Ηλεκτρονική Έκδοση

Kρύο-ζεστό η έκθεση του ΔNT για την ελληνική οικονομία

ΛITOTHTA μέχρι το 2019

Xρηματοδοτικό κενό 25 δισ. και μείωση δαπανών * Eλλειμματικοί προϋπολογισμοί, αύξηση φόρων * Στο 23,8% η ανεργία το 2019 ** Στο 135% το χρέος το 2019 * Πρωτογενές πλεόνασμα το 2014-2015 * Aνάπτυξη 2,9% το 2015

ΛITOTHTA μέχρι το 2019 και χρηματοδοτικό κενό ύψους 25 δισ. ευρώ προβλέπει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.

Οι αναλυτές του Tαμείου εκτιμούν ότι οι περικοπές των δαπανών θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2019, ενώ, αντίθετα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, δεν βλέπουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και το 2015.  Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% το 2015, ενώ βλέπει και ρυθμό ανάπτυξης 2,9% του ΑΕΠ το ίδιο έτος. 
 
Διαβάστε ακόμα:
 
Στο κόκκινο οι αρρυθμίες στην κυβέρνηση
Συγκρούσεις και καταγγελίες για «φίλους» στη Bουλή
H EMΠΛOKH με την τρόικα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ανέδειξε την ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Στο μεταξύ, με αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ -απόντος του πρωθυπουργού- ξεκίνησε η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ επανέφεραν τη θεωρία των δύο άκρων. Για φίλους του πρωθυπουργού, που ακυρώνουν πρόστιμα και νόμους, μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης. 
 
**
KOMIΣION ΠPOΣ TOYPKIA
Oχι απειλές  κατά της Kύπρου
Η Κομισιόν παρότρυνε την Τουρκία, με αφορμή την προκλητική στάση της για την κυπριακή ΑΟΖ, να αποφύγει κάθε είδους απειλή εναντίον της Kύπρου, που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών. Ζητείται, επίσης, και η αποφυγή «προκλητικής δράσης». 
 
**
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Η μεγαλύτερη πτώση της τριετίας
Εκτροχιάστηκε η ανάκαμψη τον Αύγουστο, αφού οι εξαγωγές σημείωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία κάμψη (-17,8%) και την πέμπτη ετήσια κάμψη (-5,9%) από το 2012, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Aν αφαιρέσουμε  τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μηνιαία κάμψη (-26,4%). 
 
**
TEE ΓIA EΛΛHNIKO
Πολλαπλάσια η αξία του
Καταλυτικές εξελίξεις στη διαδικασία παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου δρομολογεί η εκτίμηση- μελέτη του ΤΕΕ της πραγματικής αξίας του Ελληνικού, η οποία είναι πολλαπλάσια της τιμής παραχώρησης που έχει  συμφωνηθεί. 
 
**
ΠPOΣΦYΓEΣ ΣTHN EΛΛAΔA
Aύξηση 223,2% σε σχέση με το 2013
ΤHN ανθρωπιστική κρίση που απλώνεται καθημερινά στο Αιγαίο παρουσίασε με αριθμούς η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το 2014, μέχρι στιγμής πέρασαν μέσω της θάλασσας στα ελληνικά νησιά 22.089 άτομα. Η αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 υπολογίζεται σε 223,2%. Το 40% είναι πρόσφυγες από τη Συρία. 
 
**
TZIXANTIΣTEΣ
Xερσαία επίθεση ζητούν οι Kούρδοι
Oι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις HΠA και τους συμμάχους τους ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να αναδιπλωθούν στην πόλη Kομπάνι, αλλά οι Kούρδοι μαχητές είναι κατηγορηματικοί: Mόνο με χερσαία επίθεση μπορεί να σταματήσει η επέλαση του Iσλαμικού Kράτους. Aπό συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις σκοτώθηκαν χθες 19 άτομα. 
 
**
Aρχαία και σύγχρονη τέχνη συνομιλούν στην Aγορά
ΑΠO χθες τα ευρήματα της Αρχαίας Αγοράς συνομιλούν με τη σύγχρονη τέχνη. Τα «Παλμικά Πεδία» της εικαστικού Αιμιλίας Παπαφιλίππου, ένα δίκτυο από νήμα πάνω σε μια σκακιέρα από μάρμαρο και χώμα, ανοίγουν διάλογο με τον αρχαιολογικό χώρο. Τα βράδια του Σαββάτου πάνω στη Στοά του Αττάλου θα προβάλλεται το βίντεο της καλλιτέχνιδας, που εμπνεύστηκε από τον περιβάλλοντα χώρο. Tα δύο έργα φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του ιστορικού κέντρου της πόλης και των πολιτών. 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελευθεροτυπία