Έντυπη Έκδοση

Λαγωνικά, σερίφηδες, ντετέκτιβ και μυστήρια

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με την ΕΛΕΝΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

«Ντετέκτιβ Κλουζ», «Ρίκο και Οσκαρ» και Αγκάθα Κρίστι. Ηρωες και συγγραφείς του αστυνομικού που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Στον Πολυχώρο, στο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, τα Σάββατα: 1η Νοεμβρίου, 15 Νοεμβρίου, 29 Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου, ώρα 10.00-12.00, η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου ετοιμάζει εργαστήριο αστυνομικής λογοτεχνίας για νέους που θα γράφουν ιστορίες και θα ερευνούν μυστήρια στη γειτονιά.

«Ο καλύτερος άνδρας για μία γυναίκα είναι ένας αρχαιολόγος. Οσο αυτή μεγαλώνει, τόσο αυτός συνειδητοποιεί την αξία της» ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ «Ο καλύτερος άνδρας για μία γυναίκα είναι ένας αρχαιολόγος. Οσο αυτή μεγαλώνει, τόσο αυτός συνειδητοποιεί την αξία της» ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ Στόχος, η εξοικείωση με το γράψιμο και τη σύλληψη μιας ολοκληρωμένης πλοκής, η καλλιέργεια κριτηρίου για την καλή λογοτεχνία, η φιλαναγνωσία, η περιπέτεια, το παιχνίδι, η διασκέδαση. Δηλώσεις συμμετοχής-περισσότερες πληροφορίες: polychoros@metaixmio.gr

- Τι θα κάνετε;

«Κατ' αρχάς σε κάθε μας συνάντηση θα πρέπει να λύσουμε ένα αληθινό μυστήριο! Ναι, αμέ! Θα βγαίνουμε λίγο έξω, στο δρόμο, στη γειτονιά ή και τον ίδιο το χώρο του εργαστηρίου (στον Πολυχώρο θα συναντιόμαστε, στο Μεταίχμιο, στην οδό Ιπποκράτους) και θα αντιμετωπίζουμε μία υπόθεση μυστηρίου. Συμβαίνουν, ξέρετε, ένα σωρό παράξενα πράγματα στην πόλη, υποθέσεις που περνάνε απαρατήρητες από τους ενήλικους και χρειάζονται το νεανικό μάτι που θα τις εντοπίσει και θα τις επιλύσει».

- Θα κάνετε έρευνες;

«Αμέ. Με μολύβι και χαρτί και μαγνητοφωνάκια και ανακρίσεις και φακούς και γάντια για να μην αφήνουμε ίχνη, φωτογραφικές μηχανές, κώδικες και συνθήματα για να μη μας καταλαβαίνουν οι άλλοι και τα σχετικά. Μη φοβάστε, δεν θα είναι τόσο επικίνδυνα! Εσάς όμως δεν θα σας έπαιρνα στην ομάδα μας, ας πούμε, γιατί είστε μεγάλος και μπορεί να πάθετε καρδιακή προσβολή στις δύσκολες στιγμές... Καταλαβαίνετε. Αν όμως έχετε γιο ή κόρη από 8 έως 13 ετών που αγαπά τα αστυνομικά, τότε η οικογένειά σας μπορεί να εκπροσωπηθεί στο εργαστήριό μας».

- Θα έχει γράψιμο;

«Φυσικά. Οι υποθέσεις που ανέφερα και οι έρευνές μας θα δίνουν στα παιδιά το ερέθισμα για να γράψουν τη δική τους ιστορία. Αυτό θα γίνεται εν μέρει στις συναντήσεις μας και εν μέρει στο σπίτι. Ανάμεσα στις συναντήσεις θα έχουμε να διαβάσουμε κι ένα βιβλίο που θα σχολιάζουμε όλοι μαζί. Το βιβλίο που θα διαβάζουμε, το μυστήριο που θα ερευνάμε και η ιστορία που θα γράφουμε θα έχουν ένα κοινό νοηματικό ιστό. Το ένα θα οδηγεί στο άλλο».

- Ενα παράδειγμα;

«Το μυστήριο με τις κλεμμένες εφημερίδες, π.χ., του Ντετέκτιβ Κλουζ θα δέσει με τη δική μας έρευνα στο γειτονικό περίπτερο, με τις εφημερίδες που έρχονται μουντζουρωμένες. Και η περιπέτεια που θα γράψουν οι νεαροί και νεαρές συγγραφείς θα χτίζει πάνω σε αυτή την υπόθεση».

- Ο Ρίκο και ο Οσκαρ;

«Ρωτήστε ένα παιδί να σας πει. Οι ήρωες αυτοί λύνουν μυστήρια που φαίνονται απλά, αλλά είναι πολύ σοβαρά, παραπέμπουν σε ουσιαστικά ζητήματα της σύγχρονης ζωής. Οι περιπέτειες του Κλουζ είναι δημιούργημα του Γερμανού συγγραφέα Γιούργκεν Μπανσέρους και η σειρά με τον Ρίκο και τον Οσκαρ του Αντρέα Στέινχεφελ. Αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτά τα βιβλία. Εχουμε κι άλλες ωραίες αστυνομικές σειρές που θα προτείνουμε για διάβασμα».

- Πού απευθύνεστε;

«Σε παιδιά και νέους, παρακαλώ. Απευθυνόμαστε και σε teenagers, δεν τα λες παιδιά πια! Εγώ λοιπόν είμαι φανατική αναγνώστρια αυτής της λογοτεχνίας, παρουσιάζω βιβλία στον "Αναγνώστη" (anagnostis.gr), σχεδιάζω και συντονίζω εκπαιδευτικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και γράφω και η ίδια. Η σειρά "Μυστήρια στην πόλη" με ήρωες τους αδερφούς Λαγωνίκα βασίζεται σε αληθινές ιστορίες που ανέλαβα ως ντετέκτιβ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Ανθρώπινα
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Συνεντεύξεις