Ηλεκτρονική Έκδοση

Κομπάνι: Στην μάχη των Κούρδων με τους τζιχαντιστές οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στο Κομπάνι της Συρίας, μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που πολιορκούν μέρες την κουρδική περιοχή και των Κούρδων μαχητών που υπερασπίζονται την πόλη τους. Οι αεροπορικές επιδρομές των δυτικών στοχεύουν στην ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων των Κούρδων, ωστόσο φαίνεται πως για να μην πέσει η στρατηγικής σημασίας πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών, δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί στις θέσεις τους.

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε πέντε αεροπορικές επιθέσεις στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στη μεθόριο Συρίας- Τουρκίας, χτες και σήμερα. και οι Κούρδοι μαχητές στην περιοχή φαίνεται «να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και να αντιστέκονται» ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την πολιορκούν, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
 
Κατέστρεψαν στρατόπεδο εκπαίδευσης του Ι.Κ., ένα από τα κτήρια που χρησιμοποιεί, καθώς και δύο οχήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης επλήγησαν μια μικρή και μια μεγαλύτερη μονάδα ανταρτών.
 
«Το Κομπάνι συμβολίζει το μέλλον των Kούρδων» (DW)
 
Την ώρα που οι Κούρδοι δίνουν άνισο αγώνα για να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται εν μέρει στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο εμπειρογνώμων Γκύντερ Ζόιφερτ εξηγεί τη σημασία της.
 
Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία με μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Κούρδους, αλλά και ψυχολογική, όπως επισημαίνει ο Γκύντερ Ζόιφερτ, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρκίας του Ινστιτούτου Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο, σε συνέντευξη στη Deutsche Welle.
 
«Ψυχολογική σημασία»
 
«Πριν από ενάμιση χρόνο ο αρχηγός των Κούρδων στην Τουρκία, Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκλεισε ειρήνη με την Τουρκία. Από την άλλη εξήγγειλε ένα κοινωνικό μοντέλο συμβίωσης διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών στην Εγγύς Ανατολή που στηρίζεται στο μοντέλο της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτό το μοντέλο έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στο Κομπάνι. Που σημαίνει ότι για τους Κούρδους της Τουρκίας και κυρίως για τους οπαδούς του ΠΚΚ, το Κομπάνι έχει μεγάλη συμβολική σημασία ως τόπος, όπου για πρώτη φορά το κοινωνικό μοντέλο του πολιτικού τους ηγέτη έγινε πραγματικότητα. Στα μάτια τους το Κομπάνι συμβολίζει το μέλλον των Κούρδων στην Εγγύς Ανατολή».
Ποιες όμως θα ήταν οι συνέπειες σε περίπτωση που η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος; Για την Τουρκία, όπως υποστηρίζει ο γερμανός πολιτολόγος θα είχε βαρύνουσες επιπτώσεις.
 
Κούρδοι, μια μεγάλη οικογένεια
 
«Με την πτώση του Κομπάνι ο κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας θα συνέδεε τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας, πολύ απλά γιατί οι Κούρδοι της χώρας δεν κάνουν καμιά διάκριση με τους ομοεθνείς τους στην Συρία», υποστηρίζει ο γερμανός εμπειρογνώμων. « Σε μεγάλο ποσοστό είναι συγγενείς τους, στη δεκαετία του 30 πολλοί Κούρδοι της Τουρκίας μετανάστευσαν στη Συρία και μιλούν την ίδια γλώσσα. Το ΠΚΚ, τα τελευταία 20 χρόνια στρατολογεί νέους από το συριακό Κουρδιστάν για τον ένοπλο αγώνα του στην Τουρκία. Με λίγα λόγια υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες και για τους Κούρδους στην Τουρκία, ενδεχόμενη πτώση του Κομπάνι θα ισοδυναμούσε με εχθρική πράξη και διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας».
 
«Η Τουρκία έχει άλλες προτεραιότητες»
 
Ο Γκύντερ Ζόιφερτ υποστηρίζει ότι το πράσινο φως που έδωσε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για πολεμικές δραστηριότητες διευκολύνει την Τουρκία στους διπλωματικούς χειρισμούς της. Αλλά στο κείμενο ως πραγματική απειλή για την Τουρκία αναφέρονται στην πρώτη θέση το ΡΚΚ και το καθεστώς Ασάντ. Που σημαίνει ότι για την Τουρκία η καταπολέμηση του ισλαμιστικής οργάνωσης δεν είναι πρώτη προτεραιότητα, αλλά ο αγώνας κατά του ΠΚΚ και σε δεύτερο πλάνο το καθεστώς Ασάντ. «Η Άγκυρα έχει εντελώς διαφορετική προτεραιότητα από ότι οι ΗΠΑ η, Ευρώπη και οι άραβες σύμμαχοι των Αμερικανών».
 
Πηγές: Aljazeera - DW

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία