Έντυπη Έκδοση

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ

Στο ΣτΕ η νομιμοποίηση με πρόστιμο

Στην κρίση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθεται άλλη μια φορά το ζήτημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Από την ετυμηγορία της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, που θα συνεδριάσει αύριο, θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνει όρθιος ο νόμος Καλαφάτη (ν. 4178/2013) ή αν θα τιναχτεί και πάλι στον αέρα όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, που θεσπίστηκε επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου (ν. 4014/11).

Ο επίμαχος νόμος βάλλεται ως αντισυνταγματικός, αφού επιχειρεί, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, να δώσει άφεση αμαρτιών και να νομιμοποιήσει κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρέτων, τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε παραλίες ή δάση και για τα οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την κατεδάφισή τους.

Προς το παρόν η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα τριών πολιτών του Αμαρουσίου, προκειμένου να παγώσει προσωρινά η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Η απόρριψη του αιτήματος, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει και την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους 500.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Πάντως, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣτΕ, απαγορεύεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά το 1983, δηλαδή μετά το νόμο Τρίτση.

Ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης θα θέσει κατά τη συζήτηση τυπικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα. Κατ' αρχήν, εάν οι τρεις δημότες του Αμαρουσίου έχουν έννομο συμφέρον να προσβάλουν το νόμο και στη συνέχεια εάν το νέο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, εάν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών είναι συμβατές ή όχι με το Σύνταγμα.

Επίσης, εάν ο νόμος Καλαφάτη είναι αντίθετος προς τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς προβλέπει ότι στο καθεστώς νομιμοποίησης αυθαιρέτων με πρόστιμο υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσής τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Αυθαίρετα
Πρόστιμα/κλήσεις/ποινές