Έντυπη Έκδοση

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΚΡΟΥΕΙ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ * ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Κάθε μέρα 250 νέοι πρόσφυγες στο Αιγαίο

Το Κέντρο Κράτησης Σάμου, χωρητικότητας 285 ατόμων, στεγάζει 900!

Την ανθρωπιστική κρίση που επικρατεί στο Αιγαίο παρουσίασε με αριθμούς η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εκτιμάται ότι μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφεραν να προσεγγίσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 7.500 άτομα. Περίπου τα μισά εντοπίσθηκαν στα Δωδεκάνησα, ενώ περισσότερα από 1.133 άτομα πέρασαν το ποτάμι του Εβρου.

Οι επικεφαλής του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μίλησαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αρκέσθηκαν στην παραδοχή μιας τραγικής κατάστασης, δηλώνοντας την αδυναμία αντιμετώπισής της. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2012 οι Σύροι που έφθασαν στην Ελλάδα αποτελούσαν το 40% των εισερχομένων. Τα τελευταία όμως δύο χρόνια ξεπερνούν το 60% του συνόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υπατη Αρμοστεία, το 2014 παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι το τέλος Αυγούστου πέρασαν στη χώρα μας μέσω της θάλασσας 22.089 άτομα. Η αύξηση, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 (6.834 άτομα) υπολογίζεται σε 223,22%.

140.000 στην Ιταλία

Το κύμα αφίξεων είναι ακόμα μεγαλύτερο στη γειτονική Ιταλία. Εκεί από τις αρχές του 2014 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασαν από τη Β. Αφρική περισσότερα από 140.000 άτομα. Οι πολεμικές συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις προκαλούν εκτοπισμούς τεραστίων διαστάσεων, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Γ. Τσαρμπόπουλος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και ο Λίβανος 1.151.000. Τόνισε επίσης ότι η παράτυπη διέλευση προς την Ευρώπη, μέσω της θαλάσσιας οδού, οφείλεται στην έλλειψη δυνατότητας νόμιμης μετακίνησης όπως και στα αυξανόμενα εμπόδια σε χερσαίο πέρασμα.

Από Συρία, Σομαλία, Ερυθραία και Αφγανιστάν οι περισσότεροι πρόσφυγες. Δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει Από Συρία, Σομαλία, Ερυθραία και Αφγανιστάν οι περισσότεροι πρόσφυγες. Δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει Βάσει των στοιχείων αποδεικνύεται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που διασχίζουν τα θαλάσσια ευρωπαϊκά σύνορα είναι πρόσφυγες. Προέρχονται από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν και δεν έχουν τη δυνατότητα επιστροφής. Για το λόγο αυτό σημειώνεται παράλληλα και κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τα περισσότερα αιτήματα δέχονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Είναι τα ευρωπαϊκά κράτη που αποτελούν τον τελικό προορισμό των εισερχομένων, σε αντίθεση με τις χώρες του Νότου που αποτελούν μόνο τις πύλες εισόδου.

Αλλά το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα διακρίνεται από τις ανθρώπινες τραγωδίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπατης Αρμοστείας, μέσα στο 2014 περισσότεροι από 3.000 πνίγηκαν σε ναυάγια ή αγνοούνται στη Μεσόγειο μεταξύ βορειο-αφρικανικών ακτών, Ιταλίας, Μάλτας και στο Αιγαίο.

Παράλληλα η χώρα μας καλείται να διαχειρισθεί τις διαρκώς διογκούμενες αυξήσεις μέσω θαλάσσης. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι έχει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ μεγάλη πρόκληση χαρακτηρίσθηκε η επερχόμενη χειμερινή περίοδος.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι αφίξεις πολυπληθών ομάδων είναι καθημερινές. Την ευθύνη αυτών των ανθρώπων έχει το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία. Οπως ανέφερε ο Γ. Τσαρμπόπουλος, οι άνθρωποι κρατούνται σε εντελώς ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της Αστυνομίας ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις παραμένουν σε χώρους που διαθέτουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή η Εκκλησία. Τα οργανωμένα Κέντρα Κράτησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο είναι υπερπλήρη, με αριθμό κρατουμένων που υπερβαίνει το τριπλάσιο της χωρητικότητάς τους.

Επίσης το ανθρώπινο δυναμικό και τα υλικοτεχνικά μέσα δεν επαρκούν για τη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, όπου δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ομως και οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών χαρακτηρίσθηκαν ως «ιδιαίτερα προβληματικές».

Η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στη Σάμο το Κέντρο Κράτησης, χωρητικότητας 285 ατόμων, στεγάζει 900 άτομα. Οι τρεις αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση 900 ανθρώπων έχουν "καεί". Εφόσον δεν καλύπτονται οι ανάγκες της τουαλέτας, είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες για πλύσιμο και ιατρική βοήθεια», ενώ τόνισε ότι «δεν επαρκούν οι προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης».

** Θάνατος στη Μεσόγειο

Συνολικά 165.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο μέχρι το φθινόπωρο του 2014, συγκριτικά με 60.000 που είχαν καταγραφεί σε όλη τη διάρκεια του 2013. Οι άνθρωποι που διέσχισαν τη Μεσόγειο προέρχονται συνολικά από 40 χώρες τριών διαφορετικών ηπείρων. Η πλειονότητα έχει ως σημείο εκκίνησης τη Λιβύη. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έφθασαν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη, το 2014, προέρχονται από τη Συρία και την Ερυθραία. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα στη διάρκεια του 2014, μέχρι σήμερα. Ο αριθμός τους το 2013 υπολογίζεται σε 600 άτομα. Μόνο το 2014 περισσότερα από 18.000 παιδιά έφθασαν μέσω θαλάσσης στη Μάλτα και την Ιταλία. Από αυτά, τα 10.000 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μόνο στην Ιταλία καταγράφηκαν περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, με τον εντυπωσιακό ρυθμό 15.650 αφίξεων το μήνα ή 516 αφίξεων την ημέρα.

40.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε ενάμιση χρόνο

ΣΥΡΙΖΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό μεταφέρει εν κρυπτώ πρόσφυγες στα Κέντρα Κράτησης

Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά μίλησαν οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας, διαπιστώνοντας ότι οι υφιστάμενες δομές δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να παραμένουν ολόκληρες εβδομάδες σε δρόμους και πλατείες και εγκαταλειμμένα κτήρια των νησιών, γεγονός που επιφέρει πολύ μεγάλες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες.

Τόνισαν επίσης ότι οι άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας αδυνατούν να διαχειρισθούν τόσο μεγάλο όγκο νεοεισερχομένων ζητώντας να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέλη της κοινωνίας των πολιτών «γιατί κρατούνται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους και συνθήκες που μας εκθέτουν διεθνώς».

Στη Χίο, παραμένουν οικογένειες για περισσότερες από 10 μέρες. Στη Λέσβο, οι ανήλικοι παραμένουν 25 μέρες, τόσο διαρκεί η ταυτοποίησή τους, τόνισε η Ευγενία Θάνου (Γιατροί του Κόσμου). Η ίδια διευκρίνισε ότι οι νεοεισερχόμενοι Σύροι δεν επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τόνισε πάντως ότι αρκετοί Σύροι πρόσφυγες ζητούν να φιλοξενηθούν προσωρινά στα πολυϊατρεία της οργάνωσης, τα οποία όμως αδυνατούν να τους παρέχουν στέγη.

«Κάναμε περίπου 100.000 μεταφράσεις στα σύνορα, τα τελευταία 4 χρόνια. Από αυτές, οι 40.000 έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε ασυνόδευτους ανήλικους», επισήμανε η Λόρα Παππά (Μετάδραση). Η ίδια είπε ότι «το 2011, βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων, συνοδεύσαμε περισσότερους από 15.000 ανηλίκους. Το 2014, μέσα σε έξι μέρες καταγράφηκαν 863 παιδιά (αύξηση 30%). Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο μέτρησαν 89 παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν χάσει τους γονείς τους κι έχουν ζήσει φρικτές καταστάσεις, γεγονός που απαιτεί άμεσες λύσεις».

Το Λιμενικό και η Αστυνομία

«Το ζήτημα είναι διεθνές αν όχι παγκόσμιο», τόνισε ο αρχιπλοίαρχος Καραγεωργόπουλος (διευθυντής υπηρεσίας προστασίας συνόρων). Σύμφωνα με τον ίδιο, διανύουμε τον τρίτο χρόνο που «στα θαλάσσια σύνορά μας εκδηλώνεται μιά σοβαρότατη κρίση» χαρακτηρίζοντας «δύσκολο να ανταποκριθούμε στο φαινόμενο».

Ο αρχιπλοίαρχος ανέφερε ότι αναπτύχθηκε επιχείρηση με θαλάσσιο μέτωπο εύρους 2.200 χλμ. το οποίο περιλαμβάνει 20 νησιά, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο. Αναπτύχθηκε επίσης δίκτυο 50 μονάδων αποκλειστικά για τον εντοπισμό των προσφύγων στη θάλασσα, στο οποίο απασχολούνται αποκλειστικά περισσότεροι από 2.000 λιμενικοί. Ζήτησε την επανεκτίμηση των αναγκών και την ενίσχυση του στόλου «ώστε να μπορεί να διασώζει». Τόνισε ότι με βάση τους ρυθμούς αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ο αριθμός των εισερχομένων δεκαπλασιάσθηκε σε δύο χρόνια. «Αν τετραπλασιασθεί το 2014 θα πλησιάσουν τον αριθμό των 30.000 ανθρώπων. Οι προοπτικές μας ανησυχούν. Διότι ένα λεπτό στη θάλασσα είναι αρκετό για να χάσει μια οικογένεια τη ζωή της».

Μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε τη διαχείριση των εισερχομένων στο Νότιο Αιγαίο ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Κατριαδάκης. Ανέφερε ότι μετακινήθηκαν ήδη για ενίσχυση 60 αστυνομικοί και ζητήθηκε επιχορήγηση από το υπ. Δημόσιας Τάξης, για να τονίσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν ν' αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό νεοεισερχομένων».

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής Παν. Νίκας διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των νεοεισερχομένων δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα και επιλέγει να συνεχίσει το ταξίδι προς άλλες χώρες: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς καλεί ν' αντιμετωπίσουμε μόνοι το φαινόμενο και παράλληλα απαγορεύει τις προσλήψεις σε υπηρεσίες. Χρειάζονται δομές φιλοξενίας ώστε να μην καταλήγουν να εκδίδονται ανήλικοι ή να ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή». Ο ίδιος είπε ότι «επικρατεί μεγάλη υποκρισία στις τοπικές κοινωνίες. Ακούγεται ανθρωπιστική ρητορική, αλλά αντιδρούν στην εγκατάσταση δομών φιλοξενίας», θυμίζοντας την περίπτωση δημάρχου ο οποίος του απάντησε «αν έρθεις, θα σε πετάξω στη θάλασσα».

«Η κυβέρνηση περνά από την αστυνόμευση στη στρατιωτικοποίηση. Τις τελευταίες μέρες σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν εν κρυπτώ πρόσφυγες σε Κέντρα Κράτησης» καταγγέλλει το Τμήμα Δικαιωμάτων και ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας στη διάρκεια της επείγουσας κατάστασης, προτείνει τη ριζική τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο 3 ώστε να επιτραπεί η μετάβαση των προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε η Ευρώπη να αναλάβει την υποδοχή προσφύγων του πολέμου.

Υπενθυμίζουν ότι οι πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε 37.432 ανθρώπους, δηλαδή το 1% των τριών εκατομμυρίων προσφύγων, σε γειτονικές χώρες με την Ευρώπη. Από τα 4 δισ. που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση την περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής, σχεδόν τα μισά (1,82 δισ.) διατέθηκαν για τον έλεγχο των συνόρων και μόλις το 17% (700 εκατομμύρια) για την υποστήριξη της διαδικασίας ασύλου. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2013 τέθηκε σε λειτουργία το EUROSUR, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με κόστος 338 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Αναγκαία η πολιτική υποδοχής

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έναν εθνικό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις για την ασφαλή δίοδο και την υποδοχή των προσφυγικών ροών με ευθύνη του υπ. Εσωτερικών, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τη μετατροπή των κλειστών Κέντρων Υποδοχής και στρατοπέδων κράτησης σε ανοιχτά Κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, με την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται η χώρα μας για τη λειτουργία υπηρεσιών ασύλου στα σημεία εισόδου και τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό. Την κατάργηση του μέτρου παράτασης κράτησης προσφύγων και μεταναστών πέραν των 18 μηνών. Τη δέσμευση του ΕΣΡ να επιβάλλει κυρώσεις σε όσα Μέσα Ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις με σκοπό τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινωνίας και τη δαιμονοποίηση των προσφύγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
ΟΗΕ
Κέντρα υποδοχής μεταναστών
Κέντρα Κράτησης
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
υπατη αρμοστεια ΟΗΕ