Έντυπη Έκδοση

ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

«Θέλουμε δικαίωση»

Από ενδελεχή έλεγχο θα περάσει η παρτίδα όλμων. Εξετάζεται αστοχία υλικού

Την αναστολή χρήσης του τύπου των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στη φονική βολή όλμων στον Βόλο αποφάσισε ο στρατός. Ολη η παρτίδα θα περάσει από ενδελεχή έλεγχο, ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο της αστοχίας υλικού.

Η προγραμματισμένη βολή όλμων προχθές στο πεδίο βολής Γλαφυρών κατέληξε σε τραγωδία, σκοτώνοντας δύο ΕΠΟΠ λοχίες και έναν στρατιώτη, ενώ τραυματίστηκε και ένας υπολοχαγός. Χθες έγινε γνωστό ότι σε κοντινή απόσταση βρισκόταν άλλος ένας στρατιωτικός, που γλίτωσε σαν από θαύμα. «Είχε άγιο», σχολίαζαν χαρακτηριστικά αξιωματικοί.

Ο πυροσωλήνας που χρησιμοποιήθηκε είναι τύπου Μ 524Α6 με έτος κατασκευής το 1984. Το βλήμα είναι τύπου Μ 374Α2, επίσης κατασκευασμένο την ίδια χρονιά και ο όλμος είναι τύπου Ε 44. Ολα είναι ελληνικής κατασκευής και προελεύσεως. Σημειώνεται ότι όλμοι αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν και κατά την άσκηση «Παρμενίων», πριν από λίγες ημέρες.

Οπως περιγράφουν πηγές, σε γνώση των οποίων είναι η έρευνα, ο πυροσωλήνας «είχε ανοίξει σαν τριαντάφυλλο». Σημειώνουν ότι το βλήμα εξερράγη αμέσως όταν «ρίχτηκε» μέσα στο σωλήνα, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης στο στρατιωτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, στο προσωπικό προκλήθηκαν τόσα συντριπτικά τραύματα, που δεν μπορούσαν να επιβιώσουν.

«Πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα  και τον φέραν σε κάσα», δήλωσε συγκλονισμένος ο επίτροπος της εκκλησίας στο Πετρωτό Αχαΐας, όπου κηδεύτηκε ο 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος «Πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα και τον φέραν σε κάσα», δήλωσε συγκλονισμένος ο επίτροπος της εκκλησίας στο Πετρωτό Αχαΐας, όπου κηδεύτηκε ο 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος Το βλήμα διαθέτει έξι ασφάλειες, με την τελευταία να απασφαλίζει αφού εκτοξευθεί και αφού φτάσει τα «8G». Σύμφωνα με το ΓΕΣ δεν τίθεται ζήτημα ορίου ζωής για τα υλικά. Επισημαίνουν ότι πριν από κάθε βολή διεξάγεται έλεγχος της κατάστασής τους από πυροτεχνουργό, ο οποίος και δίνει την έγκριση για να χρησιμοποιηθούν.

Σε βαρύ κλίμα τελέστηκαν χθες οι κηδείες των τριών πεζοναυτών που έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη όλμου την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ασκήσεων στο πεδίο βολής Γλαφυρών Βόλου.

Ο 19χρονος στρατιώτης Φώτης Ανδρικόπουλος κηδεύτηκε στο Πετρωτό Αχαΐας, το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον ναό Αγίου Αθανασίου, όπου παραβρέθηκαν φίλοι και συγγενείς του άτυχου νέου. «Τι να πει κανείς για έναν λεβέντη που πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα και τον φέραν σε κάσα», δήλωσε συγκλονισμένος ο επίτροπος της εκκλησίας. Απαρηγόρητοι οι γονείς και οι τρεις αδελφές του Φώτη Ανδρικόπουλου, ο οποίος σε λίγες μέρες απολυόταν. Το στρατό εκπροσώπησε ο πρώτος υπαρχηγός του ΓΕΣ Νικόλαος Δεβετζής.

Στον Βόλο κηδεύτηκαν οι ΕΠΟΠ λοχίες Αναστάσιος Μεζαλάς και Γεώργιος Ορφανίδης, 34 και 33 χρόνων αντίστοιχα. Η νεκρώσιμη τελετή έγινε στον ναό Αγίου Νικολάου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Συνετριμμένος αλλά και αγανακτισμένος από τον άδικο χαμό του γιου του, ο πατέρας του Αναστάσιου Μεζαλά δήλωσε ότι θα πληρώσουν εκείνοι που έφταιξαν για το θάνατο του παιδιού του.

Στους τρεις άτυχους νέους θα απονεμηθεί μεταθανάτια Μετάλλιο Εξόχων Πράξεων από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. ΠΑΣ - Γ.Π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατόπεδα
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα