Έντυπη Έκδοση

1.200 φορές έχει παραβιαστεί η εκεχειρία στην Ουκρανία

Μια εύθραυστη εκεχειρία, που ουσιαστικά ισχύει μόνο στα χαρτιά, προσπαθούν να διαφυλάξουν μέσω της διπλωματικής οδού δυτικές κυβερνήσεις.

Γέμισε πτώματα το νεκροτομείο στο Ντονέτσκ Γέμισε πτώματα το νεκροτομείο στο Ντονέτσκ Την ίδια ώρα, στη μηνιαία έκθεσή τους τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 331 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τις 5 Σεπτεμβρίου που θεωρητικά ισχύει η εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, περισσότεροι από 12 πολίτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν, ο μεγαλύτερος απολογισμός σε περίοδο εκεχειρίας, με το Ντονέτσκ να θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές καθώς οι συμπλοκές συνεχίζονται με επίκεντρο το αεροδρόμιο της πόλης.

Οι αντάρτες επιδιώκουν να ελέγξουν πλήρως το αεροδρόμιο ώστε να φθάνει στην περιοχή πιο εύκολα βοήθεια από τη Ρωσία, ενώ ο έλεγχος των εγκαταστάσεων δίνει στον ουκρανικό στρατό το στρατηγικό πλεονέκτημα να επιτίθεται στις θέσεις των αυτονομιστών στην πόλη.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου, έπειτα από σφοδρές ανταλλαγές πυρών το βράδυ της Δευτέρας στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πάνω από 1.200 φορές αφότου κηρύχθηκε και κατά τη διάρκειά της έχουν χάσει τη ζωή τους 88 άνθρωποι, 56 στρατιωτικοί και 32 άμαχοι.

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι εξαιτίας της σύγκρουσης πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, τη στέγαση και την εργασία, ενώ η νέα απειλή για τους κατοίκους είναι ο βαρύς χειμώνας που σύντομα θα πλήξει τις περιοχές.

Περίπου 25.000 εκτοπισμένοι λόγω της βίας ζουν σε καταλύματα που δεν είναι κατάλληλα για τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, παρά τις μάχες, οι αυτονομιστές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να διοργανώσουν ανεξάρτητες εκλογές, πιθανότατα στις 9 Νοεμβρίου και όχι στις 26 Οκτωβρίου που έχουν προγραμματιστεί οι ουκρανικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αυξήσει από 250 σε 1.500 τους παρατηρητές του, θέμα για το οποίο συζήτησε και με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

(Πηγές: ΑΠΕ- AFP-Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις