Έντυπη Έκδοση

Το «τουρκικό» πρόβλημα

**Από κείμενο του Θέμη Τζήμα στο: www.thepressproject.gr

«(...). Η δήθεν «φιλο-αραβική» κυβέρνηση Ερντογάν όπως αρχικά είχε εμφανιστεί, μετατράπηκε σε ό,τι αφορά τη Συρία -και όχι μόνο- σε μια αναθεωρητική δύναμη προώθησης και επιβολής του καταστροφικού δυτικού σχεδίου για βίαιη αλλαγή καθεστώτος.

Οι σχέσεις της όχι μόνο με τη "μετριοπαθή" αντιπολίτευση -η μετριοπάθεια της οποίας εν πολλοίς είναι μια βολική δυτική κατασκευή, καθώς πέραν όλων των άλλων επί χρόνια συνεργαζόταν με τους τζιχαντιστές- αλλά και με το Ισλαμικό Κράτος είναι προφανείς και πολυπλόκαμες.

Η Τουρκία του Ερντογάν γενικότερα διείδε στην αραβική άνοιξη τη δυνατότητα να προωθήσει την αντζέντα της για το πολιτικό Ισλάμ, προκειμένου από τη μια να διαμορφώσει συγγενή έως δορυφορικά καθεστώτα και από την άλλη να "πουλήσει" στη Δύση ότι το μοντέλο της διασφαλίζει πως ένα σχετικά μετριοπαθές πολιτικό Ισλάμ μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή μεταξύ αραβικού εθνικισμού και ακραίου πολιτικού Ισλάμ.(...).

Σήμερα η Τουρκία από τη μια βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπόθεση πολύ μεγάλη για τις δυνατότητές της και από την άλλη αποπειράται ένα επιθετικό επανασχεδιασμό συνόρων στην περιοχή. Γι' αυτό και οι δεσμεύσεις της βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και βάσει της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, που δεν διεκδικεί ακριβώς δάφνες επιτυχίας, αποδεικνύονται χάρτινες.

Κάνει ό,τι μπορεί για να αφήσει το Κομπανί να περάσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου αμέσως μετά, επικαλούμενη κίνδυνο για την ασφάλειά της και εικόνες Ρουάντας, να επιχειρήσει κατάληψη κουρδικών εδαφών αλλά και να προωθήσει την ανατροπή Ασαντ. Πιθανότατα ελπίζει σε κάποιο άτυπο διακανονισμό και με το Ισλαμικό Κράτος, τουλάχιστον μέχρις ενός σημείου.(...).

Ολα τα παραπάνω με φόντο την πρωτοφανή ανεπάρκεια των ΗΠΑ και της Δύσης. Αφού με ένα βλακώδη και βάρβαρο ιμπεριαλισμό προσπάθησαν να επανασχεδιάσουν το χάρτη της Μ. Ανατολής, τώρα βλέπουν να γιγαντώνεται το τέρας που δημιούργησαν. Ισως κάποιοι σχεδιαστές πολιτικής μάλιστα να θεωρούν ότι η θρησκευτική σύγκρουση Σουνιτών- Σιιτών έχει και μια βολική πτυχή καθώς κρατά απασχολημένο το Ιράν και τη Χεζμπολά.(...)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο