Έντυπη Έκδοση

Μέρες κιθάρας στο Μέγαρο

Σήμερα η κιθάρα έχει την τιμητική της. Το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί το πρώτο μέρος του κύκλου «Μέρες Κιθάρας», που είναι αφιερωμένο στον Ιάκωβο Κολανιάν. Από τη σκηνή θα παρελάσουν πολλές κιθάρες.

Ιάκωβος  Κολανιάν Ιάκωβος Κολανιάν Στις 8.30 ο Κολανιάν, ένας από τους σημαντικότερους κθαριστές μας, και η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας θα παίξουν παρέα έργα Μπαχ, Τζουλιάνι, Ρεσπίγκι και Ντ' Αντζελο. Η βραδιά ωστόσο ξεκινά νωρίτερα (6.30 μ.μ.) με ρεσιτάλ κιθάρας του μαθητή του Κολανιάν, Ευάγγελου Νικολαΐδη, και του πολυμελούς μουσικού συνόλου «Κίθαρις» -ένα ρεσιτάλ προς τιμήν του Κολανιάν. Ο Νικολαΐδης θα ερμηνεύσει έργα τού διεθνούς, κλασικού και σύγχρονου κιθαριστικού ρεπερτορίου και το σύνολο «Κιθαρίς» έργα Ελλήνων συνθετών: Νίκου Σκαλκώτα, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, όπως επίσης των νεότερων Κώστα Γρηγορέα (το «Δήλος», που γράφτηκε ειδικά για το Σύνολο «Κίθαρις») και Γιώργου Δούση.

Οι σειρά «Γέφυρες» του Μεγάρου δίνουν φέτος ιδιαίτερο χώρο στην κιθάρα, ένα όργανο που συνδέει τόσο δημιουργικά την έντεχνη με τη λαϊκή μουσική. Η ιδέα είναι ωραία: στις «Μέρες Κιθάρας» παρουσιάζονται Ελληνες κιθαριστές, οι οποίοι εκτός από δεξιοτέχνες ερμηνευτές είναι και δάσκαλοι με σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. Οι μαθητές τιμούν το δάσκαλο με μια συναυλία-πρόλογο που πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο.

Ο διεθνώς διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν είναι γνωστός για τις ερμηνείες του που αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στην κλασική μουσική και τις μουσικές του κόσμου. Παίζει σαν «άνθρωπος ορχήστρα», σαν να έχει στα χέρια του τρεις κιθάρες, με την ποικιλία που δημιουργεί στον ήχο. Είναι όμως κι ένας εξαιρετικός δάσκαλος που εδώ και χρόνια ακολουθεί τη μεγάλη παράδοση της ελληνικής κιθαριστικής τέχνης, δημιουργώντας σχολή από νέους διαπρεπείς κιθαριστές. Τρανό παράδειγμα, ο πολυβραβευμένος μαθητής του Ευάγγελος Νικολαΐδης, που σήμερα εργάζεται ως καθηγητής κιθάρας στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το Μουσικό Σύνολο «Κίθαρις» (Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος, Γιώργος Γεωργάτος, Χάρης Καμπύλης, Ιάκωβος Κολανιάν, Νίκος Μανιταράς, Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς, Κωνσταντίνα Ντοκούζη, Δημήτρης Παππάς, Μαρία Πέγκα, Τηλέμαχος Πουλιάσης, Παναγιώτης Σκαβάρας, Γιώργος Τοσικιάν) ιδρύθηκε από τον Ιάκωβο Κολανιάν το 2011. Ανήκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και είναι το μοναδικό επαγγελματικό πολυμελές κιθαριστικό σύνολο στην Ελλάδα. Ο Κολανιάν θεωρεί ότι «ένα πολυμελές σύνολο δίνει όγκο και αναδεικνύει το εύρος του ήχου της κιθάρας». Στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με όλο αυτό, «όμως στο εξωτερικό, και ειδικά εκεί όπου έχουν αναπτυχθεί σχολές κιθάρας, τέτοια σύνολα είναι συνηθισμένα». Κι εδώ, πάντως, το ενδιαφέρον του κόσμου μοιάζει να κεντρίζεται. «Τόσες κιθάρες μαζεμένες λειτουργούν ως μαγνήτης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Μέγαρο Μουσικής