Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Τον πήραν στο κυνήγι

Γεννημένος προβοκάτορας και σεσημασμένος εικονοκλάστης, αυτή τη φορά ο Τζέρεμι Κλάρκσον ξεπέρασε τον εαυτό του και υπερέβη τα εσκαμμένα. Το βρετανικό φλέγμα δεν αναγνωρίζεται παντού ως ευλογία Θεού ούτε συγχωρείται εύκολα από τους θερμοκέφαλους του πλανήτη. Θα θυμάστε, δα, τι σάλος ξέσπασε στην Ελλάδα το 2008, όταν ο διάσημος παρουσιαστής του Top Gear σατίρισε ανελέητα την Ελλάδα και τους Ελληνες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτούσαν να κηρυχθεί ο Αγγλος persona non grata στη χώρα μας, οι πατριωταράδες τον εξύβριζαν πατόκορφα και νυχθημερόν, τα κανάλια της σαχλαμάρας βρήκαν θέμα για να βγάλουν την εβδομάδα. Οσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κλάρκσον, βέβαια, ξέρουν ότι το χιούμορ του είναι ανίερο και ο μισάνθρωπος σαρκασμός του επιφανειακός. Ο ασυμβίβαστος Ελληνάρας συνηθίζει να κωφεύει στη φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας.

Επαιξε εν ου παικτοίς

Οταν ταξίδεψε για γυρίσματα στην Αργεντινή, ο Κλάρκσον είχε μία φαεινή ιδέα. «Να τους κάνουμε πλάκα για τα Φόκλαντς», φαίνεται ότι πρότεινε στους συνοδοιπόρους του. Οι πινακίδες της μαύρης Πόρσε την οποία λανσάρισε το Top Gear στην Παταγονία ήταν σκέτη πρόκληση για όσους έζησαν τον πόλεμο του 1982 και θρήνησαν νεκρούς στα νησιά που οι ντόπιοι αποκαλούν Μαλβίνας: «Η982 FKL». Οι Παταγόνες έγιναν έξω φρενών και πήραν τα Εγγλεζάκια στο κυνήγι. Πέταξαν πέτρες, έσπασαν τα παράθυρα του αυτοκινήτου, κατέστρεψαν το αμάξωμα και κυνήγησαν τους επιβάτες, μέχρι που το συνεργείο πέρασε τα σύνορα και ζήτησε καταφύγιο στη γειτονική Χιλή. «Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας», ομολόγησε ο Κλάρκσον. «Κλειδωθήκαμε στα δωμάτιά μας και κρυφτήκαμε κάτω από τα κρεβάτια για να σωθούμε».

Βετεράνοι είκοσι ετών

Ο προκλητικός παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι «η πινακίδα ήταν μία σατανική σύμπτωση» και αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση. «Για μια φορά, είμαστε αθώοι», έγραψε στο Twitter. «Μόλις μας επισήμαναν το πρόβλημα, αλλάξαμε τον αριθμό. Αλλά αυτό δεν καθησύχασε το πλήθος. Μη μου λέτε ότι εξοργίσαμε τους βετεράνους του πολέμου, γιατί αυτοί που μας λιθοβόλησαν στην Ουσουάια ήταν 20άρηδες. Απλά μαθηματικά». Τα τρία πολυτελή αυτοκίνητα εγκαταλείφθηκαν στην άκρη του δρόμου και λεηλατήθηκαν. «Τα επεισόδια υποκινήθηκαν από την κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες», καταγγέλλει από το Λονδίνο ο Κλάρκσον. Την επόμενη φορά, θα είναι πιο προσεκτικός. Η Αργεντινή προστέθηκε στη μακρά λίστα των χωρών που τον θεωρούν ασεβή στα όρια του ρατσισμού, μαζί με το Μεξικό, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και, ναι, την Ελλάδα. Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής