Έντυπη Έκδοση

«Για μια σημαία κόκκινη»

**Αρθρο του Μιχάλη Μήτσου στα «ΝΕΑ» (8.10.2014)

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ένα πρόβλημα με την υποψήφια επίτροπο της Σλοβενίας, την Αλένκα Μπράτουσεκ. Ή μάλλον πολλά προβλήματα. Πρότεινε η ίδια τον εαυτό της για τη θέση, λίγο πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και αφού είχε χάσει τις εκλογές: αυτό μυρίζει διαφθορά.

 Εχει αλλάξει διάφορα κόμματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τις πραγματικές της πεποιθήσεις. Και στην προχθεσινή ακρόασή της στις Βρυξέλλες δεν έπεισε ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να συντονίσει την ενεργειακή ένωση της Ευρώπης. Εκανε μόνο κάτι γενικόλογα σχόλια για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά της ενέργειας και ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη επειδή επαναλαμβανόταν.

Η Μαρία Σπυράκη, πάλι, έχει ένα διαφορετικού χαρακτήρα πρόβλημα με την Μπράτουσεκ: ότι συνελήφθη από την κάμερα να τραγουδάει σε μια εκδήλωση το "Bandiera Rossa"! Και μάλιστα ενώ ήταν ακόμη πρωθυπουργός! Στο βίντεο που ανήρτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο twitter η Μπράτουσεκ φαίνεται καθαρά να τραγουδάει από τη θέση στην οποία κάθεται τον στίχο "Ζήτω ο κομμουνισμός και η ελευθερία!". Μα στη χώρα μου αυτό το τραγούδι είναι αντιφασιστικό, είπε η σλοβένα υποψήφια όταν τέθηκε αυτό το ζήτημα στη διάρκεια της ακρόασης. "Οχι, κυρία μου" αντέτεινε τρέμοντας από ιερό πάθος η Σπυράκη. "Το Ζήτω ο κομμουνισμός, είναι ένα σύνθημα εναντίον των αξιών της Ευρώπης!".

Η πρώην δημοσιογράφος, ακριβώς επειδή υπήρξε δημοσιογράφος, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένας από τους ύμνους του ιταλικού εργατικού κινήματος, που οι στίχοι του γράφηκαν πριν από έναν αιώνα. Οτι υπάρχουν δεκάδες εκδοχές του και ότι ο επίμαχος στίχος προστέθηκε μετά την άνοδο του Μπενίτο Μουσολίνι. Με άλλα λόγια, το "Bandiera Rossa" είναι ένα σύμβολο, όχι μια αντιευρωπαϊκή τοποθέτηση. "Ναι, αλλά στην εκδήλωση όπου παραστήκατε ακούστηκε κι ένα άλλο τραγούδι, που χαρακτήριζε την Ευρώπη μια συμμορία κλεφτών. Τι έχετε να πείτε;" επέμεινε η ελληνίδα ευρωβουλευτής. Με άλλα λόγια, πάλι ένας Ελληνας διασκέδασε την Ευρώπη. Η υποψηφιότητα της Μπράτουσεκ είναι πολύ πιθανόν τελικά να απορριφθεί. Αλλά για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με κόκκινες σημαίες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο