Έντυπη Έκδοση

Χιλιάδες τα εγκαταλελειμμένα παιδιά λόγω του Εμπολα

«Επείγουσα παγκόσμια κρίση» χαρακτήρισε τη θανατηφόρα επιδημία από τον Εμπολα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου έκανε έκκληση στα έθνη του κόσμου να «αγωνιστούν» επειγόντως ενάντια στο πρόβλημα. «Τώρα είναι ο καιρός να δράσουμε, όχι να συζητήσουμε, και πραγματικά δεν είναι τώρα ο καιρός για να φοβόμαστε», δήλωσε.

Στο μεταξύ, απεβίωσε χθες ο Τόμας Ερικ Ντάνκαν, ο Λιβεριανός που νοσηλευόταν στο Ντάλας του Τέξας, ο πρώτος ασθενής που διεγνώσθη εκτός δυτικής Αφρικής.

Νέο «κύμα» ορφανών και εκτοπισμένων παιδιών φέρνει ο ιός στη Λιβερία, μια χώρα που υποφέρει ακόμη από τις συνέπειες 14 ετών εμφυλίου πολέμου. Χιλιάδες παιδιά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους επειδή έχει νοσήσει η οικογένειά τους.

Η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και γραφεία αρωγής από τη Δύση, προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανούς συγγενείς που θα μπορούσαν να στεγάσουν τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η UNICEF, «οι συγγενείς που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, τα απορρίπτουν φοβούμενοι τη μόλυνση».

Σύμφωνα με την οργάνωση, 3.700 παιδιά από τα τρία έθνη που έχουν χτυπηθεί πιο άγρια από τον ιό (Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε) έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους.

Η Λιβερία έχει αντιμετωπίσει ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν, κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Μάλιστα, έκθεση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα το 2007, περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στα ορφανοτροφεία με υποσιτισμένα παιδιά που κοιμούνταν στο πάτωμα και δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτα.

(Πηγή: The Washington Post, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Υιοθεσία/εγκαταλελειμμένα παιδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση