Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Επιχειρηματικότητα «με το δάχτυλο στο μέλι»

Με γνώμονα την ποιότητα, τη σωστή κατάρτιση των νέων παραγωγών και με ελέγχους για την αποφυγή νοθείας του μελιού με εισαγόμενα μπορεί ο κλάδος της μελισσοκομίας να «ανθίσει» αποκτώντας σταθερές βάσεις. Περισσότεροι από τριάντα ξένοι και Ελληνες ειδικοί συμμετέχουν στο τριήμερο (9, 10, 11.10) Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας που ανοίγει σήμερα τις εργασίες του στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στα πολλά σημαντικά ζητήματα που θα αναπτυχθούν, θα συζητηθούν και τα πρακτικά θέματα τα οποία αφορούν όλους όσοι ασχολούνται με το χώρο επαγγελματικά, αλλά και ερασιτεχνικά: Ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα και η χαμηλότερη τιμή πώλησής τους, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής του ελληνικού μελιού, αποτελεί ένα από τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου. Τα ξένα (π.χ. βουλγαρικό) έχουν πιάσει τα τελευταία χρόνια μέση τιμή εισαγωγής ακόμα και 2,39 ευρώ το κιλό.

Για την ελληνική μελισσοκομία τα κοινοτικά προγράμματα αποτελούν εργαλεία στήριξης: «Ο συστηματικός και αποτελεσματικός συντονισμός των επιλέξιμων ενεργειών είναι απαραίτητος ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι για την ανάπτυξη του κλάδου με παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά».

Στον ελλαδικό χώρο λειτουργούν περισσότερα από 60 μελισσοκομικά κέντρα που σχηματίζουν την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «το εμπορικό ισοζύγιο στο μέλι είναι διαχρονικά αρνητικό». Το 2010 το έλλειμμα έφτασε στους 1.173,3 τόνους, το 2011 τους 1.383,5 και το 2012 (περίοδος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου) τους 974.

Οι εισαγωγές το 2010-2011 ήταν 2.000 και 2.166 τόνοι αντιστοίχως. Οι κύριες προμηθεύτριες χώρες είναι οι Βουλγαρία, Ισπανία και Γερμανία και καλύπτουν το 83% του συνόλου των εισαγωγών μας στο προϊόν αυτό.

Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως σε έξι χώρες, όσον αφορά τον κύριο όγκο των εξαγωγών μας: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Καναδάς και ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 80% επί του συνόλου.

Στην εσωτερική αγορά η τιμή πώλησης ενός συμβατικού μελιού αρχίζει από τα 10 ευρώ το κιλό και ανεβαίνει. Η τιμή για το βιολογικό ξεκινά από τα 12 με 14 ευρώ και περισσότερο...

Η μελισσοκομία προσφέρεται ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αρκεί να μην αιθεροβατεί ο κόσμος που θέλει να ασχοληθεί με τα μελίσσια: Πρέπει να υπολογίσει τις μετακινήσεις σε τόπους με ανθοφορία, τις αρρώστιες, τα φυτοφάρμακα, τις κλιματολογικές συνθήκες κ.ά.

Ο τόπος είναι ευλογημένος, αλλά χρειάζεται σύνεση και καλή ενημέρωση.

Για να μη λέμε τα αρνητικά και για να τονώσουμε το ηθικό των μελλοντικών μελισσοκόμων, ανασύρουμε μία εξαιρετική πτυχή από την εισήγηση που θα κάνει στο συμπόσιο ο Γιώργος Πάλλης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναφέρεται στην Αττική γη και το περίφημο μέλι της: «(...) Δεν είναι τυχαίο ότι από το 17ο αιώνα πολλοί Ευρωπαίοι περιηγητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάσημο Αττικό μέλι και προσπάθησαν να περιγράψουν την παραγωγική διαδικασία στα κείμενά τους (...)

»Φαίνεται ότι το μέλι για την τουρκοκρατούμενη Αττική υπήρξε ένα πλεονέκτημα με ποικίλες προεκτάσεις, που θα μπορούσε να παραλληλιστεί με εκείνο της μαστίχας για το νησί της Χίου. Τα προνόμια της Αυτοδιοίκησης και η ευνοϊκή αντιμετώπιση που απόλαυσε η Αθήνα -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει- καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, ίσως οφείλονται ώς ένα βαθμό στο πολύτιμο αυτό αγαθό της».

Το διεθνές συμπόσιο «Η μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα - Ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα» διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με το διάσημο Ιδρυμα Μελισσοκομίας Enα Crane. Από το συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα παρουσιάζονται οι εισηγήσεις των καλεσμένων σε ζωντανή σύνδεση με τις επτά αίθουσες του Επιμελητηρίου στα νησιά Ανδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Μεταξύ των διακεκριμένων ξένων ομιλητών είναι ο Giller Ratia, πρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Apimondia, ο Richard Jones, πρόεδρος του Ιδρύματος Eva Crane Trust, ο Gene Kritsky, Αμερικανός καθηγητής Βιολογίας, η Cecillia Costa, ειδική Ιταλίδα ερευνήτρια, η Amihai Mazar, αρχαιολόγος στο Ισραήλ, ο Irfan Kandemir, Τούρκος καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας, και πολλοί άλλοι. Στο πλαίσιο του συμποσίου θα παρουσιαστεί και το πρότυπο δίκτυο Aegenan Cuisine «για τη στήριξη και προβολή της τοπικής γαστρονομίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Παραγωγοί
Επιχειρηματικότητα