Έντυπη Έκδοση

40.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε ενάμιση χρόνο

ΣΥΡΙΖΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό μεταφέρει εν κρυπτώ πρόσφυγες στα Κέντρα Κράτησης

Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά μίλησαν οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας, διαπιστώνοντας ότι οι υφιστάμενες δομές δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να παραμένουν ολόκληρες εβδομάδες σε δρόμους και πλατείες και εγκαταλειμμένα κτήρια των νησιών, γεγονός που επιφέρει πολύ μεγάλες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες.

Τόνισαν επίσης ότι οι άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας αδυνατούν να διαχειρισθούν τόσο μεγάλο όγκο νεοεισερχομένων ζητώντας να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέλη της κοινωνίας των πολιτών «γιατί κρατούνται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους και συνθήκες που μας εκθέτουν διεθνώς».

Στη Χίο, παραμένουν οικογένειες για περισσότερες από 10 μέρες. Στη Λέσβο, οι ανήλικοι παραμένουν 25 μέρες, τόσο διαρκεί η ταυτοποίησή τους, τόνισε η Ευγενία Θάνου (Γιατροί του Κόσμου). Η ίδια διευκρίνισε ότι οι νεοεισερχόμενοι Σύροι δεν επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τόνισε πάντως ότι αρκετοί Σύροι πρόσφυγες ζητούν να φιλοξενηθούν προσωρινά στα πολυϊατρεία της οργάνωσης, τα οποία όμως αδυνατούν να τους παρέχουν στέγη.

«Κάναμε περίπου 100.000 μεταφράσεις στα σύνορα, τα τελευταία 4 χρόνια. Από αυτές, οι 40.000 έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε ασυνόδευτους ανήλικους», επισήμανε η Λόρα Παππά (Μετάδραση). Η ίδια είπε ότι «το 2011, βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων, συνοδεύσαμε περισσότερους από 15.000 ανηλίκους. Το 2014, μέσα σε έξι μέρες καταγράφηκαν 863 παιδιά (αύξηση 30%). Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο μέτρησαν 89 παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν χάσει τους γονείς τους κι έχουν ζήσει φρικτές καταστάσεις, γεγονός που απαιτεί άμεσες λύσεις».

Το Λιμενικό και η Αστυνομία

«Το ζήτημα είναι διεθνές αν όχι παγκόσμιο», τόνισε ο αρχιπλοίαρχος Καραγεωργόπουλος (διευθυντής υπηρεσίας προστασίας συνόρων). Σύμφωνα με τον ίδιο, διανύουμε τον τρίτο χρόνο που «στα θαλάσσια σύνορά μας εκδηλώνεται μιά σοβαρότατη κρίση» χαρακτηρίζοντας «δύσκολο να ανταποκριθούμε στο φαινόμενο».

Ο αρχιπλοίαρχος ανέφερε ότι αναπτύχθηκε επιχείρηση με θαλάσσιο μέτωπο εύρους 2.200 χλμ. το οποίο περιλαμβάνει 20 νησιά, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο. Αναπτύχθηκε επίσης δίκτυο 50 μονάδων αποκλειστικά για τον εντοπισμό των προσφύγων στη θάλασσα, στο οποίο απασχολούνται αποκλειστικά περισσότεροι από 2.000 λιμενικοί. Ζήτησε την επανεκτίμηση των αναγκών και την ενίσχυση του στόλου «ώστε να μπορεί να διασώζει». Τόνισε ότι με βάση τους ρυθμούς αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ο αριθμός των εισερχομένων δεκαπλασιάσθηκε σε δύο χρόνια. «Αν τετραπλασιασθεί το 2014 θα πλησιάσουν τον αριθμό των 30.000 ανθρώπων. Οι προοπτικές μας ανησυχούν. Διότι ένα λεπτό στη θάλασσα είναι αρκετό για να χάσει μια οικογένεια τη ζωή της».

Μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε τη διαχείριση των εισερχομένων στο Νότιο Αιγαίο ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Κατριαδάκης. Ανέφερε ότι μετακινήθηκαν ήδη για ενίσχυση 60 αστυνομικοί και ζητήθηκε επιχορήγηση από το υπ. Δημόσιας Τάξης, για να τονίσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν ν' αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό νεοεισερχομένων».

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής Παν. Νίκας διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των νεοεισερχομένων δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα και επιλέγει να συνεχίσει το ταξίδι προς άλλες χώρες: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς καλεί ν' αντιμετωπίσουμε μόνοι το φαινόμενο και παράλληλα απαγορεύει τις προσλήψεις σε υπηρεσίες. Χρειάζονται δομές φιλοξενίας ώστε να μην καταλήγουν να εκδίδονται ανήλικοι ή να ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή». Ο ίδιος είπε ότι «επικρατεί μεγάλη υποκρισία στις τοπικές κοινωνίες. Ακούγεται ανθρωπιστική ρητορική, αλλά αντιδρούν στην εγκατάσταση δομών φιλοξενίας», θυμίζοντας την περίπτωση δημάρχου ο οποίος του απάντησε «αν έρθεις, θα σε πετάξω στη θάλασσα».

«Η κυβέρνηση περνά από την αστυνόμευση στη στρατιωτικοποίηση. Τις τελευταίες μέρες σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν εν κρυπτώ πρόσφυγες σε Κέντρα Κράτησης» καταγγέλλει το Τμήμα Δικαιωμάτων και ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας στη διάρκεια της επείγουσας κατάστασης, προτείνει τη ριζική τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο 3 ώστε να επιτραπεί η μετάβαση των προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε η Ευρώπη να αναλάβει την υποδοχή προσφύγων του πολέμου.

Υπενθυμίζουν ότι οι πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε 37.432 ανθρώπους, δηλαδή το 1% των τριών εκατομμυρίων προσφύγων, σε γειτονικές χώρες με την Ευρώπη. Από τα 4 δισ. που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση την περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής, σχεδόν τα μισά (1,82 δισ.) διατέθηκαν για τον έλεγχο των συνόρων και μόλις το 17% (700 εκατομμύρια) για την υποστήριξη της διαδικασίας ασύλου. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2013 τέθηκε σε λειτουργία το EUROSUR, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με κόστος 338 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Αναγκαία η πολιτική υποδοχής

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έναν εθνικό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις για την ασφαλή δίοδο και την υποδοχή των προσφυγικών ροών με ευθύνη του υπ. Εσωτερικών, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τη μετατροπή των κλειστών Κέντρων Υποδοχής και στρατοπέδων κράτησης σε ανοιχτά Κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, με την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται η χώρα μας για τη λειτουργία υπηρεσιών ασύλου στα σημεία εισόδου και τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό. Την κατάργηση του μέτρου παράτασης κράτησης προσφύγων και μεταναστών πέραν των 18 μηνών. Τη δέσμευση του ΕΣΡ να επιβάλλει κυρώσεις σε όσα Μέσα Ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις με σκοπό τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινωνίας και τη δαιμονοποίηση των προσφύγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κέντρα Κράτησης
Μετανάστες και πρόσφυγες
Κέντρα υποδοχής μεταναστών
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Κύριο θέμα
Κάθε μέρα 250 νέοι πρόσφυγες στο Αιγαίο