Ηλεκτρονική Έκδοση

ΠΟΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ;

Γιατί καίει λάδια η Γερμανία

Ρετάρει και η εξαγωγική μηχανή

Ακόμη μια ένδειξη ότι η ανάκαμψη πέφτει σε τοίχο στη Γερμανία ήρθε την Πέμπτη από τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,8% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση που σημειώνεται μετά τον Ιανουάριο του 2009.

Μετά την πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και την επιδείνωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ήλθε η σειρά των εξαγωγών να εκπέμψουν ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα για την πορεία της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Η μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών, σε μηνιαία βάση, τα τελευταία 5,5 έτη δείχνει ότι «δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπιρικών Επιμελητηρίων (DIHK), Φόλκερ Τράιερ.

Προσθέτει ότι μετά την υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όλα δείχνουν στασιμότητα και για το τρίτο τρίμηνο. «Με τεχνικούς όρους, σε αυτή την περίπτωση θα κάναμε λόγο για ύφεση», προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας «γεωπολιτικό έτος ανησυχίας» το 2014. «Οι παγκόσμιες κρίσεις αγγίζουν τη Γερμανία» παρατηρεί σε σχετικό ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας ότι τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προβαίνουν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνώσεών τους για την ανάπτυξη στη χώρα.

Όπως αναφέρεται, το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Καίει λάδια

O ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί δραστικά σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και αυτό βαραίνει σημαντικά επίσης. Η έλλειψη διαθέσιμων στη χρηματοδότηση του εμπορίου επιβραδύνει τις παγκόσμιες συναλλαγές, αναφέρει η Παγκόσμια Έρευνα 2014: Rethinking Trade and Finance.
Το γερμανικό υπόδειγμα, που φέρεται θριαμβεύον στην Ευρώπη, αυτό που πριμοδοτεί με οποιοδήποτε τίμημα την ισοσκέλιση ισοζυγίων, τη συγκράτηση κοινωνικών δαπανών και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μπορεί να διαθέτει ακόμη ένθερμους και αδιάλλακτους θιασώτες, τόσο εντός όσο και εκτός της Γερμανίας, ωστόσο η γοητεία του φθίνει με επιτάχυνση.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι κορυφές στις εταιρείες είναι απρόθυμες να επενδύσουν. Οι παραγγελίες στις γερμανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 5,7% τον Αύγουστο, μετά την αύξησή τους κατά 4,9% τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης αποτυπώνει τις επενδυτικές διαθέσεις των επιχειρήσεων που χαμηλώνουν με αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύοντας την αδυναμία στον πυρήνα της ευρωζώνης που τρεκλίζει αλλά και συνολικά των αδιεξόδων του συστήματος διεθνώς από την μείωση των προσδοκιών για ικανοποιητικές μελλοντικές κερδοφορίες... παγώνοντας έτσι τις επενδύσεις, το λάδι στη μηχανή.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση στη μετατόπιση των θερινών διακοπών. Πολλές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή αλλά και μικρότερη εξαγωγική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου των θερινών διακοπών.

Αδυναμία

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση των εξαγωγών τον Αύγουστο του 2014 ήταν της τάξεως του 1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Επισημαίνεται επίσης πως η υποχώρηση έλαβε θεαματικές διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι τον περασμένο Ιούλιο οι γερμανικές εξαγωγές είχαν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια. Όπως επισημαίνει ο Τόμας Άμεντ της HSBC, «η χρονική μετατόπιση των θερινών διακοπών αλλοιώνει την εικόνα των εξαγωγών, όμως, η υποχώρηση είναι σημαντική και εν μέρει οφείλεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία». Σύμφωνα με τον αναλυτή, το εξωτερικό εμπόριο θα είναι και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 «ο κύριος πυλώνας του γερμανικού ΑΕΠ, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο».

Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις του Στέφαν Κιπάρ, αναλυτή της Bayern LB: «Η μετατόπιση των θερινών διακοπών δεν εξηγεί τα πάντα. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αφήνουν τώρα τα σημάδια τους».

Ifo

Τα κορυφαία οικον. ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προγνώσεις τους για τις προοπτικές της οικονομίας, αποδίδοντας την εξέλιξη στη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την απουσία επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται, το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. "Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση κάμψης", εκτιμούν οι εκπρόσωποι των οικονομικών ινστιτούτων, επισημαίνοντας ότι μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη, ακολούθησε η στασιμότητα του καλοκαιριού.

Οι γερμανοί οικονομολόγοι εντοπίζουν τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην μέτρια αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και τους βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αναφέρουν ακόμη την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και τονίζουν ότι οι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν. "Οι διεθνείς κρίσεις, όπως η ρωσοουκρανική σύγκρουση και οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ επιβαρύνουν επιπροσθέτως τις οικονομικές προοπτικές", υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "τίποτε δεν μαρτυρά πως οι επιχειρηματίες θα εγκαταλείψουν σύντομα την επιφυλακτική τους στάση στο ζήτημα των επενδύσεων".

Όπως διευκρινίζουν, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν φέτος και του χρόνου κατά 4% τις δαπάνες τους για νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Στην εαρινή έκθεση, οι οικονομολόγοι "έβλεπαν" αύξηση των επενδυτικών δαπανών της τάξεως του 6% (2014) και του 8% (2015).

Η οικονομική κάμψη θα πλήξει και την αγορά εργασίας, εκτιμούν οι ερευνητές, προβλέποντας ότι το 2014 ο αριθμός των ανέργων θα σημειώσει μικρή μείωση στα 2,91 εκατομμύρια, ωστόσο, το 2015 θα αυξηθεί και πάλι στα 2,96 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι την κοινή φθινοπωρινή έκθεση για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας συντάσσουν τέσσερις κοινοπραξίες οικονομικών ινστιτούτων, στα οποία ανήκουν το DIW του Βερολίνου, το Ifo του Μονάχου, το RWI του Έσσεν, και το IWH της Χάλε.

πηγή: Detsche Welle, Reuters, Süddeutsche Zeitung

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Εξαγωγές
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Επενδυτικά κεφάλαια
Βιομηχανία
Για το ίδιο θέμα
Γερμανός ασθενής σε 11 σημεία