Έντυπη Έκδοση

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ (-26,4%), ΒΟΥΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Σε μικρό καλάθι οι εξαγωγές

Η ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης εκτροχιάστηκε τον Αύγουστο, αφού οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία κάμψη (-17,8%) και την πέμπτη ετήσια κάμψη (-5,9%) των τριών τελευταίων ετών, ενώ σε 12μηνη βάση (Σεπτέμβριος 2013/Αύγουστος 2014) η κάμψη έφθασε το 5,9% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η πτώση, ωστόσο, είναι ακόμη μεγαλύτερη όσον αφορά την πραγματική εγχώρια παραγωγή που εξάγεται, αφού αν αφαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μηνιαία κάμψη (-26,4%) των τριών τελευταίων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο α' 8άμηνο του 2014 οι εξαγωγές αγαθών υποχωρούν 4% σε ετήσια βάση αφήνοντας όλο το βάρος της εξαγωγικής επέκτασης της οικονομίας φέτος (η επίσημη πρόβλεψη είναι για συνολική αύξηση 4,6%) να πέσει εξ ολοκλήρου στις πλάτες του τουρισμού.

Βεβαίως, οι εξαγωγές τον Αύγουστο είναι από τις χαμηλότερες μηνιαίες κάθε έτους. Ομως, το επίπεδο των φετινών εξαγωγών του Αυγούστου (χωρίς τα πετρελαιοειδή) είναι το χαμηλότερο της τριετίας.

Εντύπωση ακόμη προκαλεί το γεγονός πως είτε με (-8,8%) είτε χωρίς τα πετρελαιοειδή (-7,7%) οι εξαγωγές σημειώνουν μεγαλύτερη ετήσια κάμψη προς την Ε.Ε. παρά προς τις Τρίτες Χώρες (-3,5%), γεγονός που σημαίνει πως δεν ήταν τόσο η υψηλή ισοτιμία του ευρώ όσο η χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας τιμών της χώρας που επέδρασε στην πτώση τους.

Συγχρόνως, κάθετη βουτιά σημείωσαν τον Αύγουστο κι οι εισαγωγές (-24,6% σε μηνιαία βάση και -16,4% σε ετήσια) που γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση τους την τελευταία τριετία θέτοντας σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της εγχώριας ζήτησης να ανακάμψει. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εισαγωγές υποχωρούν 29,1% σε μηνιαία βάση και 13% σε ετήσια, ενώ στο 12άμηνο πέφτουν 2,1%. Και στο μέτωπο των εισαγωγών διαπιστώνεται πως δεν ευθύνεται η υψηλή ισοτιμία του ευρώ για την αρνητική εξέλιξη, καθώς οι εισαγωγές από την Ε.Ε. μένουν ουσιαστικά αμετάβλητες, ενώ από τις Τρίτες Χώρες μειώνονται δραματικά (-26,7% και -36,3% χωρίς πετρελαιοειδή).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εξαγωγές
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)