Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στήριξη από ΟΗΕ και Ε.Ε. απαιτεί η Λευκωσία

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ ζητεί την παρέμβασή του προς την Αγκυρα ώστε να αποτραπούν οι έρευνες του πλοίου Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου και να τερματιστούν οι παρεμβάσεις που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει επίσης τον κ. Μουν για την απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Οπως αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος, οι χειρισμοί της Τουρκίας «έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τις προσπάθειες για δημιουργία ενός καλού και θετικού περιβάλλοντος και κατ' ακρίβεια να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Είναι λυπηρό, προσθέτει, «ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που ο ειδικός σας σύμβουλος για το Κυπριακό προσπαθεί να ορίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις και πλαίσιο για την έναρξη των συνομιλιών και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

«Προκλητικότητα»

Ο κ. Αναστασιάδης κάνει αναφορά σε όλα τα γεγονότα που καταδεικνύουν την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς, σημειώνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα αλλά και τις συνεχείς παρενοχλήσεις σκαφών που κάνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τονίζει πως «αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποφάσισε να κλιμακώσει την πρόκληση, να διεξάγει απευθείας σεισμικές έρευνες σε ειδικά τεμάχια, ορισμένα από τα οποία έχουν δοθεί σε διεθνείς εταιρείες (2,3 και 9), εντός του νοτίου τμήματος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατά τον κ. Αναστασιάδη, οι ενέργειες της Τουρκίας «δείχνουν την αυξανόμενη επιθετική φύση των δραστηριοτήτων της σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου υπό τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χρονική τους στιγμή, εν μέσω μιας διαδικασίας που στοχεύει στην επανένωση της νήσου, υπηρετεί μόνο στην υπονόμευση της διαδικασίας και στο να δημιουργήσει περισσότερες επιφυλάξεις για τη δέσμευση της Τουρκίας σ' αυτή. Επιπρόσθετα, αυτές οι προθέσεις συμβάλλουν στην άυξηση της συνολικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, επισημαίνει στο γ.γ. ότι η διαπραγμάτευση υπό συνεχή απειλή και εκβιασμό, που υπονομεύει όλες τις προσπάθειες για δημιουργία του αναγκαίου καλού περιβάλλοντος για επιτυχές αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, δεν είναι απλά αντιπαραγωγικό.

Χθες ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Αϊντε είχε χωριστές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο κ. Αϊντε ανέφερε πως θα επικοινωνήσει με την Αγκυρα για να συζητήσει το θέμα που προέκυψε με την απόφασή της να προχωρήσει σε έρευνες στα νότια της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχές που γίνονται ήδη έρευνες από ξένες εταιρείες.

Χθες ο Ντερβίς Ερογλου έπαυσε τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι για λόγους που έχουν να κάνουν με διενέξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο κ. Ερογλου σε δηλώσεις του είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να φτάσει σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται αλλά αν όχι, η τουρκοκυπριακή δεν έχει την πρόθεση να τη φέρει «με το ζόρι».

«Μη ειλικρινής»

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών και το λεγόμενο «υπ. Εξωτερικών» στα κατεχόμενα με χθεσινές ανακοινώσεις τους επικρίνουν την απόφαση της Λευκωσίας για αποχώρηση από τις συνομιλίες, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι αποδεικνύεται η μη ειλικρινής πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού. Υποστηρίζουν επίσης πως ο φυσικός πλούτος του νησιού πρέπει να μοιραστεί μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη βάση του συνεταιρικού κράτους που θα προκύψει από λύση του Κυπριακού.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση προόδου για την Τουρκία συμπεριέλαβε αναφορά στις απειλές της προς την Κύπρο με την αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο. Προηγήθηκε επιστολή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον νέο πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Η επιστολή εστάλη επίσης στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην έκθεση διατυπώνεται η εισήγηση προς την Αγκυρα να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους και παράλληλα να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις καλές σχέσεις με τους γείτονές της και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Επικρίσεις προς την Τουρκία διατύπωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΟΗΕ
Κύπρος