Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης

Επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Όχι στην στήριξη από τον Σπύρο Λυκούδη

Τελευταία ενημέρωση:

Σε πιο ήπιους τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την παροχή ψήφου στην κυβέρνηση, μετά την ένταση της Τετάρτης, που επικράτησε μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετήσεις βουλευτών με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ψηφοφορία εμπιστοσύνης που αφορά την κυβέρνηση. Όχι από τον Σπύρο Λυκούδη στην στήριξη, επικρίσεις από Γιώργο Νταβρή και σε κυβέρνηση και σε αξιωματική αντιπολίτευση. Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την σημερινή συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης, 9/10. Φωτογραφία: ΑΜΠΕ Από την σημερινή συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης, 9/10. Φωτογραφία: ΑΜΠΕ Στις 10:30 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας, η οποία διεκόπη από τις 16.00 έως τις 18.00, οπότε και ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της. 

O ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην παρούσα φάση που απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες. Παράλληλα, πρότεινε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, προκειμένου έως τη λήξη της τετραετίας να διαπραγματευθεί το χρέος, να συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο.

Ο Σπ. Λυκούδης τόνισε πως "χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα" και αντιτάχθηκε στη λύση των πρόωρων εκλογών. 

Xαρακτήρισε την πρόταση εμπιστοσύνης ως «ύστατη κίνηση απεγκλωβισμού της κυβέρνησης» διότι «έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες επιλογές».  «Θα ψηφίσω όχι στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί δεν θέλω να προστεθώ στην υποστηρικτική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία. Η ψήφος μου αυτό μόνο το περιεχόμενο έχει», κατέληξε.
 
Εντονη κριτική, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, καλώντας τους να πουν αλήθειες στο λαό και δηλώνοντας ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης.
 
«Μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, τι θα γίνει τα μείζονα θέματα δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα είμαι ωσεί παρών» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 
«Πείτε αλήθειες. Ευελπιστώ ότι θα το κάνει και ο κ. Τσίπρας και η ΝΔ για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αλλοίωση  και πώς θα βρούμε τα λεφτά και από πού θα τα πάρετε. Όταν λεχθούν αυτές οι αλήθειες, θα μας φωνάξετε να ψηφίσουμε. Γιατί όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και οι χρεώσεις σε επικοινωνιακές ψήφους δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ.  Νταβρής που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝ.ΕΛ.
 
 
Υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις απαιτούμενες τομές τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα ο βουλευτής μίλησε για σοβαρές αστοχίες της κυβέρνησης και ευθύνες στο κόμμα του.
 
«Θα έρθει μια στιγμή, όπως είπε και ο Σπύρος Λυκούδης, που κανείς, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να κάνει καμία τομή. Δεν θα έχει εκείνη την πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει» δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης.
 
«Στο κόμμα μου υπάρχουν ευθύνες. Γιατί ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πώς η χώρα, μετά το ανθηρό 2004, έφθασε στο 2009 και από τότε, στα Μνημόνια» είπε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε: «Αρνούμαστε, στο όνομα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής, έστω σε ένα ολιγοσέλιδο κείμενο να καταγράψουμε πώς διπλασιάστηκε το χρέος και πενταπλασιάστηκε το έλλειμμα, σε μια πενταετία. «Σώσαμε τη χώρα» διακηρύττουμε, ναι, αλλά σώσαμε και τη Νέα Δημοκρατία και τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς- δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην λησμονούμε ότι επί 40 χρόνια τα εκλογικά του ποσοστά ήταν 3 έως 5%».
 
Την απόφασή της να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με στόχο την άρση του αδιεξόδου με τον ΕΝΦΙΑ και τον εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων, έκανε γνωστή η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στη Βουλή. «Δεν πιστεύω ότι η υπερφορολόγηση θα φέρει έσοδα», είπε.
 
H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τον τομέα Πολιτισμό και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση στο 2% της κρατικής χρηματοδότησης. 
 
O υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος ποστήριξε πως «η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, ζητώντας στο μέσο της θητείας της ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης» αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου των συμβάσεων στους Δήμους. «Κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος» είπε ο Αργ. Ντινόπουλος. Επέκρινε δε, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την απόφασή της να παγώσει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
Στο θέμα της αξιολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να αξιολογείται καθημερινά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην υπάρχει αξιολόγηση». «Δεν γίνεται να χρησιμοποιείται το άλλοθι των απολύσεων για να μην γίνεται αξιολόγηση» σημείωσε.
 
Τις αναφορές του υπουργού Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου, στην Περιφέρεια Αττικής και τη διαχείριση των απορριμμάτων, σχολίασε, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής.
«Να ξέρετε καλά ότι η Περιφέρεια Αττικής ακολουθεί στο θέμα των απορριμμάτων τη διεθνή πρακτική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα τηρηθεί η νομιμότητα, σε όλο της το μήκος και πλάτος. Να το ξέρει πολύ καλά, και η κυβέρνηση και οι εργολάβοι» τόνισε ο κ. Κοντονής.
 
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική και πειραματικούς αριστερισμούς», με κίνδυνο όπως είπε «να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και Βενεζουέλα, χωρίς όμως πετρέλαιο».
  

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει «το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, υπογραμμίζοντας ότι με ευκολία ακυρώνει τον διαγωνισμό, χωρίς να καταθέτει εναλλακτικό σχέδιο και πετάει το μπαλάκι στους δήμους».

 
«Αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία σας στην άσκηση εξουσίας, ο προάγγελος της διακυβέρνησής σας. Αυτό είναι ένα δείγμα ανευθυνότητας που οδηγεί στην αποτυχία», σημείωσε.
Ακόμα, απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλινωδίες και κυνήγι μαγισσών στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και έκανε λόγο για «οχλαγωγία συνδικαλιστών», τονίζοντας ότι αυτό που διεκδικεί ο ίδιος είναι η επιστροφή στη νομιμότητα.
 
«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι στην Ελλάδα του 2014 να μιλάμε για οργανωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπων και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα σύστημα αξιολόγησης», τόνισε και προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσονται οι θέσεις των γενικών διευθυντών των υπουργείων, με στόχο να επιλεγούν οι καλύτεροι και να δοθεί προοπτική στους νέους να τις διεκδικήσουν», επισήμανε.
 
Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Η διοικητική μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους θα προχωρήσει. Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν και θα περίμενα σε αυτή την προσπάθεια να βρω αρωγούς. Θέλουμε αρωγούς τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν θα συμβιβαστούμε αν δεν ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας όχι μέχρι τον Φεβρουάριο αλλά το 2016, όταν τότε θα λήξει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης».
 
«Όταν υπόσχεστε με τόση άνεση τη διεύρυνση του κράτους, θα πρέπει να αποσαφηνίζετε και πού θα βρείτε τους πόρους. Θα περίμενα και ήλπιζα ότι μετά την ελληνική μνημονιακή τραγωδία να συνεννοηθούμε στο αυτονόητο», τόνισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρωχημένες και γερασμένες ιδέες.
 
«Σήμερα που κλείνει ο κύκλος του μνημονίου μετά από πολλές θυσίες των Ελλήνων, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η χάραξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ένα καινούργιο συμβόλαιο όχι με τους εταίρους αλλά με τους πολίτες ,χωρίς να σημαίνει ότι το τέλος του σημαίνει ότι κάνουμε και του κεφαλιού μας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί ο λαός στην κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή.
«Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο η συγκυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν, να εγκλωβίσουν τον λαό σε μια κάλπικη αντιπαράθεση μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι εργατικές, οι λαϊκές οικογένειες. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η κίνηση της συγκυβέρνησης για τη ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και τα διάφορα παιχνίδια και παζάρια που συνεχίζονται γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους 180 ή για τους 120» δήλωσε ο κ. Μωραΐτης. 
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τεχνητή πόλωση, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι «είναι ο πιο καλός μαθητής του κεφαλαίου. Δίνει καθημερινά απανωτές εξετάσεις και κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει εξίσου ή ακόμα και καλύτερος διαχειριστής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς κραδασμούς και αμφισβητήσεις, ότι είναι ικανότερος στον αποπροσανατολισμό, στη χειραγώγηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ότι μπορεί να φρενάρει τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών».
 
«Στο χρέος υπάρχει μόνο μια λύση και διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και αυτό δεν είναι αριστερή απαίτηση μόνον. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης» ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
«Λέτε πως το χρέος είναι ένα θέμα που θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Βεβαίως. Όμως η χώρα δεν έχει μόνο χρέος, αλλά και της χρωστάνε. Το γνωρίζετε αυτό; Είναι λάθος που λέμε πως υπάρχει κατοχικό δάνειο; Δεν είναι οφειλή της Γερμανίας και νόμιμη απαίτηση της χώρας, διεθνώς αναγνωρισμένη; O φετινός προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που δεν θα έχει γραμμένο αυτό το γερμανικό χρέος.
 
Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες - οι περισσότερες εκπρόθεσμες - που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα;»
 
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Για την Κύπρο τόνισε πως «περνά ώρες σκληρής δοκιμασίας από την κλιμακούμενη επιθετική, προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας και πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Δεν αρκούν φραστικές διαμαρτυρίες. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες».
 
 
Αποσπάσματα από την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στη συζήτηση στη Βουλή:
 
"Η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής σε μια ιστορική συγκυρία, τη στιγμή που βαίνουμε προς την ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Η τρέχουσα και τελευταία διαπραγμάτευση του Προγράμματος αποτελεί τον προθάλαμο της νέας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
 
Και η κυβέρνηση χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη του Κοινοβουλίου στην προσπάθεια αυτή. Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με τις δραματικές στιγμές, που βίωσε η χώρα πριν από μερικά χρόνια. Η χώρα μας πλέον είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι πλέον η οικονομία όπως ήταν πριν λίγα χρόνια, πριν μερικούς μήνες. Είναι το πολιτικό κλίμα, η αβεβαιότητα και η αστάθεια που δεν αφήνουν τα πράγματα να προχωρήσουν. Γι΄ αυτό το λόγο η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα.
 
Η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα για τον τόπο. Αυτό χρειαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να τοκίζει τα επιτεύγματα των πολιτών τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Και τα επιτεύγματα αυτά είναι πολλά.
 
Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται σε υγιέστερες βάσεις. Το 2013 η Ελλάδα είχε θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εξάγαμε περισσότερα από όσα εισάγαμε για πρώτη φορά από το 1948.
 
Πολιτική υπευθυνότητα σημαίνει ότι η χώρα θα αποπληρώνει τους τόκους του χρέους προς τους θεσμικούς πιστωτές και εταίρους της ανελλιπώς. Μόνον έτσι θα είμαστε αξιόπιστοι και θα μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές και να ξανα-δανειζόμαστε. Ας σημειώσουμε εδώ, ότι οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν από 7,8% το 2011, σε 3,3% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να μειωθούν κάτω από το 3,0% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2020.
 
Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει και οι υπεύθυνες δυνάμεις είναι παρούσες και θα συνεχίσουν το έργο τους. Η ιστορία δεν γράφεται από τους απόντες και τους «σχολιαστές» της πολιτικής ζωής που με περισσή άνεση μοιράζουν εύκολες λύσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι δίνουμε τον σωστό αγώνα, για όλους τους πολίτες, που δε θέλουν να δουν τη χώρα να ξαναγυρίζει στο «κακό» της παρελθόν. Με όσα καταφέραμε και για όσα θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, δίνουμε προοπτική στον τόπο, στους συνανθρώπους μας και στις επόμενες γενιές".
 
Oμιλία Βενιζέλου
 
"Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια - ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια", ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ' την κρίση, υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
 
Ο κος Βενιζέλος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε το στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, "που τα 'παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια", ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa - είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
"Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;" απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του. "Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ' την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους".
 
"Υπάρχει ευθύνη όσων εκφράζονται ως πολιτικές ηγεσίες ενώπιον του λαού. Ο λαός δεν πρέπει να προσβάλλεται στον πυρήνα της ευφυΐας και του ενστίκτου επιβίωσης που έχει. Και επειδή έχει ευφυΐα και ένστικτο, είμαι βέβαιος πως θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας, τόσο μέσα στην Βουλή όσο κι απ' έξω".
 
newsroom enet
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Κυβέρνηση