Έντυπη Έκδοση

«Εκοψαν τα νυχτερινά δρομολόγια, 17 εκατ. μοιράστηκαν οι μέτοχοι»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη για τις αυξήσεις έως και 100% στα εισιτήρια

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην επιβολή των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, ενώ συλλογικότητες και ομάδες πολιτών συντονίζουν τις επόμενες δράσεις τους, με σκοπό την άσκηση πίεσης σε δημοτικές αρχές και φορείς της πόλης με απώτερο στόχο την κατάργηση των αυξήσεων.

Συνάντηση συλλογικοτήτων και ενώσεων πολιτών πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με σκοπό το σχεδιασμό και συντονισμό των επόμενων δράσεων. Αποφασίστηκε να στηριχτεί η καθιερωμένη παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΘ που πραγματοποιεί το «Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων» Θεσσαλονίκης, ενώ η επόμενη θα γίνει αύριο στις 12 το πρωί.

Επίσης θα γίνει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού στο κέντρο της πόλης. Αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο, αποφασίστηκε να καθιερωθεί κάθε Σάββατο συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου (Αριστοτέλους με Εγνατία) κατά του οικονομικού καθεστώτος που διέπει τον ΟΑΣΘ, ο οποίος επιχορηγείται από το Δημόσιο, αλλά διαθέτει και μετόχους στους οποίους διανέμονται τα κέρδη του Οργανισμού. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετούνται από τον ΟΑΣΘ, με πρώτο αυτό του δήμου Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό συμβούλιο, ενώ θα ζητηθούν ψηφίσματα από σωματεία εργαζομένων και φορείς της πόλης.

Προγραμματίζεται επίσης η διοργάνωση μεγάλης συνέλευσης με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων, φορέων και σωματείων της πόλης, με σκοπό την τελική απόσυρση των αυξήσεων στα εισιτήρια.

Την έντονη αντίθεσή του στην αύξηση των εισιτηρίων, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης και μάλιστα σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη όπου η ανεργία ξεπερνά το 30%, ζητούν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Μενεμένης - Αμπελοκήπων. Οπως επισημαίνεται σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου ανέρχονται από 25% ώς και 33% για τη μία και τις δύο διαδρομές, ενώ για πιο μεγάλες διαδρομές η πραγματική αύξηση φθάνει και το 100%, κυρίως για τους κατοίκους περιφερειακών δήμων.

Ενώ παράλληλα «στο όνομα της δήθεν εξυγίανσής του, κόπηκαν τα νυχτερινά δρομολόγια». «Την ίδια ώρα τα κέρδη των μετόχων του Οργανισμού παραμένουν σταθερά, βάσει της νέας συμφωνίας που υπογράφηκε με τα αρμόδια υπουργεία και εν μέσω κρίσης οι μέτοχοι θα μοιράζονται 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί 5 εκατ. ευρώ από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Με το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Εθεσε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της πόλης, όπως μετακίνηση ανέργων, τιμή εισιτήριου και νυχτερινά δρομολόγια. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν πως «προκάλεσε εντύπωση πως ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων όχι μόνο δεν αντιδρά στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, αλλά ότι συναινεί σε αυτήν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Θεσσαλονίκη
ΟΑΣΘ