Ηλεκτρονική Έκδοση

Την Παρασκευή στο υπ.Υγείας

Έκτακτη σύσκεψη για τον Έμπολα

Σύσκεψη κατά την οποία θα εξεταστούν τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του ιού Έμπολα θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας με την συνδρομή φορέων της δημόσιας υγείας καθώς η ανησυχία έχει ενταθεί μετά το κρούσμα του ιού στην Ισπανία. «Η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Αφρική. Μία επιδημία Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανισθεί παρά οκτώ κρούσματα του ιού, όλα σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική, πριν το συμβάν με την ισπανίδα νοσοκόμα και συμπλήρωσε: "όταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.

"Διαθέτουμε κανόνες, υλικό, τεχνικές ντυσίματος και γδυσίματος, αλλά συμπεραίνουμε ότι αυτά δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα, διότι λίγες ασθένειες απαιτούν τέτοια προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης και τα αντανακλαστικά δεν είναι δεδομένα", ανέφερε ειδικός ενώ προβληματισμός επικρατεί και για το ζήτημα των οικόσιτων ζώων (μετά τη θανάτωση του σκύλου της ισπανίδας νοσοκόμας για προληπτικούς λόγους).

"Η πλειοψηφία των μεγάλων χωρών διαθέτουν κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλεισθούν εν σειρά σφάλματα", λέει ο καθηγητής Νέιθαν Κλάμεκ , ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών και προειδοποιεί ότι τα ερωτήματα πληθαίνουν για τις χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης