Έντυπη Έκδοση

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Προειδοποίηση ΕΚΤ λίγο πριν απ' τα stress test

Ντρίμπλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον αναβαλλόμενο φόρο ανεβάζει το θερμόμετρο εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων προσομοίωσης την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Το θέμα το «σήκωσε» η Wall Street Journal, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ αμφισβητεί τη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο - μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδος και λειτουργεί ευνοϊκά για τη θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οπως εκτιμούσε τραπεζικός παράγων, η εμπλοκή αφορά άμεσα και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σχετίζεται δε άμεσα με το φλέγον ζήτημα της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Είναι γνωστό πως από τα αποτελέσματα των stress tests, που θα ανακοινώσει τέλος του μήνα η Κεντρική Τράπεζα, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο διαχείρισης των 80 και πλέον δισ. ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό αυτό θα καθορίσει το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος που αφορά στην επιβίωση χιλιάδων επαγγελματιών, στη λειτουργία εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η ανησυχία της ΕΚΤ φέρεται να πηγάζει από την εκτίμηση πως οι αλλαγές αυτές εκθέτουν τους φορολογούμενους σε κινδύνους στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η ενίσχυση των τραπεζών. Η σχετική εικοτολογία, που αναπτύχθηκε από χθες το μεσημέρι, εκτός από το ότι «έπληξε» άμεσα την τιμή των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο (για να ανακάμψουν στη συνέχεια) προκαλεί νευρικότητα σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ωστόσο, άλλοι κύκλοι εκτιμούσαν πως βάσει όσων αναφέρονται από την WSJ και με γνώμονα την πάγια τακτική της ΕΚΤ δεν σημαίνει πως απορρίπτονται συνολικά οι ρυθμίσεις για το φόρο, θεωρώντας ως πιθανό ενδεχόμενο την προσμέτρησή του στα stress tests μόνο ενός μέρους του οφέλους.

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες του πλαισίου Βασιλείας ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών προβλέπουν ότι τα στοιχεία ενεργητικού που στηρίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο και εξαρτώνται από τη μελλοντική κερδοφορία πρέπει βαθμιαία να αφαιρεθούν από τα ίδια κεφάλαια (πρώτης διαβάθμισης) των τραπεζών έως το 2018. Πρόκειται για χρήματα που δίνονται στις τράπεζες απευθείας από τους φορολογουμένους, ενώ σύμφωνα με την WSJ η ΕΚΤ ακόμη δεν έχει επίσημες εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστώσεις στις τέσσερεις χώρες του ευρω-νότου.

Στήριξη τραπεζών

Η ελληνική πλευρά προχώρησε τελευταία (είχαν προηγηθεί Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) στην πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών μετατρέποντας την αναβαλλόμενη φορολογία σε απαίτηση, ενέργεια που έδινε άλλα 2,3-2,5 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» και μείωνε έτσι της ανάγκες τους εν όψει των stress tests. Το όφελος είχε υπολογισθεί σε 500-600 εκατ. ευρώ για κάθε τράπεζα, με το μεγαλύτερο όφελος να προκύπτει για την Eurobank.

Οπως σημείωναν επιχειρηματικοί παράγοντες το θέμα ανακύπτει δύο εβδομάδες πριν απ' την ανακοίνωση των stress tests από την ΕΚΤ, σε μια κομβική περίοδο για τους επαγγελματίες της αγοράς (ενώ επίκειται η οριστικοποίηση του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων δανείων») και τη στιγμή που η Κομισιόν μετρά απώλεια του 27% των θέσεων εργασίας στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απώλεια του 33% σε προστιθέμενη αξία και 1 στις 4 ΜμΕ να βάζει «λουκέτο» στη διάρκεια της κρίσης.

Τα μεγέθη της Κομισιόν αποκαλύπτουν αμείλικτα απώλεια 630.000 θέσεων εργασίας, «λουκέτο» για 200.000 ΜμΕ, με την Ελλάδα να εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις σε ζητήματα ρευστότητας, ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες