Έντυπη Έκδοση

Φοβούνται μονοπώλιο της Cosco στο Θριάσιο οι εμπορευματικές εταιρείες

Λίγο πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών

Από τον... επεκτατισμό της Cosco, αλλά και της Eurobank Properties εξαρτάται η τύχη του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών στο Θριάσιο Πεδίο. Στον εν λόγω διαγωνισμό, η ΓΑΙΑΟΣΕ δεν παραχωρεί μονάχα εκτάσεις για το εμπορευματικό κέντρο, αλλά και το σιδηροδρομικό terminal.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στην κατάθεση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος -και έπειτα από νεότερη ενημέρωση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ-, ενδιαφέρον εκδήλωσαν εφτά σχήματα: Cosco, Goldair, Foodlink, Sarmed, MedLog, Eurobank Properties και Redeplan.

Ωστόσο, από τις ανωτέρω εταιρείες άλλες εκδήλωσαν ενδιαφέρον τόσο για το εμπορευματικό κέντρο (αποθήκες) όσο και το σιδηροδρομικό terminal κι άλλες μόνο για το εμπορευματικό.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με τη διαμόρφωση των όρων του τελικού διαγωνισμού. Αυτό, γιατί η Cosco έχει εκδηλώσει πρώιμο ενδιαφέρον και για τα δύο κομμάτια και σχεδόν όλες οι άλλες εταιρείες μόνο για το εμπορευματικό, με κυριότερο διεκδικητή τη Eurobank Properties.

«Τι θα γίνει στην περίπτωση που η Cosco καταθέσει δελεαστική προσφορά και για τα δύο; Υπάρχει πιθανότητα να την αγνοήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ;», διερωτώνται στελέχη της σιδηροδρομικής αγοράς.

Από την άλλη, οι ελληνικές εταιρείες logistics φοβούνται ότι «εάν οι Κινέζοι πάρουν όλο το Θριάσιο και δεν γίνει κατάτμηση της έκτασης, θα οδηγηθούμε σε μονοπώλιο». Με άλλα λόγια, οι Κινέζοι θα κάνουν ό,τι θέλουν, χρησιμοποιώντας μεν (κάποιες) ελληνικές εταιρείες σαν υπεργολάβους, αλλά με τους δικούς τους όρους. Ισως σε αυτό το σημείο εκδηλωθούν και δικαστικές εμπλοκές.

Πέρα από την Cosco, ενδιαφέρον και για τα δύο κομμάτια του διαγωνισμού επέδειξε η Goldair, ωστόσο δεν ζητά όλο το Θριάσιο, αλλά περίπου 100 στρέμματα. Αντίθετα, μονάχα για το εμπορευματικό ενδιαφέρονται οι Eurobank Properties, Sarmed και Foodlink, ενώ Medlog και Redeplan έχουν περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου.

Εως το τέλος του έτους, η ΓΑΙΑΟΣΕ φιλοδοξεί ότι θα έχει στα χέρια της τις δεσμευτικές προσφορές, με στόχο να καταστεί το Θριάσιο ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο, ελέω και της γιγάντωσης του Πειραιά. Το διαγωνισμό «παρακολουθεί» η Ε.Ε., αφού έχει συγχρηματοδοτήσει τις υποδομές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΑΙΑΟΣΕ
Διαγωνισμοί /Συμβάσεις έργων
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Cosco
Επενδύσεις
ΟΛΠ
Εμπόριο