Έντυπη Έκδοση

Με οδηγό τον Γκρέκο

Εμπνεόμενοι από το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, δέκα ζωγράφοι και δύο φωτογράφοι, εκθέτουν αυτές τις μέρες έργα τους στη γενέθλια πόλη του El Greco, το Ηράκλειο.

Μέσα στη μυστηριακή ατμόσφαιρα της πύλης Βιτούρι, που βρίσκεται στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, τα έργα αποτελούν «ένα προσκύνημα» στο μεγάλο Ελληνα ζωγράφο, που φέτος «γιορτάζονται» σε όλο τον κόσμο τα 400 χρόνια από το θάνατό του.

Η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη, που οργάνωσε και την έκθεση, λέει γι' αυτήν:

«Πολλοί έγραψαν πολλά για τον Γκρέκο, κυρίως μετά το θάνατό του, κυρίως κατά τον 20ό αιώνα. Γίγαντας της παγκόσμιας τέχνης, αιρετικός που δεν βρήκε μιμητές, προφήτης των μοντέρνων καιρών. Εμείς απλά στις αρχές του 21ου αιώνα, με αφορμή το έτος Ελ Γκρέκο, αναρωτηθήκαμε τι υπάρχει μέσα στο έργο μας, ως εικαστικών, ως Ελλήνων, που να θυμίζει τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο;

Στη φωτογραφία έργο της Ράνιας Καπελιάρη (λάδι) με τίτλο «Αγιος Σεβαστιανός» Στη φωτογραφία έργο της Ράνιας Καπελιάρη (λάδι) με τίτλο «Αγιος Σεβαστιανός» »Ζωγράφοι, φωτογράφοι, μοντέρνοι, ακαδημαϊκοί, εικαστικοί όλων των ρευμάτων είναι κάποιοι μόνον από τους πολλούς που αναλύοντας τους κώδικες του Θεοτοκόπουλου αναζήτησαν στο έργο τους επιρροές δικές του στις φόρμες, στο ύφος, στα θέματα. Η νοσταλγία για την πετρώδη γη της πατρίδας (και ταυτόχρονα η βασανιστική απουσία της θάλασσας), οι άνθρωποι του Θεού, οι άγιοι του δρόμου, τα σώματα μαστιγωμένα από τα πάθη τους, τα σώματα εξαϋλωμένα μέσα από τα βλέμματα, οι σκοτεινοί καιροί του Μεσαίωνα του τότε και του τώρα, φωτισμένοι από αυτούς τους τρομερούς ουρανούς της αποκάλυψης, η θεατρικότητα της σκιάς, ο αυτοσαρκασμός, οι πολλές όψεις του ταλέντου που συνθέτουν τον καλλιτέχνη, μια μικρούλα σταγόνα ελληνικής αρχαιότητας.

»Αυτά είναι κάποια από τα κοινά μας θέματα. Θα μπορούσαμε να βρούμε και άλλα τόσα.

»Καλωσορίζουμε με το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης στη ζωή μας πάλι τον Δομήνικο, κλίνοντας, με τρόμο, το κεφάλι μπροστά στον κύκλο του έργου του, που κατάφερε όχι μόνο να επιζήσει αλλά και να μείνει όσο λίγοι σημερινός».

Στην έκθεση, που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, με τίτλο «Αναζητώντας τον El Greco» (ώς τις 12 Οκτώβριου), παρουσιάζουν έργα τους οι:

Ρ. Καπελιάρη, Τ. Δρογώση, Σ. Χαΐμ, Μ. Στεφανίδου, Δ. Ταράση, Ε. Νικολάκη, Γ. Κοκκίνη, Κ. Σωρούλα, Ν. Μιχαηλίδου, Μ. Αποστόλου, Μ. Πρωτόπαππα και Ν. Αποστόλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Εικαστικά