειψη ανεξαρτησίας στο δικαστικό σύστημα και για τις ελλείψεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Διαμηνύοντας στην Αγκυρα ότι «οι ενεργές και αξιόπιστες» διαπραγματεύσεις αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο για την πλήρη αξιοποίηση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, επισήμανε πως η έναρξη διαπραγματεύσεων για τα κεφάλαια του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων απαιτούν έναν οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων.

Διαπίστωση της Κομισιόν είναι ότι συνεχίστηκε η εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις, αλλά η ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα που γενικότερα χρησιμοποιείται, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ρεαλιστικές πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., σχεδόν μια δεκαετία αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα προώθησαν αμοιβαίες συναντήσεις με τους δύο επικεφαλής διαπραγματευτές στην Αγκυρα και στην Αθήνα στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Ζητείται μάλιστα και η αποφυγή «προκλητικής δράσης».

Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ενθαρρυντικές ανακοινώσεις, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971, τονίζει η Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, υπογραμμίζεται η σημασία συνεργασίας της Τουρκίας με γειτονικές χώρες με ειδική αναφορά στο Αιγαίο, όπου παρατηρείται αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών.Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει τα δικαστήρια για να διώξει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Η στάση του αυτή συνδέεται με σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε σε σχέση με τον στενό κύκλο του περιβάλλοντός του.

Ωστόσο η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πρόκειται να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, συνιστά να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ώστε να παρασχεθεί «ένας συνολικός οδικός χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις». Υπέρ της επέκτασης των ενταξιακών συνομιλιών με την Αγκυρα τάσσεται ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Επειδή βεβαίως η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που φλερτάρει με την Ε.Ε., η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ δείχνει ότι εξανεμίζεται η αισιοδοξία για την ενταξιακή πορεία της βαλκανικής αυτής χώρας, κυρίως λόγω των πολλαπλών εσωτερικών προβλημάτων αλλά και των σχέσεών της με γειτονικές χώρες. «Κάτι δεν πάει καλά. Σπαταλάται χρόνος και η ενταξιακή πορεία έχει ανακοπεί», σημειώνει ο επίτροπος Φούλε. Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι η ανακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δημιουργεί απογοητεύσεις και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η αποφασιστική δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η ενεργητική υποστήριξη των ηγετών της Ε.Ε. θα οδηγήσουν σε επανεκκίνηση αρκεί να υπάρξει ταυτόχρονη δέσμευση για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ.

(Πηγές: Reuters-ΑΠΕ)

** ΚΚΕ: Πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό

Πρόκληση κατά του κυπριακού λαού χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης. Αναφέρεται στην έναρξη σεισμικών ερευνών για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους ότι η Τουρκία «δεσμεύει» σχετικές περιοχές μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. «Κινούνται στη λογική της διαιώνισης των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής σε μεγάλο μέρος του νησιού», σχολιάζει το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι η θέση που αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ως εγγυητές για τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της Κύπρου και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος «δεν έχει υπόσταση και διαψεύδεται συνεχώς στην πράξη».

Τονίζει ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Υπογραμμίζει δε ότι έχει τη «σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή». Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Εξωτερική πολιτική
Ευρωπαϊκή Επιτροπή